Începe postul Adormirii Maicii Domnului

Începe postul Adormirii Maicii Domnului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marţi începe pentru creştinii ortodocşi practicanţi, postul Adormirii Maicii Domnului. Vreme de două săptămânii, până la sărbătoarea de pe 15 august, credincioşii nu vor mânca alimentele considerate "de dulce" sau "de frupt", adică lactate şi carne, regimul alimentar urmând să le fie pe de-a-ntregul vegetal. Cu o singură excepţie: în prima duminică din post, adică pe 6 august, oamenii vor putea mânca peşte, în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) consideră că ziua sărbătorii numite Schimbarea la faţă a Domnului merită să fie marcată şi culinar, prin ceea ce se numeşte "dezlegare la peşte".

Postul nu înseamnă, însă, numai schimbări în alimentaţie (sau privaţiuni alimentare la care se supun unii dintre credincioşi), ci şi introspecţie, rugăciune şi o aplicare mai riguroasă a principiilor moralei creştine. Sau măcar aşa ar trebui, potrivit setului de reguli care reglementează conduita ortodoxă.

De ce este e sărbătoarea importantă pentru ortodocşi

Creştinii ortodocşi nu postesc înaintea tuturor sărbătorilor din calendar, ci doar înaintea celor mai importante. Cu cât importanţa sărbătorii este mai mare, cu atât perioada de pregătire care o precedă, numită post, este mai îndelungată şi guvernată de restricţii mai aspre.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul mediu ca asprime, departe însă de severitatea celui care precedă Sfintele Paşti sau Crăciunul.

Adormirea Maicii Domnului, numită din popor şi Sfânta Marie Mare, aminteşte, după cum îi spune şi numele, despre moartea Fecioarei Maria, cea care, potrivit Sfintelor Evanghelii, l-a născut pe Iisus Hristos, fiul singurului Dumnezeu existent, potrivit teologiei ortodoxe şi parte a Sfintei Treimi. Moartea Fecioarei Maria, Maica Domnului, nu este descrisă în Sfintele Evanghelii, ci doar în învăţătura numită de teologi Sfânta Tradiţie.

Iată cum este relatată, în Vieţile Sfinţilor, de unde aflăm că Fecioara, bucuroasă de vestea pe care o primise de la Arhanghelul Gavriil, care-i spusese că Dumnezeu o va chema, după ce şi-a terminat pregătirile de înmormântare, "s-a culcat pe pat şi şi-a închipuit preacuratul său trup precum a vrut; şi a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi paşnica ei petrecere, şi i-a umplut şi pe dânşii de binecuvântarea ei. Şi aşa în mâinile Fiului şi Dumnezeului său şi-a dat sufletul. Şi îndată ochii orbilor s-au luminat şi auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat şi tot felul de patimă şi de boală lesne se tămăduia. După aceea a început Petru cântarea cea de ieşire şi ceilalţi Apostoli; unii au ridicat patul, alţii mergeau înainte cu făclii şi cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Atunci s-au auzit şi îngerii cântând şi văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească".

În calendarul ortodox există şi o sărbătoare numită Naşterea Maicii Domnului, sau Sfânta Marie Mică, pe 8 septembrie, înaintea căreia nu se posteşte.

Citit 1136 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.