Ce şi-ar dori gălăţenii să se schimbe la Faleză

Ce şi-ar dori gălăţenii să se schimbe la Faleză
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Avem cea mai lungă faleză din Europa aflată pe cursul Dunării, întinzându-se pe nu mai puţin de patru kilometri, cu toate astea, ea continuă să nu fie suficient îngrijită, deși este unul dintre simbolurile Galaţiului.

Faleza este primul loc pe care vrea să-l viziteze oricine ne trece "pragul" oraşului, aşa că ar trebui să fie cartea de vizită cu care să ne mândrim. Însă, înainte de ceea ce cred turiştii despre faleză, mai important e ceea ce cred chiar gălăţenii, care se plimbă zilnic pe ea. Prin urmare, am pornit şi noi la pas pe faleza inferioară, în încercarea de a afla de la ei ce şi-ar dori să se schimbe la Faleză şi care cred că sunt problemele cu care aceasta se confruntă. 
Primii cu care am vorbit au fost un cuplu de tineri care au spus că ar fi bine dacă s-ar mai tunde iarba şi tufişurile care au luat cu asalt faleza. Aceştia au punctat că se pot produce oricând alunecări de teren din cauza solului fragil şi că, dacă nu se va face ceva, nu vom mai avea deloc faleza. 

Oamenii ar trebui să păstreze şi ei curăţenia

Domnul şi Doamna Ghiţău, care îşi făceau plimbarea de seară, ne-au spus că una dintre marile probleme ale falezei este dezinteresul autorităţilor pentru a o întreţine şi a o curăţa periodic, aşa cum ar fi normal. Buruienile şi tufişurile ajung, în anumite locuri, să obtureze vizibilitatea către Dunăre, au adăugat dumnealor. Un alt lucru care ar trebui rezolvat, au punctat aceştia, sunt petele de ulei lăsate în urmă de maşinile care aprovizionează restaurantele, pete care se curăţă foarte greu şi sunt şi inestetice. În mod surprinzător, cei doi au mai menţionat că o mare problemă pentru faleză sunt chiar oamenii cărora le lipseşte spiritul civic şi care nu ştiu să o protejeze şi să păstreze curăţenia. 

Pista nedelimitată e periculoasă

I.D, în vârstă de 45 de ani, a fost de părere că problema e la îngrijire, aspectul falezei fiind unul neglijat mulţi ani la rând. În schimb, Dănăilă Andrei, de 19 ani, împătimit al rolelor, ne-a pus că sunt numeroase aspecte care ar putea fi îmbunătăţite. De la drumul plin de denivelări şi pe alocuri surpat, la pista pentru biciclişti care nu e delimitată, astfel că există riscul de a lovi oricând pe cineva care merge pe pistă. 
Pe lângă problema buruienilor lăsate să crească în voie, Violeta, în vârstă de 32 de ani, a punctat că sculpturile metalice care împânzesc faleza de la un capăt la altul ruginesc pe zi ce trece şi sunt pline de mâzgăleli şi că, dacă ar veni un turist străin, acesta nu le-ar înţelege scopul acolo. 

Băncile vechi nu mai fac faţă

Băncile rupte şi vechi sunt un alt aspect care îi supără pe gălăţenii care şi-ar dori ca acestea să fie reparate ori înlocuite. Doamna Ciobotaru, de 45 de ani, luase loc pe o astfel de bancă care nu mai avea decât două scânduri. Dezamăgită, aceasta ne-a spus că situaţia se prezintă aşa de ani de zile şi că nu crede că cineva o să mai facă ceva. 
Totuşi, am descoperit şi puţină pozitivitate în persoana unui domn de 58 de ani care vine o dată pe an în Galaţi, locuind de mai mult timp într-o altă ţară. Acesta s-a arătat încântat de faleză şi a spus că vine cu drag să se plimbe ori de câte ori are ocazia, însă recunoaşte şi el că ar mai trebui să se facă ceva îmbunătăţiri. 
Concluzia pe care am tras-o şi noi după discuţiile avute cu gălăţenii este aceea că cea mai mare problemă a falezei este insuficienta preocupare a autorităţilor când vine vorba de îngrijirea ei. Cei mai mulţi locuitori ai oraşului de la Dunăre pe care i-am întâlnit şi-au exprimat dezamăgirea faţă de situaţia în care se află ceea ce ar fi trebuit să fie unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. 

