Maşinile de intervenţie nu sunt reginele şoselelor

Maşinile de intervenţie nu sunt reginele şoselelor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Deşi regula de bază în trafic este că, atunci când o salvare, maşină de poliţie ori de pompieri are semnalele acustice şi luminoase pornite, participanţii la trafic trebuie să se dea din calea lor, cei care conduc astfel de autospeciale pot fi sancţionaţi în caz de abuzuri.

Orice persoană, mai ales posesoare de carnet de conducere, ştie că, atunci când trece o salvare, maşină de poliţie sau de pompieri cu sirenele potnite, trebuie să îi dea prioritate. Pietonii nu traversează chiar dacă au "verde", şoferii, chiar aflaţi în coloană la semafor, trebuie să elibereze banda, iar în deplasare, se schimbă obligatoriu firul de mers, pentru ca autospeciala aflată într-o misiune de urgenţă să poată trece nestingherită.

De multe ori, mai ales la ore de vârf şi pe artere aglomerate, astfel de situaţii duc, firesc, la ambuteiaje. Se întâmplă totuşi cazuri când chiar şi conducătorii maşinilor de urgenţă să folosească nejustificat semnalele acustice care le dau dreptul să-şi facă pârtie sau să evite statul la vreun semafor prea aglomerat. Mai rău, se poate întâmpla ca o astfel de situaţie să provoace evenimente rutiere, păgubitoare şi pentru cei din maşina de urgenţă, şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Codul Rutier prevede sancţiuni drastice pentru cei care abuzează de sirene şi girofaruri.

Viteza, doar când "arde"

Conform legii care reglementează circulaţia pe drumurile publice, şoferii autospecialelor din categoriile de mai sus şi altele asimilate pot circula cu ce viteză le permite maşina şi drumul pe care se deplasează, dar numai când se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Chiar dacă trebuie să să grăbească, şoferii respectivi trebuie să ia piciorul de pe acceleraţie în momentul în care traversează o trecere la nivel cu calea ferată.  Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul intersecţiilor aglomerate, dacă semaforul de pe direcţia de deplasare indică lumina roşie. Ambulanţa, maşina de poliţie sau de pompieri, trebuie să încetinească chiar dacă are semnalele în funcţiune, pentru a evita, în intersecţie, coliziunea cu maşinile care au "verde".

Sirenele, doar cu motiv

Revenirea la bază sau deplasarea în locaţii unde prezenţa nu este urgentă sunt situaţii care nu impun folosirea semnalelor acustice sau luminoase. Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase şi/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară constituie contravenţie, conform Codului Rutier. Sancţiunea aplicabilă face parte din clasa a IV-a de amenzi, între 9 şi 20 de puncte.        

Citit 8077 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.