Cartierul Fileşti, mai sărac decât multe sate

Cartierul Fileşti, mai sărac decât multe sate
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"La ţară, există asfalt, canalizare, gaze, apă potabilă, toate utilităţile. La noi, e teroare. Stăm în câmp şi nu ne bagă nimeni în seamă. La fiecare patru ani, vin politicienii, ne promit marea cu sarea, pleacă şi nu se mai întorc. Peste patru ani, vin alţii!".

Aşa şi-a început pledoaria un cetăţean din cartierul Fileşti, care deşi nu a vrut să se lase fotografiat, ne-a spus că îl cheamă Milea Adrian şi că locuieşte în zonă de doar câţiva ani. Câţiva ani care, după câte ne-a povestit bărbatul, l-au îmbătrânit considerabil. "M-am mutat aici pentru că am vrut să scap de agitaţia din oraş, am vrut linişte. M-am bucurat că anunţase primăria că va trage canalizare, gaze şi că îmi voi putea face condiţii ca lumea în casă. Cu toate astea, trăiesc mai greu decât la ţară. La ploaia de la finalul lui iulie, erau torente pe străzile astea, iar după aia a rămas nămolul. La furtuna aceea, la fel, teroare. A venit cineva să ne întrebe de sănătate? Nu. Stăm cu crengile aruncate lângă containere, poate, poate le-o ridica cineva. Asfalt nu avem, deşi de ani buni ni se tot promite. Iar betonul ăsta care a mai fost turnat pe unele străduţe, e deja plin de cratere. Buruiana e cât casa, şobolanii sunt cât motanii, de şerpi nu mai zic", ne-a explicat bărbatul.

Promisiunile electorale nu ţin de cald

"A trecut un an de la preluarea mandatului de către actualul primar. Am avut încredere, am zis că e băiat tânăr, că face treabă. Şi? A făcut ceva? Pentru locuitorii din Fileşti, nu s-a schimbat nimic, vă spun. Da, s-a prelungit traseul autobuzului 25, dar şi ăla tot pentru că am mers noi la Transurb şi am cerut treaba asta. În rest, e linişte completă. Ne-am pierdut toate speranţele", ne-a mai spus Adrian Milea.

FIleştiul a rămas aşa cum îl ştiam. Aceleaşi drumuri pietruite, care îţi fac dinţii să clănţăne când mergi cu maşina pe ele, aceiaşi câini, la fel de multe gunoaie, iarba la fel de crescută şi oamenii la fel de nemulţumiţi. În tot acest timp, autorităţile par să îi ignore pe oamenii de aici, deşi aceştia ne-au spus că au făcut nenumărate sesizări, de-a lungul anilor.

Oamenii cer redeschiderea şcolii

Una dintre principalele doleanţe ale locuitorilor din Fileşti rămâne redeschiderea şcolii din cartier. Oamenii ne-au spus din nou că, pentru cei mici, este greu să meargă în oraş cu un autobuz care ajunge în cartier o dată pe oră, dar şi că aşteptatul în staţiile din zonă, pe caniculă, ploaie, vânt, furtună sau zăpadă, este un tratament inuman la care sunt supuşi copiii. "Cât ar costa să se redeschidă şcoala asta? De ce ar fi nevoie? Nu ar fi mai uşor să vină câţiva profesori aici, decât să plece copiii la şcolile din alte cartiere? Pentru cei mici, mai ales, este o corvoadă să stea în staţie, la prânz, să aştepte autobuzul. Apoi, când ajung înapoi acasă, să o ia pe jos, prin noroi sau praf, până acasă. Chiar nu se pot găsi soluţii?", ne-a mai spus Adrian Milea.

Vehiculele grele, interzise doar pe hârtie

Una dintre cauzele pentru care drumurile din Fileşti se strică poate fi circulaţia vehiculelor de mare tonaj din zonă. Concret, deşi pe străzi există indicatoare care limitează accesul vehiculelor mai grele de 7,5 tone, noi am găsit parcate câteva tiruri pe una dintre uliţe. "Da, păi, cam aşa e treaba pe aici. Dacă nu îi controlează nimeni, normal. Indicatoare? Ce sunt alea, cine să le bage în seamă?", ne-a mai explicat domnul Milea.

"Vin maşini din oraş şi aruncă câini în Fileşti"

16.000 de câini. Neoficial, cam atâţia maidanezi umblă pe străzile oraşului. În padocul din strada Zimbrului nu sunt decât aproximativ 900 de câini, iar capacitatea maximă este de 1.200. Iar despre noul padoc, cel de 10.000 de locuri, nu se mai aude nimic.

"Sunt foarte mulţi maidanezi. Sunt oameni care au câte zece în curte. Ceea ce nu ar fi o problemă, dacă din curte nu ar ieşi pe străzi. Şi sunt teritoriali. Şi eu iubesc câinii, am doi acasă, dar îi ţin acasă. Nu îi las să umble aiurea. Şi sunt şi sterilizaţi", ne-a explicat o doamnă.