Citit 6224 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2017 20:34

16 comentarii

 • postat de Lipsa de gospodari la primaria Galati
  Joi, 17 August 2017 22:52
  Dupa ce se termina de asfaltat godzigaura vor trebui sa se refaca conductele care fac legatura dintre gurile de canal de faleza superioara si canalul de colectare de la baza falezei inferioare.
  Cateva dintre aceste conducte sunt infundate si apa pluviala se scurge pe versantul falezei, creind ravene care au ajus sa masoare 3 metri adancime (putin mai jos de trecerea de pietoni de la pastila).
  Apoi o administratie care pretuieste copii si parintii lor, ar trebui ca la toate scarile de acces sa instaleze planuri inclinate, rampe pentru a facilita urcarea si coborarea celor care au carucioare pentru copii si biciclete. Nici un primar nu s-a gabdit la asa ceva>. Unii nu au avut copii, dar ceilalti?
  Bine ca si-au instalat rampa mecanica la cladirea CJ si o tin sub husa.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Eco
  Miercuri, 16 August 2017 13:21
  Vegetatia falezei trebuie sa existe, eventual sa se populeze si cu animale: caprioare, iepuri, veverite...dar trebuie ingrijita. Asfaltul , pe unele locuri este ridicat, lipsesc oameni de ordine care ar putea descuraja acte de vandalism sau aruncarea de gunoaie. Masinile ce aprovizioneaza restaurantele incomodeaza trecatorii, poluand si lasand urme de ulei. Sculpturile din metal ar trebui curatate, vopsite, tot de profesionisti. Si nu in ultimul rand....solul falezei trebuie bine fixat prin plantari de pomi. Faleza Dunarii este punctul forte al orasului, trebuie sa facem un obiectiv privind ingrijirea si amenajarea.Prea multe restaurante, unele dintre ele fara nici o arhitectura de bun gust. Oare citeste cineva sau ia in seama opiniile galatenilor?
  1
  3
  Raportează
 • postat de Haram Octavian
  Joi, 03 August 2017 09:04
  Mai multi vanzatori de seminte (floarea soarelui+bostan)!
  7
  12
  Raportează
 • postat de AR TREBUI RESPECTATE LEGILE !!!
  Joi, 03 August 2017 02:16
  Cel mai urgent lucru care ar trebui facut pe Faleza Dunarii de la Galati, ar fi sa se ...RESPECTE LEGEA !!!
  - Ar trebui DEMOLATE URGENT TOATE BODEGILE care, TOATE incalca grav mai multe articole din Legea Apelor si din Legea Ariilor Protejate .
  - Ar trebui neaparat, indepartat imediat orice petic de beton sau de alta natura, care nu se incadreaza in legile de mai sus ...
  - Ar trebui trecut rapid la plantare masiva de vegetatie si la partea inferioara si la cea superioara a falezei, in primul rand in scopul consolidarii acesteia

  ... si nu numai pentru atat !!!
  -
  2
  26
  Raportează
 • postat de Ady elevatu, cocalarul care-l deranjeaza natura
  Miercuri, 02 August 2017 13:12
  @ Ady elevatu

