Ce şi-ar dori gălăţenii să se schimbe la Faleză

Ce şi-ar dori gălăţenii să se schimbe la Faleză
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Avem cea mai lungă faleză din Europa aflată pe cursul Dunării, întinzându-se pe nu mai puţin de patru kilometri, cu toate astea, ea continuă să nu fie suficient îngrijită, deși este unul dintre simbolurile Galaţiului.

Faleza este primul loc pe care vrea să-l viziteze oricine ne trece "pragul" oraşului, aşa că ar trebui să fie cartea de vizită cu care să ne mândrim. Însă, înainte de ceea ce cred turiştii despre faleză, mai important e ceea ce cred chiar gălăţenii, care se plimbă zilnic pe ea. Prin urmare, am pornit şi noi la pas pe faleza inferioară, în încercarea de a afla de la ei ce şi-ar dori să se schimbe la Faleză şi care cred că sunt problemele cu care aceasta se confruntă. 

Primii cu care am vorbit au fost un cuplu de tineri care au spus că ar fi bine dacă s-ar mai tunde iarba şi tufişurile care au luat cu asalt faleza. Aceştia au punctat că se pot produce oricând alunecări de teren din cauza solului fragil şi că, dacă nu se va face ceva, nu vom mai avea deloc faleza. 

Oamenii ar trebui să păstreze şi ei curăţenia

Domnul şi Doamna Ghiţău, care îşi făceau plimbarea de seară, ne-au spus că una dintre marile probleme ale falezei este dezinteresul autorităţilor pentru a o întreţine şi a o curăţa periodic, aşa cum ar fi normal. Buruienile şi tufişurile ajung, în anumite locuri, să obtureze vizibilitatea către Dunăre, au adăugat dumnealor. Un alt lucru care ar trebui rezolvat, au punctat aceştia, sunt petele de ulei lăsate în urmă de maşinile care aprovizionează restaurantele, pete care se curăţă foarte greu şi sunt şi inestetice. În mod surprinzător, cei doi au mai menţionat că o mare problemă pentru faleză sunt chiar oamenii cărora le lipseşte spiritul civic şi care nu ştiu să o protejeze şi să păstreze curăţenia. 

Pista nedelimitată e periculoasă

I.D, în vârstă de 45 de ani, a fost de părere că problema e la îngrijire, aspectul falezei fiind unul neglijat mulţi ani la rând. În schimb, Dănăilă Andrei, de 19 ani, împătimit al rolelor, ne-a pus că sunt numeroase aspecte care ar putea fi îmbunătăţite. De la drumul plin de denivelări şi pe alocuri surpat, la pista pentru biciclişti care nu e delimitată, astfel că există riscul de a lovi oricând pe cineva care merge pe pistă. 

Pe lângă problema buruienilor lăsate să crească în voie, Violeta, în vârstă de 32 de ani, a punctat că sculpturile metalice care împânzesc faleza de la un capăt la altul ruginesc pe zi ce trece şi sunt pline de mâzgăleli şi că, dacă ar veni un turist străin, acesta nu le-ar înţelege scopul acolo. 

Băncile vechi nu mai fac faţă

Băncile rupte şi vechi sunt un alt aspect care îi supără pe gălăţenii care şi-ar dori ca acestea să fie reparate ori înlocuite. Doamna Ciobotaru, de 45 de ani, luase loc pe o astfel de bancă care nu mai avea decât două scânduri. Dezamăgită, aceasta ne-a spus că situaţia se prezintă aşa de ani de zile şi că nu crede că cineva o să mai facă ceva. 

Totuşi, am descoperit şi puţină pozitivitate în persoana unui domn de 58 de ani care vine o dată pe an în Galaţi, locuind de mai mult timp într-o altă ţară. Acesta s-a arătat încântat de faleză şi a spus că vine cu drag să se plimbe ori de câte ori are ocazia, însă recunoaşte şi el că ar mai trebui să se facă ceva îmbunătăţiri. 

Concluzia pe care am tras-o şi noi după discuţiile avute cu gălăţenii este aceea că cea mai mare problemă a falezei este insuficienta preocupare a autorităţilor când vine vorba de îngrijirea ei. Cei mai mulţi locuitori ai oraşului de la Dunăre pe care i-am întâlnit şi-au exprimat dezamăgirea faţă de situaţia în care se află ceea ce ar fi trebuit să fie unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. 

Citit 6559 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2017 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.