ArcelorMittal achiziţionează cea mai mare oţelărie din Europa!

ArcelorMittal achiziţionează cea mai mare oţelărie din Europa!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Oferta de 1,8 miliarde de euro şi angajamentul unor investiţii de 2,4 miliarde de euro a dus la tranşarea uneia dintre cele mai importante şi… dramatice tranzacţii din domeniul siderurgiei din ultimele decenii. Guvernul italian a aprobat achiziţia de către un consorţiu – Am Investco - condus de Grupul ArcelorMittal a celei mai mari unităţi siderurgice europene după capacitatea de producţie, respectiv oţelăria Ilva, din Taranto. Din consorţiu, alături de ArcelorMittal mai fac parte şi italienii de la Marcegaglia, partea financiară fiind susţinută de Banca Intesa Sanpaolo.

După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, combinatul siderurgic Ilva a devenit epicentrul unei veritabile „telenovele” economico-sociale după ce, în 2012, compania a fost implicat într-un scandal de poluare fără precedent, în urma căreia magistraţii au sechestrat de la foştii proprietari – familia Riva – active în valoare de 8,1 miliarde de euro. Unitatea, deşi producea în „vremurile bune” aproape 9 milioane tone de oţel, adică aproape jumătate din necesarul anual de oţel al Italiei, a intrat în picaj, atât din cauza reducerii drastice a producţiei, ca urmare a problemelor de mediu, cât şi din cauza masivelor concedieri colective. Spectrul falimentului şi al pierderii a aproape 14.000 de locuri de muncă a determinat Guvernul de la Roma să preia administrarea fabricii şi să lanseze un proces de atragere a unui investitor strategic cu ajutorul căreia să dezamorseze bomba socială şi să salveze oţelăria.

Oferte în "runda finală"

Chiar dacă de achiziţionarea oţelării Ilva s-au arătat interesate mai multe grupuri din domeniul siderurgic, în „runda finală” a prezentării ofertelor au intrat consorţiul ArcelorMittal - Marcegaglia şi Grupul JSW, acesta din urmă a oferit, însă, se pare, doar 1,2 miliarde de euro. Selecţia s-a tranşat în această săptămână, după ce ministerul italian al Economiei a semnat decretul de transfer al Ilva către consorţiul Am Investco. Pe lângă suma în sine de 1,8 miliarde de euro pentru achiziţionarea Ilva, programul de investiţii de 2,4 miliarde de euro are ca obiective strategice readucerea producţiei Ilva de la 6 milioane de tone de oţel pe an la 9,5 milioane tone de oţel, până în 2018, în timp ce mai bine de 1,1 miliarde de euro vor fi orientate spre reducerea emisiilor de carbon şi îmbunătăţirea tehnologiilor de mediu. În plus, la Taranto va fi realizat un centrul de cercetare şi dezvoltarea de noi produse.

„Planul nostru este susţinut de un program de investiţii foarte consistent care va permite companiei să-şi îmbunătăţească procesele de producţie, să-şi recâştige pieţele şi să soluţioneze problemele de mediu”, a precizat Lakshmi N. Mittal, preşedinte şi CEO al Grupului ArcelorMittal, după anunţul făcut de Guvernul italian.

„Ca partener în consorţiul câştigător vom fi conduşi de dorinţa de colaborare şi angajamentul ca toate părţile interesate să beneficieze de această oportunitate extraordinară: relansarea Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa”, a declarat la rândul său Antonio Marcegaglia, preşedinte şi CEO al Marcegaglia.

Cooperarea dintre ArcelorMittal şi Marcegaglia va permite dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată mare, dar aduce deopotrivă şi avantajul unor contracte comerciale în Europa, ce vor facilita reintegrarea Ilva pe piaţă. Pe de altă parte, Conform Ministerului Industriilor, planului prevede o scădere a numărului de locuri de muncă şi chiar dacă vor fi acordate plăţi compensatorii, sindicatele par a nu a accepta foarte uşor perspectiva reducerii posturilor.

Siderurgie cu "deja vu"

Semnarea efectivă a contractelor dintre Guvernul italian şi Am Investco se va face, cel mai probabil, în toamna acestui an, după ce ministerul Mediului îşi va da acordul final pentru planurile de reabilitare a companiei, iar tranzacţia va primi „undă verde” şi din partea UE, chestiuni ce ţin de „reglajul fin” al afacerii.

După cum se vede, situaţia în care este acum Ilva seamănă, sub multe aspecte, cu cele pe care Mittal le-a avut la privatizarea combinatului siderurgic de la Galaţi. Chiar şi gama de produse este, într-o oarecare măsură, asemănătoare. De altfel, dacă tranzacţia va fi încheiată, combinatele de la Ilva şi Galaţi vor fi, în cadrul Grupului ArcelorMittal, complementare pe piaţa oţelului. O piaţă care, potrivit unor estimări ar urma să înregistreze în acest an o creştere cuprinsă între 0,5 şi 1,5 la sută, după un avans de 1 la sută în 2016.

Citit 18004 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.