Birocraţie, aroganţă şi suspin | Câte ore stai la COADĂ pentru un NOU BULETIN
Foto: ”Viața liberă”, Anca Melinte

Birocraţie, aroganţă şi suspin | Câte ore stai la COADĂ pentru un NOU BULETIN
Cozi de la primele ore ale dimineţii la SCLEP
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Răbdare, nervi de oţel şi noroc, de toate acestea aveţi nevoie în august pentru a obţine o nouă carte de identitate. Iată cum ar putea arăta experienţa prin care trebuie să treceţi. Recunosc cinstit, e vina mea: trebuia să bag de seamă că valabilitatea cărţii de identitate e pe ducă, nu să mă trezesc în august că mi-a expirat buletinul din iulie! Şi să trebuiască să îngroş coada la uşa Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) Galaţi, alături de gălăţenii veniţi din lumea largă.

Patru ore degeaba

Aventura a început miercuri, 9 august, ziua în care programul este 10,30 - 18,30. La 11,25, devin „B196”: „Persoane înaintea dvs: 179 - Vă rugăm aşteptaţi-vă rândul!”, conform bonului de ordine. Doar 17 persoane intrate în 55 de minute!

Grăbită să plătesc taxa cărţii de identitate, ezit în faţa uşii pe care scrie: „Din motive de lipsa aerului nu intraţi mai mult de patru persoane”. Înăuntru, în spaţiul cât o debara, şase suflete înghesuite. Şi ele vor s-achite taxa de buletin, dar lipseşte casiera! Aflăm de la colega ei, care încasează taxele de paşaport, că a fost chemată. „Am fumat patru ţigări de când aştept, mai vine?!”, întreabă iritat un domn, vârând capul pe uşă. „Vă dau pe toţi afară şi plec s-o caut!”, replică iritată funcţionara. În spaţiul strâmt respirăm la unison. Oftează unul, oftăm toţi! În sfârşit, apare funcţionara şi, fără vreo scuză, ne încasează banii.

Stau pe o bancă aşteptându-mi rândul. Orele se târăsc, căldura e tot mai apăsătoare, muştele tot mai agasante. Monotonia e spartă, când şi când, de vociferările câte unui cetăţean căruia, după ceasuri de aşteptare, i-a fost respins dosarul.

E trecut de ora 15,00, aerul frige, hainele s-au lipit de piele, iar muştele… „Au!”, m-a înţepat una cu care mă luptam s-o alung. „Ce bon aveţi?” - „196!” - „Nu vreţi bonul 176? Nu-mi mai trebuie!”, îmi propune o doamnă. N-am cuvinte să-i mulţumesc că, iată, am primit un avans de 20 de persoane!

Mi-aud numărul strigat şi intru. Funcţionara îmi răsfiră actele: „Extrasul de carte funciară e mai vechi de 30 de zile!”, sună verdictul acru. Mama, proprietara apartamentului, încearcă să explice că pe act nu scrie valabilitatea. Eu strâng documentele răspândite pe masă, iar funcţionara se stropşeşte la mama: „Văd că fiica a priceput mai repede!”. Mamei îi dau lacrimile. La 70 de ani, cu un picior bolnav, după patru ore de aşteptare şi dogoare, unele lucruri par mai greu de priceput. De pildă de ce n-ar putea fi verificat dosarul înainte, să n-aştepţi aiurea patru ore…

Cum ajungi din 33 - 46 şi-apoi 18

Vineri, 11 august, la ora 6,12, intru cu avânt în curtea Evidenţei Persoanei. Am un nou extras de carte funciară, obţinut cu taxa de 100 de lei, la urgenţă, şi inima cât un purice: programul de lucru e 8,30- 12,00! Aflu că trebuie să mă trec pe listă. Sunt (numărul) 33!

„Sunt aici de la patru dimineaţa! Am aterizat aseară din Marea Britanie, am luat microbuzul şi m-am oprit aici! Fetiţei mele i-am făcut paşaport britanic fără să stau la vreun ghişeu: am urcat poza şi documentele într-o aplicaţie, şi am primit acasă actul valabil cinci ani!”, aflu de la domnul 8.

