Recepţia nu s-a terminat, nici lucrările. Cine şi ce pictează pentru noul sediu al Primăriei

Recepţia nu s-a terminat, nici lucrările. Cine şi ce pictează pentru noul sediu al Primăriei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un colaj al tuturor clădirilor importante din Galaţi şi o pictură abstractă sunt cele două lucrări de artă monumentală care vor decora pereţii interiori ai noii Primării a oraşului. Picturile murale sunt realizate concomitent cu lucrările de construcţie neterminate.

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, s-a simţit dator să vină cu precizări după ce ziarul „Viaţa liberă” a sesizat că, în ciuda anunţului de recepţie a clădirii, făcut de edil joia trecută, lucrările de construcţie încă nu s-au terminat.

„Recepţia unei lucrări de o asemenea amploare nu poate fi făcută peste noapte. Sunt aspecte care trebuie ulterior remediate sau care nu sunt conforme cu ceea ce ar fi trebuit făcut, tocmai de aceea schelele sunt încă acolo. Dacă acestea ar fi fost înlăturate şi apăreau remedieri care ar fi necesitat din nou instalarea lor, ar fi costat şi timp şi bani. În următoarele două-trei săptămâni, zilnic va exista acolo o echipă, care va lua de-a fir a păr absolut tot ceea ce trebuie să fi fost făcut deja şi analizează”, a declarat primarul.

Potrivit acestuia, în afara celor două picturi murale, se mai lucrează la acoperiş, unde există „câteva închideri cu geam termopan care nu fuseseră realizate aşa cum trebuie” şi mai sunt „mici probleme la signalistică, pentru că reglementările ISU s-au schimbat”. De asemenea, pentru că s-au transportat tot felul de lucruri, iar mobilierul este în curs de aducere, mai există pereţi zgâriaţi.

30.000 de euro. Scump sau ieftin?

Legat de contractul în valoare de 134.584 de lei fără TVA, încheiat prin negociere cu Uniunea Artiştilor Plastici Galaţi, pentru realizarea picturilor murale de la etajele unu şi trei din noua Primărie, despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, primarul a venit cu argumente. „Este pentru prima oară, cred, când autoritatea locală bagă în seamă comunitatea artiştilor gălăţeni. Domnul Gheorghe Miron realizează una dintre lucrări, iar cealaltă e realizată de domnul David Sava. O lucrare este abstractă - atât cât mă pricep eu, pentru că mi-e greu să îmi dau cu părerea despre lucrarea unui artist, nu cred că am pregătirea necesară pentru asta, sunt la nivelul de a-mi plăcea sau nu. Dl. Miron are o frescă foarte mare, de 80 mp, în care sunt edificate toate clădirile importante ale Galaţiului, într-un colaj care sunt sigur că vă va plăcea”, a spus Pucheanu.

Deşi contractul pentru picturi a fost adjudecat pe 7 iulie, preşedintele Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, David Sava, anunţa încă din luna aprilie că primarul i-a comunicat numele artiştilor care vor participa la decorarea interioară a noului sediu al Primăriei cu lucrări de artă monumentală: pictorul şi graficianul Gheorghe Miron şi pictorul şi designerul vestimentar Sava David.

„Noi am avut întâlniri cu comunitatea artistică la Galeriile „Nicolae Mantu”, în care au fost prezentate câteva idei. Eu mi-am dat doar cu părerea, la nivel de profan: mi-ar plăcea asta, asta şi asta. Am ales mai multe. Cum s-a ajuns la cele două, credeţi-mă că nu aş putea să vă spun acum, pentru că nu m-am interesat, dar vă voi face o informare. Se vând tablouri cu milioane de euro! Îmi e greu să vă spun acum care e valoarea lor şi care e gradul de muncă al unui om pentru realizarea acestor fresce! N-aş putea să-mi dau eu cu părerea despre cât e de ieftin sau de scumpă e lucrarea unui artist”, a spus primarul.

Până se va putea muta în casă nouă, Primăria este chiriaşă, iar chiria pentru ultima lună a fost de 76.913,58 de lei cu TVA. Pentru construcţia şi amenajarea noului sediu, cheltuielile totale se ridică la 25.497.552 de lei.

Citit 4319 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.