Birocraţie, aroganţă şi suspin | Câte ore stai la COADĂ pentru un NOU BULETIN
Foto: ”Viața liberă”, Anca Melinte

Birocraţie, aroganţă şi suspin | Câte ore stai la COADĂ pentru un NOU BULETIN
Cozi de la primele ore ale dimineţii la SCLEP
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Răbdare, nervi de oţel şi noroc, de toate acestea aveţi nevoie în august pentru a obţine o nouă carte de identitate. Iată cum ar putea arăta experienţa prin care trebuie să treceţi. Recunosc cinstit, e vina mea: trebuia să bag de seamă că valabilitatea cărţii de identitate e pe ducă, nu să mă trezesc în august că mi-a expirat buletinul din iulie! Şi să trebuiască să îngroş coada la uşa Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) Galaţi, alături de gălăţenii veniţi din lumea largă.

Patru ore degeaba

Aventura a început miercuri, 9 august, ziua în care programul este 10,30 - 18,30. La 11,25, devin „B196”: „Persoane înaintea dvs: 179 - Vă rugăm aşteptaţi-vă rândul!”, conform bonului de ordine. Doar 17 persoane intrate în 55 de minute!

Grăbită să plătesc taxa cărţii de identitate, ezit în faţa uşii pe care scrie: „Din motive de lipsa aerului nu intraţi mai mult de patru persoane”. Înăuntru, în spaţiul cât o debara, şase suflete înghesuite. Şi ele vor s-achite taxa de buletin, dar lipseşte casiera! Aflăm de la colega ei, care încasează taxele de paşaport, că a fost chemată. „Am fumat patru ţigări de când aştept, mai vine?!”, întreabă iritat un domn, vârând capul pe uşă. „Vă dau pe toţi afară şi plec s-o caut!”, replică iritată funcţionara. În spaţiul strâmt respirăm la unison. Oftează unul, oftăm toţi! În sfârşit, apare funcţionara şi, fără vreo scuză, ne încasează banii.
Stau pe o bancă aşteptându-mi rândul. Orele se târăsc, căldura e tot mai apăsătoare, muştele tot mai agasante. Monotonia e spartă, când şi când, de vociferările câte unui cetăţean căruia, după ceasuri de aşteptare, i-a fost respins dosarul.

E trecut de ora 15,00, aerul frige, hainele s-au lipit de piele, iar muştele… „Au!”, m-a înţepat una cu care mă luptam s-o alung. „Ce bon aveţi?” - „196!” - „Nu vreţi bonul 176? Nu-mi mai trebuie!”, îmi propune o doamnă. N-am cuvinte să-i mulţumesc că, iată, am primit un avans de 20 de persoane!

Mi-aud numărul strigat şi intru. Funcţionara îmi răsfiră actele: „Extrasul de carte funciară e mai vechi de 30 de zile!”, sună verdictul acru. Mama, proprietara apartamentului, încearcă să explice că pe act nu scrie valabilitatea. Eu strâng documentele răspândite pe masă, iar funcţionara se stropşeşte la mama: „Văd că fiica a priceput mai repede!”. Mamei îi dau lacrimile. La 70 de ani, cu un picior bolnav, după patru ore de aşteptare şi dogoare, unele lucruri par mai greu de priceput. De pildă de ce n-ar putea fi verificat dosarul înainte, să n-aştepţi aiurea patru ore…

Cum ajungi din 33 - 46 şi-apoi 18

Vineri, 11 august, la ora 6,12, intru cu avânt în curtea Evidenţei Persoanei. Am un nou extras de carte funciară, obţinut cu taxa de 100 de lei, la urgenţă, şi inima cât un purice: programul de lucru e 8,30- 12,00! Aflu că trebuie să mă trec pe listă. Sunt (numărul) 33!

„Sunt aici de la patru dimineaţa! Am aterizat aseară din Marea Britanie, am luat microbuzul şi m-am oprit aici! Fetiţei mele i-am făcut paşaport britanic fără să stau la vreun ghişeu: am urcat poza şi documentele într-o aplicaţie, şi am primit acasă actul valabil cinci ani!”, aflu de la domnul 8.

Lista se lungeşte. Suntem peste 70 şi apar temeri: „Oare se respectă lista?!”.

E trecut de ora 8. Stăm buluc, pe scări. În sfârşit, iese un tânăr funcţionar şi strigă cu voce de vechil: „Vă ştiţi fiecare numărul?! Faceţi coadă pe rampă, lăsaţi treptele libere!”. Noi facem o grămadă românească. „Am spus să faceţi rând pe rampă!”, se zburleşte. M-aş duce mai în spate, dar la câteva persoane în faţa mea e domnul 40.

Nu intrăm fiecare să ne luăm bonul, ci ni le împarte junele. După primul rând de bonuri împărţite se stârneşte rumoare. S-au dat deja 40!

