Galaţiul, cufundat în BEZNĂ. Fără lanternă, nu poţi circula în cartiere
Foto: Arhiva ”Viața liberă”, Corina Dobre

Galaţiul, cufundat în BEZNĂ. Fără lanternă, nu poţi circula în cartiere
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dispreţ sau incompetenţă? Circulaţia gălăţenilor în oraş, după lăsarea întunericului, a devenit un adevărat calvar sau, în cazul celor cu aptitudini de cercetaş, o adevărată aventură. Asta pentru că în multe cartiere ale Galaţiului străzile şi aleile sunt cufundate în întuneric, aproape seară de seară. Mai grav este că, în aceste condiţii, oamenii sunt expuşi unor pericole reale, pornind de la maidanezii agresivi care mişună printre blocuri şi până la cetăţenii certaţi cu legea, specializaţi în furturi şi tâlhării.

Aproape că nu este cartier în municipiul Galaţi în care, după lăsarea întunericului, să nu existe cel puţin două-trei zone unde iluminatul public este inexistent. În Ţiglina I, Ţiglina II, Ţiglina III, Siderurgiştilor Vest, Micro 38, Micro 39, Micro 40, Micro 21, Parc CFR, Valea Oraşului şi nu numai, felinarele stâlpilor stradali, care ar trebui să funcţioneze după lăsarea serii şi până la primele ore ale dimineţii, sunt doar de decor. Dacă nu ai o lanternă la îndemână, ai toate şansele ca, în drumul pe care îl parcurgi până acasă sau oriunde ai nevoie să ajungi, să te împiedici serios de câteva ori, să mai "tamponezi" câte o maşină parcată, ori să iei în braţe vreun gard viu sau, de ce nu, să calci pe coadă un câine comunitar sau o pisică.

Miercuri seară, de exemplu, pe strada G-ral Eremia Grigorescu (paralelă cu Siderurgiştilor), în jurul orei 22,00, pietonii orbecăiau în drumul spre casă, întrucât nici măcar un felinar nu funcţiona. Aceeaşi problemă era şi în Ţiglina III, în zona blocurilor A15, A16, dar şi în apropierea intersecţiei străzilor Prelungirea Brăilei şi Anghel Saligny.

Mai mulţi cititori şi prieteni de pe reţelele de socializare ne-au semnalat faptul că lipsa iluminatului stradal, în municipiul Galaţi, a devenit practic un fenomen, în condiţiile în care străzile şi aleile din cartiere sunt cufundate permanent în beznă, de parcă firma Total Strada, care se ocupă, teoretic, cu întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a iluminatului public, are sarcina de a ţine de fapt becurile închise. Zonele-problemă semnalate de oameni sunt blocul D2 (strada Saturn) şi blocul PS 11A (strada Arad) din Ţiglina I, străzile Arcului, Cluj, Anghel Saligny, Prundului, Bucovinei, Bolintineanu, Năruja, Bulevardul Dunărea nr. 39, în zona blocurilor S1, S2, S3 din cartierul Dimitrie Cantemir, Nae Leonard, la General.

Una caldă, alta rece

Vestea bună din partea municipalităţii, dacă o putem numi aşa, este că în luna septembrie va înceta contractul Primăriei cu firma Total Strada, iar pe data de 22 august se va încheia licitaţia lansată de municipalitate pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public, contract estimat la aproape 130.000 de euro fără TVA (580.000 de lei). Vestea proastă este că, având în vedere modul de lucru al societăţii care ne "veghează" becurile stradale, ar trebui să ne înarmăm cu multă răbdare pentru a aştepta, aproximativ o lună, ca firma care va câştiga licitaţia (să sperăm că va fi una serioasă) să rezolve problemele semnalate de oameni.

Fără plăţi către Total Strada din martie

Conducerea Primăriei, prin vocea purtătorului de cuvânt Raluca Ardean, ne-a declarat că nu au mai fost făcute plăţi către firma Total Strada din luna martie, pe fondul nemulţumirilor generate de faptul că societatea nu a dat curs tuturor sesizărilor preluate de către autoritatea locală de la cetăţeni. Mai mult, firma a încălcat prevederile contractuale, în condiţiile în care a avut în teren doar un echipaj pentru intervenţii, deşi ar fi trebuit să fie două.

