Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
3 comentarii

La unele licee şi specializări, candidaţii care au optat să fie admişi pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână. În mod ciudat, nu sunt musai profiluri care livrează absolvenţi ce rămân cu diploma de pus în ramă, dar, cu toate acestea, sunt ocolite de tineri. Aceştia preferă mai degrabă profilul teoretic, de unde nu pot face nimic cu diploma de absolvire.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", unde pentru cele 28 de locuri disponibile la Construcţii, instalaţii şi lucrări publice s-au înscris doar trei candidaţi, în condiţiile în care şi în ţară, dar şi peste hotare, în acest domeniu se găsesc destule locuri de muncă. Însă, numai 11 la sută dintre locuri s-au ocupat în prima sesiune de admitere.
O situaţie şi mai delicată se înregistrează la Liceul Tehnologic "Elena Caragiani", unde pe cele 56 de locuri la Industrie textilă şi pielărie s-au înscris doar trei candidaţi, rata de ocupare fiind de numai 6 la sută.
Alte două specializări unde s-ar găsi locuri de muncă la absolvire, dar candidaţii nu se înghesuie la admitere sunt Industria alimentară şi Alimentaţie şi turism. Absolut toate liceele care au asemenea locuri au rămas în parte cu ele neocupate. Un prim exemplu este Colegiul Economic "Virgil Madgearu", care are o clasă de alimentaţie şi turism bilingv franceză, unde s-au ocupat numai jumătate dintre locuri, în condiţiile în care pentru celelalte profiluri a fost bătălie la admitere. La Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", la fel: din 196 de locuri s-au ocupat în prima sesiune doar 92, adică aproape 50 la sută. La Colegiul de Alimentaţie şi Turism "D.  Moţoc", dintre cele 140 de locuri la turism şi alimentaţie sunt ocupate doar 60, cu puţin peste 40 la sută. Nici la Tecuci, lucrurile nu stau altfel. La Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu", doar 13 din 28 de locuri şi-au găsit candidaţi după prima sesiune.
O altă specializare de care absolvenţii de gimnaziu fug la admiterea în liceu este Comerţul. Aici au rămas locuri neocupate la "Ovid Caledoniu" din Tecuci (cinci înscrişi pe 28 de locuri), la Liceul "Paul Bujor" din Bereşti (10 ocupate din 28), dar şi la Liceul Tehnologic de Marină din Galaţi, unde s-au înscris doar opt candidaţi pe 28 de locuri alocate.
Nici Electronica şi automatizările de la Colegiul Tehnic "Paul Dimo" nu par să-i pasioneze pe tineri, aici fiind înscrişi 11 elevi pe 28 de locuri, nici Mecanica, unde au rămas mai bine de jumătate dintre locuri neocupate la Colegiul "Radu Negru" şi la Liceul "Elena Caragiani" din Tecuci. La "Radu Negru", nu s-au ocupant nici locurile de la Protecţia mediului, unde sunt opt elevi pe 28 de locuri.
Dacă nici după a doua sesiune, liceele respective nu vor găsi "clienţi", ar trebui, pe viitor, o regândire şi o reaşezare a planului de şcolarizare, dar şi mai multe acţiuni de orientare profesională în rândul elevilor de gimnaziu.

Citit 4165 ori Ultima modificare Marți, 01 August 2017 20:42

3 comentarii

 • postat de GALATEAN Miercuri, 02 August 2017 13:44 Link la comentariu
  0
  15

  Ei, ce tot spuneti, tinerii s-au emancipat!

  Scoli de directori, in locul profesionalelor.

  Pai cum sa pui tu pe dragu mamii, imbracat in salopete ca prostii, cu pila sau lopata in mana...

  Daca va puteti afla vreodata in mijlocul unui grup de tineri, da, poate, si din aceea, care, seara de seara, manjesc cu urina scarile de la faleza, lasand gunoaie de tot felul in urma, lor, sau la un club, imbracati misto, FUMAND TIGARI DE FOI, band sampanie si ciupind misterios piscoturi scumpe, desigur, bani de la babaci, sa vedeti fumurile ce le ies din capatanile semianalfabete, ca, da, ba, am BAC-cul luat, la limita, ei si!?, si, lasa bre, mai stau un an, ca-s tanar, sa ma distrez, babacii imi dau bani, care profesionala, eu am aspiratii, mama ma vrea sus!

  Nu,nu judecam tinerii pentru aceste atitudini, nu cautam vinovati, atunci ne ducem la sursa inspiratiei, pai ai vazut,ma, Becali milionar, in Parlament, si la Bruxelles, primar care a facut avere in doua mandate cat un capitalist cinstit in doua, trei vieti...

  Si exemplele DE ACEST GEN,pot continua, le sunt la INDEMANA, furnizori de atitudini inrudite cu hotia, smecheria, coruptia si nemunca la vedere, tinerii se sevesc singuri, caci stiu, le spun si bunicii si parintii, uite am facut casa asta cu sudoare, am muncit, v-am crescut si pe voi, contraste, pusi in criza de timp, vor totul repede, ACUM, cum X, baiatul lui cutare are mertan, haine de firma, scoala la fara carti,dar nu a avut carte de munca niciodata, de ce trebuie sa astept, nu mai am timp.....

  Asta este, cine, ce poate, sa-i opreasca din aceasta viteza, nebuneala, pe tinerii nostri, sa fie readusi la starea fireasca a lucrurilor?!

  Desigur, un nou inceput, o societate in care lumea sa-i ia si pe ei in consideratie, o societate sanatoasa in care justitia sa-si faca corect treaba, eliminand, in primul rand, coruptia, hotia, destrabalarea, vanzarea de tara, acele prsonaje din administratie si politica care de 27 de ani, le-au fost drept model, unul pacatos si bolnav, care, profitand de posturile date de cetateni, si-au facut averi necinstit peste noapte, fara sa fie trasi la raspundere deocamdata, in loc sa se ocupe de bunastarea orasului si a cetatenilor!

  Dar, si asa, va fi un proces lung de vindecare!

  Raportează
 • postat de Mihai Miercuri, 02 August 2017 08:53 Link la comentariu
  0
  3

  Stie cineva câți elevi s-au înscris, în total, la liceul 3?

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 02 August 2017 06:33 Link la comentariu
  1
  8

  la placinte inainte, la razboi (munca) inapoi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.