Lista se lungeşte. Suntem peste 70 şi apar temeri: „Oare se respectă lista?!”.

E trecut de ora 8. Stăm buluc, pe scări. În sfârşit, iese un tânăr funcţionar şi strigă cu voce de vechil: „Vă ştiţi fiecare numărul?! Faceţi coadă pe rampă, lăsaţi treptele libere!”. Noi facem o grămadă românească. „Am spus să faceţi rând pe rampă!”, se zburleşte. M-aş duce mai în spate, dar la câteva persoane în faţa mea e domnul 40.

Nu intrăm fiecare să ne luăm bonul, ci ni le împarte junele. După primul rând de bonuri împărţite se stârneşte rumoare. S-au dat deja 40!

În loc de 33 ajung B046! Funcţionarul dă vina pe noi, că n-am stat în ordine. Ciudat e că domnul 15 ajunsese 27! Cam greu să nu vezi că-n faţa ta sunt mai mult de 20 de persoane în loc de 14...

Îmi înghit frustrarea că nu mai sunt 33, ci 46, când îmi surâde norocul: „Luaţi bonul 18! În loc de două bonuri, ne-a dat trei!”, îmi spune o doamnă căreia nu ştiu cum să-i mulţumesc.

La 9,02, când aştept să fiu strigată, tocmai se pregătea eliberarea bonului 100. Funcţionara verifică actele. „Apartament, trei camere, dependinţe”, silabiseşte informaţiile din extras. Îmi stă pe limbă s-o întreb ce relevanţă are, dar tac. Gândul îmi zboară la cei 280 de moldoveni care au primit act pe acelaşi apartament…

Victorie! Actele sunt în regulă, m-a tras în poză, şi în cinci zile voi avea din nou act de identitate. Cinci zile lucrătoare…

N.R. Astăzi, 15 august, nu se lucrează, în cazul în care mai sunt persoane venite din străinătate şi nu ştiu că e zi liberă. La Paşapoarte, însă, este program, în cazul în care sunteţi destul de norocos încât să aveţi buletinul în ordine şi vă trebuie doar paşaport.

Altă zi, altă cerere!

În cazul în care dosarul e respins, la noua încercare de a depune actele completaţi o nouă cerere, formular care costă 1,20 de lei. „Am fost numărul 240. Îmi lipsea o filă din copia actului de proprietate a locuinţei. Cu toate că actul original era complet, nu mi-au acceptat dosarul. Acum completez o nouă cerere”, am aflat de la un gălăţean. Motivul pentru care nu este acceptată cererea iniţială este că prima grijă a funcţionarilor este să treacă data pe ea, ulterior fiind verificat dosarul.

Ce acte vă trebuie pentru cartea de identitate

Pentru actul de identitate vă trebuie: plic A4, cerere, actul de identitate şi cartea de alegător, certificatul de naştere (copie şi original), documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) şi, în funcţie de statutul civil: certificatul de căsătorie, hotărârea de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei, certificatele de naştere ale copiilor sub 14 ani - toate, în copii xerox şi original. Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit e necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate (copie şi original) şi actul de identitate.

Ce program are Evidenţa Persoanei

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) Galaţi are următorul program afişat la sediul din strada Domnească nr. 102. În zilele de luni, marţi şi joi se primesc şi se eliberează documente în intervalul orar 8,30 - 16,30. Ora eliberării ultimului bon de ordine este 16,00.

Miercurea programul de primiri documente este 10,30 - 18,30, iar cel de eliberări documente 8,30-18,30. Ora eliberării ultimului bon de ordine este 18,00.

Vinerea, se primesc documente de la 8,30 la 12,00, ora eliberării ultimului bon de ordine fiind 11,30. Tot vineri se eliberează documente în intervalul 8,30-16,30, iar între orele 8,30 - 14,30 se fac deplasări cu camera mobilă.

Citit 15032 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.