"Avem foarte multe sesizări din partea oamenilor, în special după furtuna de luna trecută. Firmei i s-a solicitat să mai intervină cu un echipaj, pentru că a acţionat doar cu unul. Plăţi nu au mai fost făcute din martie, tocmai pentru că nu au dat cursul sesizărilor. La finalul contractului, ar putea fi traşi la răspundere, după o analiză atentă a indicatorilor de performanţă, în cazul în care se va mai pune problema unor plăţi", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Zonele-problemă indicate de "Viaţa liberă" au fost preluate de către Primărie, reprezentanţii instituţiei spunând că vor solicita firmei să intervină.

Gălăţenii care vor să sesizeze autorităţilor lipsa iluminatului public stradal, în zona în care locuiesc, trebuie să sune la numărul de telefon 0236.307700.

Citit 14380 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 14:45

15 comentarii

 • postat de La lumanare !!!
  Vineri, 18 August 2017 20:31
  Pai nu spuneau toti fraierii ca era mai bine pe vremea lui ceausescu ...????
  Uite ca ati primit ce v-ati dorit !!! Asa era pe vremea lui ceausescu ! Singura diferenta este ca, atunci nu se gaseau baterii si becuri pentru lanterna dar voi. la mintea voastra, puteti sa mai trageti speranta sa se intample si asta !!!
  2
  16
  Raportează
 • postat de A NIMERIT ORBUL BRAILA DAR GALATEANUL CU CE-I MAI PREJOS?!
  Vineri, 18 August 2017 19:54
  Acum, sa fim seriosi si realisti!

  Din ce fel de cetateni este compusa masa de cetateni votanti PSD a orasului?!

  Retrospectiv, din 61 - 62, Galatiul s-a aflat continuu sub asediul parvenitilor adusi de comunisti la combinat, vikingii,de prin toate catunele si hartoapele tarii, cand electrificarea tarii nu se terminase, oameni fara mari pretentii de civilizatie...

  Deci oamenii astia nu sunt deranjati ca nu este lumina pe strazi sau aiurea, marlanul face ochii cat cepele si bajbaie, avand al zecelea simt in sange!

  Acum, ALDE tanti si amatoarele de sex, pot iesi dupa caderea serii pe strazi si in parcuri, amorul este liber, mai ales cand politistii locali se culca si ei pe unde apuca in tura de noapte!

  Eu as propune sa se demoleze toate instalatiile electrice de iluminat intrucat aceasta populatie existenta la ora asta in Galati, nu merita o asa civilizatie!

  Nu mai stricati orzul pe gaste!
  2
  13
  Raportează
 • postat de Gicu
  Vineri, 18 August 2017 16:26
  Pai era prevazut in programul PSD ca se va intrerupe lumina, ca sa se poata fura mai usor!
  Urmeaza intocmai programul de guvernare.
  Foarte seriosi astia de la PSD.
  2
  27
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 18 August 2017 13:18
  Oras fara stapan si fara gospodar. Jale, Ne meritam soarta ca votam acelasi lucru de 100 de ani. Nici nu ar trebui sa mai comentam. Foarte, foarte nasoala situatia. Pacat.
  2
  44
  Raportează
 • postat de Emigrantul
  Vineri, 18 August 2017 12:45
  Deeh, se mai intampla!
  Hai sa vedem si partea buna:
  Cine o sa primesca pensii si salarii marite?!
  Cine o sa primeasca ajutoare sociale marite?
  Cine o sa primeasca paranghelii gratis si zile libere de spart seminte in fata blocului???

  Ati ghicit! VOI care ati votat laptele si mierea pesediste....
  Ce mai conteaza ca nu aveti lumina.
  Oricum se vor opri si apa si caldura, ca nu mai sunt bani.