În loc de 33 ajung B046! Funcţionarul dă vina pe noi, că n-am stat în ordine. Ciudat e că domnul 15 ajunsese 27! Cam greu să nu vezi că-n faţa ta sunt mai mult de 20 de persoane în loc de 14...

Îmi înghit frustrarea că nu mai sunt 33, ci 46, când îmi surâde norocul: „Luaţi bonul 18! În loc de două bonuri, ne-a dat trei!”, îmi spune o doamnă căreia nu ştiu cum să-i mulţumesc.

La 9,02, când aştept să fiu strigată, tocmai se pregătea eliberarea bonului 100. Funcţionara verifică actele. „Apartament, trei camere, dependinţe”, silabiseşte informaţiile din extras. Îmi stă pe limbă s-o întreb ce relevanţă are, dar tac. Gândul îmi zboară la cei 280 de moldoveni care au primit act pe acelaşi apartament…

Victorie! Actele sunt în regulă, m-a tras în poză, şi în cinci zile voi avea din nou act de identitate. Cinci zile lucrătoare…

N.R. Astăzi, 15 august, nu se lucrează, în cazul în care mai sunt persoane venite din străinătate şi nu ştiu că e zi liberă. La Paşapoarte, însă, este program, în cazul în care sunteţi destul de norocos încât să aveţi buletinul în ordine şi vă trebuie doar paşaport.

Altă zi, altă cerere!

În cazul în care dosarul e respins, la noua încercare de a depune actele completaţi o nouă cerere, formular care costă 1,20 de lei. „Am fost numărul 240. Îmi lipsea o filă din copia actului de proprietate a locuinţei. Cu toate că actul original era complet, nu mi-au acceptat dosarul. Acum completez o nouă cerere”, am aflat de la un gălăţean. Motivul pentru care nu este acceptată cererea iniţială este că prima grijă a funcţionarilor este să treacă data pe ea, ulterior fiind verificat dosarul.

Ce acte vă trebuie pentru cartea de identitate

Pentru actul de identitate vă trebuie: plic A4, cerere, actul de identitate şi cartea de alegător, certificatul de naştere (copie şi original), documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) şi, în funcţie de statutul civil: certificatul de căsătorie, hotărârea de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei, certificatele de naştere ale copiilor sub 14 ani - toate, în copii xerox şi original. Dacă solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit e necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate (copie şi original) şi actul de identitate.

Ce program are Evidenţa Persoanei

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) Galaţi are următorul program afişat la sediul din strada Domnească nr. 102. În zilele de luni, marţi şi joi se primesc şi se eliberează documente în intervalul orar 8,30 - 16,30. Ora eliberării ultimului bon de ordine este 16,00.

Miercurea programul de primiri documente este 10,30 - 18,30, iar cel de eliberări documente 8,30-18,30. Ora eliberării ultimului bon de ordine este 18,00.

Vinerea, se primesc documente de la 8,30 la 12,00, ora eliberării ultimului bon de ordine fiind 11,30. Tot vineri se eliberează documente în intervalul 8,30-16,30, iar între orele 8,30 - 14,30 se fac deplasări cu camera mobilă.