  Din cate se pare hidos esti tu cel putin in gandire. Baiete dar ce ai vrea sa faca din faleza? Ai vrea sa-ti taie iarba, boschetii si chiar copacii? Cumva nu vezi Dunarea de copaci? Te incurca copacii? I-ati vrea taiati si pe aia asa-i cocalare? Faleza este o oaza de natura, verdeata, "boscheti", copaci. S-au ai prefera sa ne transforme (...) faleza intr-un canal cu malurile betonate/cimentuite de sus de pe faleza superioara pana jos si sa-ti taie copacii ca sa vezi tu mai bine Dunarea cocalare? Daca te incurca "boschetii, iarba, copacii si chiar pamantul atunci mergi pe carare cocalare. Ceilalti mai prefera sa stea pe faleza pe un pres pe iarba verde. Boscheti ai tu in cap.
  4
  7
  Raportează
 • postat de Copacul ratacit
  Miercuri, 02 August 2017 12:49
  Problema e la ingrijirea falezei? Pe bune? Problema e la "bibilica" galateanului. Mai bine lasam faleza asa decat sa vedem exces de zel cu faleza data cu cine stie ce maglavait, vopseli si decat sa vedem vreun Dorel pe acolo ce crede el ca arborii de pe faleza at trebui sa aiba crengile ciopartite asa cum au nenorocit majoritatea copacilor din Galati. Dar parca se cumparasera niste platani, specie de arbore care la maturitate at putea ajunge sa aiba circumferinta trunchiului chiar de cativa metri. I-au plantat? Ca de cumparat se spunea ca primaria I-a cumparat. Sau nu se mai zice nimic de acei copaci daca au fost plantati prin oras fiindca I-o fi luat acasa vreun politician local si I-a plantat prin gradina proprie a lui de pe la vreo vilisoara?
  1
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 02 August 2017 06:18
  @Andy elevatu: Da este cea mai lunga faleza de pe cursul Dunarii ( potrivit DEX -Faleza reprezintă un abrupt, cu o pantă cuprinsă între 40º și 90º, cu înălțimi variabile, ce se desfășoară la contactul dintre uscat și mare , lac, fluviu etc .) Asa ca la Tulcea nu exista faleza , la Braila-i foarte scurta etc.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Ady elevatu
  Marți, 01 August 2017 08:48
  Nu este cea mai lunga faleza... Dar este suficienta... Ar tebui sa ne lase sa vedem Dunarea, sa simtim o oarecare briza.. Carciumi fara haz, boscheti fara rost, opere de arta.... hidoase, autoritati incompetente... Pur si simplu Galati..
  15
  14
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 31 Iulie 2017 07:54
  1. Demolati nenorocirea aceea care se numeste Libertatea 2000 si mai rariti mizeriike acelea de pontoane carciumi.
  2. Agajati,sau sa se angajeze un peisagist profesionist pentru refacerea in totalitate a spatiului verde
  3. Ar fi necesara,cred,prezenta unor patrule de politie mai cu simt de raspundere,indeosebi in weekend-uri
  4. Amenajarea cel putin a unei toalete publice adevarate nu cutii de plastic...
  5. In rest,Dumnezeu cu mila si cetateanul cu bunul simt!
  0
  43
  Raportează
 • postat de Orasul boschetar!
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 08:19
  Prea multi boscheti!
  Defrisati miile de tone de vegetatie crescuta haotic! Zici ca esti in jungla!
  De ce nu avem un arhitect specializat pe peisaj urbanistic la Galati?
  8
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 07:01
  Cate odata-mi place sa vizez iar visul meu cu faleza arata asa : un lift cu cremaliera dela plaja la terasa turn TV( cum am vazut si incecat la Gratz ,Deva ,Rasnov sau Salzburg ) in cladirile politiei de frontiera ,restaurate , muzeele -de arta si istoric , in parcul existent , in curtea fostei uzine de apa si in curtea politie de frontiera amenajat un parc ,parc in care sa fie plasate exponatele in aer liber a muzeului de arta , o telegondola pe partea superioara a falezei ,intre port( sau alt punct ) si turn TV , portul de veliere mici in golful Tiglinei , refacerea bazinelor plutitoare , restaurante si terase , un cazinou plutitor ( cu reclama vizibila spre Dunare ,poate sunt tentati turistii ,in tranzit spre Delta , sa ceara oprirea in Galati si sa lese ceva euroi ) locuri de jaoaca pentu copii ,topogane , tiroliene si de ce nu reinviata roata de la ultimul leu ,in varianta moderna...
  6
  23
  Raportează
 • postat de christeen
  Vineri, 28 Iulie 2017 23:39
  De pe faleza superioara pana la faleza inferioara se pot monta, in panta (gandita, calculata), tobogane de inox cu maxima rezistenta si o foarte buna alunecare, pe care se pot dat atat copiii cat si adultii. Este o idee mai veche, studiata, discutata si practicata la alta scara de altii care n-au faleza, dar au versanti. Pentru galateni aceasta investitie este minimala avand in vedere faptul ca avem furnizorul de metal chiar in oras, si, totodata sunt de parere ca poate deveni un foarte important punct de distractie si de atractie pentru turisti. Imaginati-va, doar, bunicutele care au dureri de picioare coborand cu sacosica, alaturi de nepotei, pe un astfel de tobogan! O alta investitie minimala o reprezinta scarile pe care se coboara acum pe faleza. Ele pot fi infrumusetate, colorate, cu diverse modele artistice sau cu titluri de carti ale unor galateni care au scris istorie in acest frumos oras. In aceasta situatie, multi turisti si-ar dori sa ne cunoasca istoria si de ce nu, frumusetea falezei. Si, ar mai fi multe si usor de realizat, cu minim de efort si maxim entuziasm!
  13
  15
  Raportează
 • postat de 3 sau 4 cișmele pentru a putea bea apă, mai ales, pentru copii și vârstnici, ce se deshidratează.
  Miercuri, 26 Iulie 2017 18:18
  Puneți 3 sau 4 cișmele cu apă, pentru a bea, mai ales pentru copii și oameni în vârstă, ce se deshidratează pe lungimea așa de mare a Falezei Inferioare.
  4
  42
  Raportează
 • postat de Ar trebui refugii de ploaie sau soare, cu băncuțe, având în vedere lungimea mare a falezei
  Miercuri, 26 Iulie 2017 13:32
  Fiind lungimea falezei, destul de lungă, este posibil să se schimbe vremea, să plouă. Deci ar trebui amplasate câteva refugii cu prelată sau șindrilă, pentru a putea refugia, chiar și de soarele arzător, să stai la umbră, pe bănci, mai ales că sunt și copiii mici, ce se pot uda leoarcă, sau să facă insolație.
  9
  32
  Raportează
 • postat de 《》
  Miercuri, 26 Iulie 2017 13:31
  Cea mai lunga faleză si cea mai urâtă ...
  24
  17
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 26 Iulie 2017 13:27
  Galatenii ar trebui sa-si doreasca sa schimbe capii administratiei locale intai, abia apoi ceva la faleza.
  Mai e putin si or sa sara vulpi din tufisuri.
  Politruci neispraviti.
  8
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.