Maşinile de intervenţie nu sunt reginele şoselelor

Maşinile de intervenţie nu sunt reginele şoselelor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Deşi regula de bază în trafic este că, atunci când o salvare, maşină de poliţie ori de pompieri are semnalele acustice şi luminoase pornite, participanţii la trafic trebuie să se dea din calea lor, cei care conduc astfel de autospeciale pot fi sancţionaţi în caz de abuzuri.

Orice persoană, mai ales posesoare de carnet de conducere, ştie că, atunci când trece o salvare, maşină de poliţie sau de pompieri cu sirenele potnite, trebuie să îi dea prioritate. Pietonii nu traversează chiar dacă au "verde", şoferii, chiar aflaţi în coloană la semafor, trebuie să elibereze banda, iar în deplasare, se schimbă obligatoriu firul de mers, pentru ca autospeciala aflată într-o misiune de urgenţă să poată trece nestingherită.
De multe ori, mai ales la ore de vârf şi pe artere aglomerate, astfel de situaţii duc, firesc, la ambuteiaje. Se întâmplă totuşi cazuri când chiar şi conducătorii maşinilor de urgenţă să folosească nejustificat semnalele acustice care le dau dreptul să-şi facă pârtie sau să evite statul la vreun semafor prea aglomerat. Mai rău, se poate întâmpla ca o astfel de situaţie să provoace evenimente rutiere, păgubitoare şi pentru cei din maşina de urgenţă, şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Codul Rutier prevede sancţiuni drastice pentru cei care abuzează de sirene şi girofaruri.

Viteza, doar când "arde"

Conform legii care reglementează circulaţia pe drumurile publice, şoferii autospecialelor din categoriile de mai sus şi altele asimilate pot circula cu ce viteză le permite maşina şi drumul pe care se deplasează, dar numai când se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Chiar dacă trebuie să să grăbească, şoferii respectivi trebuie să ia piciorul de pe acceleraţie în momentul în care traversează o trecere la nivel cu calea ferată.  Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul intersecţiilor aglomerate, dacă semaforul de pe direcţia de deplasare indică lumina roşie. Ambulanţa, maşina de poliţie sau de pompieri, trebuie să încetinească chiar dacă are semnalele în funcţiune, pentru a evita, în intersecţie, coliziunea cu maşinile care au "verde".

Sirenele, doar cu motiv

Revenirea la bază sau deplasarea în locaţii unde prezenţa nu este urgentă sunt situaţii care nu impun folosirea semnalelor acustice sau luminoase. Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase şi/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară constituie contravenţie, conform Codului Rutier. Sancţiunea aplicabilă face parte din clasa a IV-a de amenzi, între 9 şi 20 de puncte.        

Citit 7538 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iulie 2017 18:35

3 comentarii

 • postat de vic
  Luni, 10 Iulie 2017 18:49
  Locuiesc pe Siderurgistilor colt cu Doja.Zilnic trec aceste masini cu sirenele pornite dar culmea numai cind ajung in intersectie sa nu stea la semafor.Intr-o zi m-am nimerit in spatele unei ambulante care a trecut cu sirena pornita de intersectia cu siderurgistilor avea o "urgenta",a oprit pe Nae Leonard La fabrica de piine Razboieni si au facut baietii cumparaturile,apoi au plecat linistiti mergind cu 30 km pe ora.Si militienii tot la fel sirene,apoi stau la pinda intre masini la 40 de metri de intersectie.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Nobel
  Luni, 10 Iulie 2017 09:51
  Poate se uita cineva si la cum stationeaza unele dintre ele. Eu dau doar un exemplu: duba politiei de frontiera. Aproape zilnic, dimineata, stationeaza in fata sediului Politiei de frontiera din Port, vizavi de Liceul de Marina, ocupand o parte din banda 2 (ca deh, pe banda unu trebuie sa parcheze cei ce lucreaza acolo, la scara) dar cel mai rau este ca blocheaza vizibilitatea la trecerea de pietoni care se afla la cativa metri. Sunt destui pietoni, din pacate, care se arunca pe trecere fara sa arunce o privire macar spre masini, iar daca mai vii si din spatele dubei, sansele sa se intample o nenorocire sun maxime. Oare pentru ei nu este valabila legea, ca nu se parcheaza la mai putin de 50 metri de trecerea de pietoni? (fara sa mai adaugam ca sta si aproape in miljocul strazii...) Politia rutiera si cea locala trec mereu pe acolo, dar corb la corb nu-si scot ochii. Repet: e nevoie sa se intample o nenorocire pentru a se corecta acest obicei prost?
  2
  10
  Raportează
 • postat de B
  Luni, 10 Iulie 2017 06:51
  Asa circula baietii de la penitenciar, semnal acustic si luminos doar in intersectie apoi le opresc si se deplaseaza cu 40km /h. La urmatoarea intersectie pun in fuctiune iar semnalele acustice si luminoase. Se grabesc detinutii la beciul domnesc.
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.