Citit 14559 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2017 18:00

13 comentarii

 • postat de Dan
  Vineri, 18 August 2017 18:19
  Is plecat din tara de ani de zile si mam intors sami fac buletinu. e posibil sa fii nimerit azi la aceiasi functionara de care zice ultima persoana care a comentat,Cristi. Am fost la ghiseul 2,la o dra creata.Ma consider destept da mam facut putzin de ras ca miam dat seama ca nu am citit vreodata contractu casei. Insa angajata de acolo mia explicat frumos ce si cum. As fii vrut sa ii zic ceva urat dar nu aveam de ce.deci oricinne ar fi persoana asta daca vrb de aceiasi persoana,e de nota 10.Auzeam de la ghiseul alaturat tipete de la acte lipsa,umilinta.m-am simntit norocos ca am fost tratat frumos.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 17 August 2017 22:26
  In mod normal m-as plange de greata si lenea functionarilor publici si ma apuca groazaaaa cand ma gandesc ce salarii nesimtite au. Baaaai oameni buni, azi mi-a fost dat sa intalnesc o raritate !!!! Am nimerit la o domnisoara/doamna fooooarte draguta. Mi-a vorbit atata de frumos, mi-a facut si o copie xerox la un certificat. Va doresc sa nimeriti tot la ea, nu stiu cum o cheama, dar persoana asta pare total diferita fata de ce am mai vazut. E o domnisoara/doamna creata, satena, parea inalta. Succes sa nimeriti tot la ea.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 15 August 2017 17:21
  Ce-ar fi ca in cazul expirarìi actului de identitate SPCLEP Galati, aidoma altor municipii, sa aplice amenzi intre 40 si 80 Ron, conform legislatiei in vigoare, pentru persoanele care solicita inoirea cartii de identitate cu mai putin de 11 zile inainte de expirare ?
  6
  7
  Raportează
 • postat de Gorneac Adriana
  Marți, 15 August 2017 16:59
  Eu nu pot să înțeleg de ce la un program care începe la 8 noi ne ducem de la 5 dimineața. Cică să ținem rând, mi se pare aberant. Și au miercuri și program până la 18. Ai putea să te duci frumos pe la 17 și în maxim o oră ai terminat. Așa s-a întâmplat în cazul meu săptămâna trecută.
  0
  5
  Raportează
 • postat de LAurentiu
  Marți, 15 August 2017 10:26
  Eu mi-am facut carte de identitate in noiembrie/ A fost ok o coada de jumatate de ora si aia a fost. Eu zic ca daca nu arde poti sa astepti sa treaca nebunia din august. Toata lumea stie ca e nebunie in august.
  5
  17
  Raportează
 • postat de viper
  Marți, 15 August 2017 09:57
  pt cine nu stie mai un ghiseu unde iti poti lua cartea de identitate in 2 zile da acolo trebuie sa misti din urechi si gata cu coada .am aflat si eu cind fuse fiimea venita de afara si nu trebuia cartea de alegator ca asta sigur a fost bagata ca sa te ingreuneze ca multa lume nu o mai are ca nu a mai fost folosita
  5
  4
  Raportează
 • postat de Ioana
  Marți, 15 August 2017 09:54
  Nu stiu cat de ghiniosta a fost persoana respectivă, dar eu cand am fost am avut nr 41. Au început la 8:30 si la 9.40 eram deja plecată de acolo. Cat despre actele incomplete,nu credeti ca ne am obisnuit sa spunem "lasă că merge și asa!"?!
  6
  16
  Raportează
 • postat de BM
  Marți, 15 August 2017 09:45
  Noroc ca va mai expira buletinul sau pasaportul, ca sa ajungeti pe acolo si sa mai scrieti despre acest subiect. Situatia asta e de ani de zile si la buletine si la pasapoarte. Nimic nu s-a schimbat si nu se va schimba niciodata. Poate veti trece mai des prin zona in anii ce vor urma si mai abordati acest subiect, cine stie, poate vede totusi cineva si ia vreo masura.
  3
  21
  Raportează
 • postat de Eduard
  Marți, 15 August 2017 07:25
  La bloc Kristal se fac acte in regim de urgenta. Daca ai pile, cunostinte si alte relatiii, atata trebuie sa spui ... m-a trimis x...adica e pe fata nici nu se mai ascund (cum e la catedrala).
  1
  11
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 15 August 2017 07:24
  Multe personae intra pe usa din dos neavnd nici un bon. Coada se poate rezolva foarte usor din fata unui calculator programandu-te online si astfel se evita coada. Aceasta aplicatie poate fi facuta de un student in anul 2 la informatica. Pentru cei mai in varsta care nu au calculator programarea se poate face la sediu cu ajutorul unui functionar. Vezi aplicatiile cu programarile on line de la ARR si la DRCIPV.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Bula
  Marți, 15 August 2017 06:41
  Daca marlandezii ar schimbA buletinele cand le expira, nu toti in august nu ar fi nici o coada. Dar toti sunt spagari cu 100de euro in buzunar.
  Cand intra la schimbat actele, ba nu le au, ba nu au inteles ce acte, ba nu sunt valabile, ba nu este cine trebuie sa le semneze luarea in spatiu. Cum vreti sa nu fie coada.
  In 11luni din an merg lucrurile brici, in august ......
  Daca plateau taxe pe munca 5 ani luna de luna, erau 15 functionari. Dar platesti odata la 5 ani 500de lei. Restu de 4 ani si 11luni cine da salariu la politistu de la pasapoarte?
  Nu va mai plangeti
  15
  15
  Raportează
 • postat de radu
  Marți, 15 August 2017 00:31
  Da asa este, eu personal stau cu actele personale deoarece serviciul nu imi permite sa pierd ore in sir la cozi romanesti fara sfarsit.
  7
  23
  Raportează
 • postat de Kevin
  Marți, 15 August 2017 00:10
  Cand ma uit la imaginile din articol mi se pare ca ma uit la o tara de prin Africa unde oamenii asteapta sa le dea ceva de mancare.
  Cu toata tehnologia care exista nimeni nu a aplicat-o sa micsoreze sau sa elimine cozile.
  Ce ar fi sa gasesti tot ce ai nevoie pentru un buletin pe site-ul primariei sau al politiei dupa care poti trimite documentele prin posta. Tot prin posta sa primesti noul buletin fara cozi sau fara pile????
  Ce muncesc oamenii de isi pot permite sa stea la cozi sau in caldura????
  Banuiesc ca nimeni nu vrea sa schimbe nimic pentru ca sunt o multime de plosnite bugetare care trebuie eliminate pentru ca nu schimba nimic.
  11
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.