În scurta noastră vizită în cartier, am dat nas în nas cu cel puţin 15 câini. Unii tolăniţi la soare, alţii căutând prin gunoaie, unii pur şi simplu curioşi să vadă cine suntem. "Se mai întâmplă, seara, să vină maşini cu numere de Galaţi sau de Brăila şi să arunce, efectiv, unul, doi câini aici. Nu este normal aşa ceva. Se vede că nu avem poliţie de proximitate în cartier. Poate, cu agenţi aici, nu s-ar mai întâmpla astfel de lucruri", ne-a mai explicat un locuitor din zonă.

Taxa de ecarisaj, subiect de dispută

"De ce plătim taxă de ecarisaj, dacă atunci când sunăm la Ecosal, ni se spune că se va interveni şi, cu toate astea, nu se intervine? Am făcut personal mai multe sesizări şi degeaba. Nu a venit nimeni. Şi nici nu cred că va veni cineva vreodată să îi strângă. La urma urmei, noi suntem ca un sat aici. Nu ne bagă nimeni din oraş în seamă!", ne-a spus şi Adrian Milea.

Şi la vizitele anterioare din cartier ne-am lovit de această problemă. "Eu am trei câini ai mei, în curte, dar pentru că mi se rupe sufletul de puii abandonaţi de alţii, mai am câţiva căţeluşi în spatele casei, care nu au nici şase luni. Sunt pui, vă daţi seama că nu fac rău nimănui. Pe ai mei i-am sterilizat, îi deparazitez periodic, dar cu ăştia ce să fac? Le dau apă şi mâncare, că mi-e milă şi nu vreau să moară, dar cred că Primăria ar trebui să facă padocuri mari, să îi ia acolo, să îi sterilizeze, să îi îngrijească, că sunt şi ei suflete şi nu merită răul care li se face. Sperăm ca domnul primar să rezolve problema asta, pentru că plătim nişte bani pe taxa aia de ecarisaj", ne povestea, în 2016, Doina Bădianu, o femeie care locuieşte în Fileşti de cinci ani.

Mormane de gunoi în tot cartierul

Oamenii ni s-au plâns şi de mizeria din zonă. Mai ales de ceea ce se întâmplă la punctele de colectare, acolo unde s-au format adevăraţi munţi de gunoaie. "Sunt resturi de la furtună, sunt gunoaie aruncate de unul şi de altul acolo. Nu avem ce să facem. Ecosalul vine rar, şi când vine nu strânge tot. Cu ochii mei am văzut cum au luat tot din containere şi nimic de lângă ele. I-am şi întrebat pe muncitori de ce nu strâng şi mi-au zis că nu e treaba lor. Dar a cui este?", ne-a povestit un bărbat.

Mirosul este greu de suportat, iar oamenii spun că s-au săturat să stea cu gunoiul la nas. "Sunt câini care trag de saci, nu se poate să fie lăsaţi cu zilele aici. E cald, miroase, nu poţi să respiri. Autorităţile trebuie să ia măsuri", a conchis cetăţeanul.

Staţiile de autobuz, între bălării şi praf

Singurul autobuz care ajunge în cartierul Fileşti este cel cu numărul 25. Model vechi, Isuzu, acesta este singurul potrivit pentru a intra pe străduţele pietruite şi pline de gropi şi praf din cartier. Staţiile, însă, sunt scoase din alt film. Cu geamuri sparte, înconjurate de bălării şi pline de praf, staţiile din cartier nu mai adăpostesc pe nimeni nici de ploaie, nici de soare, nici de vânt.

Se cere tunderea ierburilor înalte

La nici doi paşi de centura Galaţiului, pe o alee care duce spre zona de case din spatele Gării Fileşti, un munte de buruieni îi deranjează vădit pe cetăţeni. "De ce nu se intervine aici? E de ajuns că avem drumurile astea ca vai de ele, acum avem şi şobolani, şi şerpi, şi toate gângăniile care mai ies dintre buruieni. Am făcut sesizări, nu s-a intervenit. Unde să mă mai duc?", ne-a spus o femeie.

Plan urbanistic de modernizare

Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor din cartierul Fileşti este faptul că Primăria Galaţi i-a ignorat de fiecare dată când a vrut să facă ceva în oraş. Astfel, mai mulţi cetăţeni s-au gândit la ideea scrierii unei petiţii pentru consultarea cu primăria asupra unui plan urbanistic zonal, în urma căruia ei să propună soluţii pentru modernizarea cartierului de la marginea urbei.

Joi, venim în Ţiglina I

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 10 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Ţiglina I, zona pieţei de pe strada Saturn, pentru a ne spune ce neplăceri sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

    

       

       

       

       

       

       

       

        

Citit 9049 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2017 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.