Ce noutăţi sunt la ADMITEREA la Universitatea ”Dunărea de Jos”. LOCURILE la cele 13 facultăţi

Ce noutăţi sunt la ADMITEREA la Universitatea ”Dunărea de Jos”. LOCURILE la cele 13 facultăţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Au fost repartizate locurile de admitere pe facultăţi, au început preînscrierile, iar în curând absolvenţii de liceu vor susţine primele probe de examen. Am stat de vorbă cu prorectorul Ştefan Baltă, pentru a vedea care sunt noutăţile şi facilităţile admiterii din acest an.

Aşa am aflat că Universitatea “Dunărea de Jos” scoate la concurs cu 130 de locuri mai puţine ca anul trecut. E vorba de cele care nu s-au ocupat în 2016, de la facultăţile cu profil tehnic şi de la socio-umane.

"Condiţiile de admitere sunt similare, cu menţiunea că facultăţile tehnice nu s-au mai asociat anul acesta în acel trunchi comun, aşa că cine optează pentru mai multe facultăţi tehnice îşi face dosare diferite şi plăteşte taxe distincte. Însă, dacă proba de examen e comună la toate facultăţile (de exemplu algebra pentru Inginerie, SIA, Ştiinţe şi mediu, Arhitectură navală şi Economia şi administrarea afacerilor), atunci o va susţine o singură dată şi nota va fi luată în calcul la fiecare dosar în parte", a explicat Ştefan Baltă.

Ca element de noutate, la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor s-a reintrodus ca probă de examen şi testul grilă de la Medicină şi Farmacie, adică cei care optează pentru a doua facultate se pot înscrie şi la Chimie alimentară. O altă schimbare, faţă de anul trecut, vine din faptul că admiterea la programele de Masterat se va face doar în toamnă, nu va mai fi o sesiune în iulie.

Facilităţi pentru copiii absolvenţilor şi olimpici

"Condiţiile de admitere sunt similare cu cele de anul trecut, adică bazate pe examen. Iar noi sperăm ca până în toamnă să ocupăm toate locurile bugetate", a declarat Ştefan Baltă. El a mai anunţat şi o serie de facilităţi pentru absolvenţii de liceu care se înscriu la "Dunărea de Jos". "În premieră, am preluat modelul american: copiii absolvenţilor universităţii noastre sunt scutiţi de 50 de lei din taxa de înscriere. Condiţia este ca tinerii să prezinte la înscriere o copie după diploma de absolvire a părintelui. Apoi, avem facilităţi pentru candidaţii cu vârsta de până la 26 ani, orfani, cei proveniţi de la casele de copii sau din sistemul de plasament familial, copiii eroilor-martiri ai Revoluţiei din decembrie ‘89, candidaţii care au fost răniţi în revoluţie, cadrele didactice în funcţie. Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sau pensionat, precum şi copiii orfani de unul sau de ambii părinţi ce au activat în sistemul de învăţământ sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursul de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine", a explicat Baltă.

În plus, olimpicii şi participanţii la concursuri internaţionale şi concursuri artistice de nivel continental vor putea intra fără examen la domeniile corespunzătoare disciplinelor la care au fost distinşi. În premieră, nu e vorba numai de cei care au luat locul I, II sau III, ci şi de cei care s-au bucurat de menţiuni şi premii speciale, în anul şcolar 2016-2017.

LOCURILE la cele 13 facultăţi din cadrul Universității ”Dunărea de jos”

Universitatea „Dunărea de Jos” scoate la concurs, pentru admiterea din această vară, 1.748 de locuri la buget şi aproape 1.600 cu taxă. Cifrele sunt repartizate, pe cele 13 facultăţi, după cum urmează: cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie - 266 la buget (din care 83 numai la specializarea Asistenţă medicală generală) şi 72 la taxă, pe locul doi se situează Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - cu 250 de locuri la buget (din care 80 numai la Calculatoare) şi 128 la taxă, iar pe locul trei, Facultatea de Inginerie - cu 210 la buget şi alte 142 de locuri la taxă. Apoi urmează, în ordine: Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 158 de locuri bugetate/ 189 la taxă, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 130 buget/ 173 taxă, Facultatea de Litere - 125 buget/ 253 taxă, Facultatea de Arhitectură Navală - 100 buget/ doar 3 locuri la taxă, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie - 100 buget/ 244 taxă, Facultatea de Ştiinţe juridice, sociale şi politice - 99 buget/ 79 taxă şi Facultatea de Educație Fizică şi Sport şi cea de Ştiinţe şi Mediu, cu câte 75 de locuri fiecare la buget şi 182, respectiv, 43 la taxă. Cele mai puţine locuri la buget sunt la Facultatea de Artă - 30, împărţite, în mod egal la specializările: artele spectacolului, canto şi arte plastice (pictură). Inedită este specializarea Artă sacră de la Istorie, Filosofie şi Teologie, care va pregăti restauratori pictură şi biserici şi are, pentru prima dată la Galaţi, repartizate opt locuri la buget şi 22 la taxă. Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila scoate la concurs, în acest an, 130 de locuri la buget şi 55 la taxă pentru specializările: inginerie mecanică, inginerie şi management, ingineria mediului şi agronomie.

Preînscrierile sunt funcţionale, ceea ce înseamnă că cei care se înscriu online, pe platforma www.admitere.ugal.ro, beneficiază de o reducere de 10 la sută din taxa de înscriere (rămasă şi anul acesta la valoarea de 150 de lei).

Citit 5245 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.