  Hai, sa fiti sanatosi!
  3
  38
  Raportează
 • postat de Basescu
  Vineri, 18 August 2017 12:09
  Ba! Liniste ce dra**! Ai votat PSD, acum indurati.
  5
  35
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Vineri, 18 August 2017 11:32
  In zona Port alee intre Bloc.Brates 2 si Hotelul Mercur in bezna de aproximativ doua luni, s-au dat nenumarate telefoane la domnii de la iluminatul public dar in zadar.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Simona
  Vineri, 18 August 2017 11:15
  Dar capacele lipsa de la firidele stalpilor de iluminat din Cartierul Mazepa, in spatele Stomatologiei, cine trebuie sa le schimbe?
  Oricand un copil se poate atinge de firele iesite afara de acolo si se poate electrocuta!
  0
  18
  Raportează
 • postat de David Mădălina Mara
  Vineri, 18 August 2017 11:11
  Da,așa este lipă iluminat stradal și în Țig 2, iar pe unde m-ai sunt stîlpi ce luminează sunt pomi mari ce astupă lumina.. Așa e și pe Faleză, cred că orașul nostru dorește s-â fie fruntaș la creșterea natalității sau mai rău la crime.
  0
  17
  Raportează
 • postat de denis
  Vineri, 18 August 2017 09:24
  Nici dracu nu raspunde la numarul din articol! Strazile razboieni si radu negru sunt in bezna in mare parte...noaptea ai impresia ca esti ca pe camp!
  0
  13
  Raportează
 • postat de filantropicul
  Vineri, 18 August 2017 08:57
  vine atria concept cu aceiasi oameni de la total strada, aceiasi mentalitate, acelasi Galati... Votam psd!
  1
  27
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 18 August 2017 06:29
  Circuland in intuneric ,cate o data iti vine sa te intrebi daca a inviat tovarasul sau daca urmasii ii asculta invataturile de dincolo.... Totusi este o diferenta fata de "iepoca de aur' ,diferenta data de sutele de maidanezi caqre misuna in orasul rosu... partial intunecat .
  1
  22
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 18 August 2017 05:45
  Băi t1mp1ț1lor!
  Ce e aia "la sfârșitul contractului"?
  Păi dacă "Total" o sfeclea în octombrie 2016, așteptam tot septembrie 2017???
  Ce fel de contracte se încheie?
  Se pun clauze clare, neinterpretabile, rapid de soluționat, nepierzătoare de timp și USTURATOARE la buzunar pentru firma respectivă?
  Sau ... interesu' poartă fesu'?
  0
  30
  Raportează
 • postat de Măcar facem economie, că tot noi plătim iluminarea stradală.
  Vineri, 18 August 2017 00:38
  Acum ce să zici, iese de o economie, că tot noi plătim iluminarea stradală, iar pietoni în noapte, nu prea mai sunt. Pe timpul lui Ceaușescu, economia se făcea prin iluminare stradală, pe o singură parte, deci puteai să mergi în noapte, pe o parte, partea iluminată. Acum, mai drastic, am stins lumina definitiv, economie la sânge, să fie. Poate nici rețeaua nu ține și se autodecuplează automat, intrând în suprasarcină, aerul condiționat pornit pe caniculă de la firme, apartamente, sedii administrative, punând rețeaua în suprasarcină.
  1
  15
  Raportează
 • postat de george
  Vineri, 18 August 2017 00:25
  Manageri de doi bani ai orasului, sunteti buni doar la imbarligat mintile oamenilor. Foarte buni.
  De ce sa sufere galatenii pentru jocul voastru de-a soarecele si pisica? De ce?
  Treaba e foarte simpla, daca nu se rezolva sesizarile de orice natura, rezolvati-le cu alta firma sau direct cu Electrica si dati-le frumos facturile sa le plateasca daca nu isi fac treaba. Punct.
  La fel si cu plaja Dunarea. DE CE sa fim privati noi toti de lucruri normale si banale pentru aranjamentele voastre?
  Va certati si va contrati pe banii si nervii nostri. Si pe siguranta noastra.
  Teatru ieftin, spectacol grotesc. Ce faceti voi poate face orice om din orasul asta fara pregatire in administratie.
  0
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.