Galaţiul, cufundat în BEZNĂ. Fără lanternă, nu poţi circula în cartiere
Foto: Arhiva ”Viața liberă”, Corina Dobre

Galaţiul, cufundat în BEZNĂ. Fără lanternă, nu poţi circula în cartiere
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dispreţ sau incompetenţă? Circulaţia gălăţenilor în oraş, după lăsarea întunericului, a devenit un adevărat calvar sau, în cazul celor cu aptitudini de cercetaş, o adevărată aventură. Asta pentru că în multe cartiere ale Galaţiului străzile şi aleile sunt cufundate în întuneric, aproape seară de seară. Mai grav este că, în aceste condiţii, oamenii sunt expuşi unor pericole reale, pornind de la maidanezii agresivi care mişună printre blocuri şi până la cetăţenii certaţi cu legea, specializaţi în furturi şi tâlhării.

Aproape că nu este cartier în municipiul Galaţi în care, după lăsarea întunericului, să nu existe cel puţin două-trei zone unde iluminatul public este inexistent. În Ţiglina I, Ţiglina II, Ţiglina III, Siderurgiştilor Vest, Micro 38, Micro 39, Micro 40, Micro 21, Parc CFR, Valea Oraşului şi nu numai, felinarele stâlpilor stradali, care ar trebui să funcţioneze după lăsarea serii şi până la primele ore ale dimineţii, sunt doar de decor. Dacă nu ai o lanternă la îndemână, ai toate şansele ca, în drumul pe care îl parcurgi până acasă sau oriunde ai nevoie să ajungi, să te împiedici serios de câteva ori, să mai "tamponezi" câte o maşină parcată, ori să iei în braţe vreun gard viu sau, de ce nu, să calci pe coadă un câine comunitar sau o pisică.

Miercuri seară, de exemplu, pe strada G-ral Eremia Grigorescu (paralelă cu Siderurgiştilor), în jurul orei 22,00, pietonii orbecăiau în drumul spre casă, întrucât nici măcar un felinar nu funcţiona. Aceeaşi problemă era şi în Ţiglina III, în zona blocurilor A15, A16, dar şi în apropierea intersecţiei străzilor Prelungirea Brăilei şi Anghel Saligny.

Mai mulţi cititori şi prieteni de pe reţelele de socializare ne-au semnalat faptul că lipsa iluminatului stradal, în municipiul Galaţi, a devenit practic un fenomen, în condiţiile în care străzile şi aleile din cartiere sunt cufundate permanent în beznă, de parcă firma Total Strada, care se ocupă, teoretic, cu întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a iluminatului public, are sarcina de a ţine de fapt becurile închise. Zonele-problemă semnalate de oameni sunt blocul D2 (strada Saturn) şi blocul PS 11A (strada Arad) din Ţiglina I, străzile Arcului, Cluj, Anghel Saligny, Prundului, Bucovinei, Bolintineanu, Năruja, Bulevardul Dunărea nr. 39, în zona blocurilor S1, S2, S3 din cartierul Dimitrie Cantemir, Nae Leonard, la General.

Una caldă, alta rece

Vestea bună din partea municipalităţii, dacă o putem numi aşa, este că în luna septembrie va înceta contractul Primăriei cu firma Total Strada, iar pe data de 22 august se va încheia licitaţia lansată de municipalitate pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public, contract estimat la aproape 130.000 de euro fără TVA (580.000 de lei). Vestea proastă este că, având în vedere modul de lucru al societăţii care ne "veghează" becurile stradale, ar trebui să ne înarmăm cu multă răbdare pentru a aştepta, aproximativ o lună, ca firma care va câştiga licitaţia (să sperăm că va fi una serioasă) să rezolve problemele semnalate de oameni.

Fără plăţi către Total Strada din martie

Conducerea Primăriei, prin vocea purtătorului de cuvânt Raluca Ardean, ne-a declarat că nu au mai fost făcute plăţi către firma Total Strada din luna martie, pe fondul nemulţumirilor generate de faptul că societatea nu a dat curs tuturor sesizărilor preluate de către autoritatea locală de la cetăţeni. Mai mult, firma a încălcat prevederile contractuale, în condiţiile în care a avut în teren doar un echipaj pentru intervenţii, deşi ar fi trebuit să fie două.

"Avem foarte multe sesizări din partea oamenilor, în special după furtuna de luna trecută. Firmei i s-a solicitat să mai intervină cu un echipaj, pentru că a acţionat doar cu unul. Plăţi nu au mai fost făcute din martie, tocmai pentru că nu au dat cursul sesizărilor. La finalul contractului, ar putea fi traşi la răspundere, după o analiză atentă a indicatorilor de performanţă, în cazul în care se va mai pune problema unor plăţi", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Zonele-problemă indicate de "Viaţa liberă" au fost preluate de către Primărie, reprezentanţii instituţiei spunând că vor solicita firmei să intervină.

Gălăţenii care vor să sesizeze autorităţilor lipsa iluminatului public stradal, în zona în care locuiesc, trebuie să sune la numărul de telefon 0236.307700.

Citit 14695 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 14:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.