Când şi unde va începe închirierea LOCURILOR DE PARCARE

Când şi unde va începe închirierea LOCURILOR DE PARCARE
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Închirierea locurilor de parcare va începe în Micro 20 şi, în funcţie de cum vor fi delimitate celelalte locuri de parcare la nivelul întregului oraş, vor fi scoase la licitaţie pe cartiere, pe rând


Închirierea prin licitaţie a locurilor de parcare a stârnit noi discuţii la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local. Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la nivelul oraşului au fost identificate aproximativ 11.000 de locuri de parcare, din care aproape 3.000 au fost deja marcate, iar la finele lunii septembrie ar putea demara atribuirea, în cartierul Micro 20.

Consilierul liberal Onuţ Atanasiu a fost "vârful de atac" în discuţia privind Regulamentul de atribuire şi folosire a locurilor de parcare rezidenţiale: "Vă asumaţi dumneavoastră riscul de a intra într-o licitaţie acolo unde locurile de parcare sunt mai puţine decât numărul de locatari?", l-a întrebat acesta pe primarul Ionuţ Pucheanu. "Peste tot în Galaţi sunt mai puţine! Eu îmi asum riscul de a aduce la bugetul local nişte venituri pe care nu le realizăm. Îmi asum riscul ca, pe domeniul public, Primăria municipiului Galaţi să încaseze banii pe care ar trebui să îi scoată. Cine vrea să ştie că o anumită bucată îi este destinată pentru parcare va participa la licitaţie", a răspuns edilul.

Preşedintele de şedinţă, consilierul ALDE Eugen Găvan, a întrebat câte locuri de parcare sunt identificate la această dată pe raza municipiului Galaţi, câte au fost marcate şi când este preconizată demararea licitaţiilor pentru închiriere. "La nivelul municipiului Galaţi, în momentul de faţă, sunt identificate aproximativ 11.000 de locuri de parcare. Marcate în momentul de faţă sunt 2.800 - până în 3.000 de locuri. Procedura de marcare va continua, cât timp vremea va ţine cu noi, iar procedura de închiriere a unui loc de parcare se va face pe zone. În funcţie de cum vom reuşi să marcăm şi să creăm nişte locuri de parcare bine stabilite, ele vor fi scoase la licitaţie. Undeva spre sfârşitul lunii septembrie, cred că vom putea începe această activitate de închiriere a locurilor de parcare. Primul cartier cu care vom începe este Micro 20, unde avem, în totalitate, în momentul de faţă, delimitate potenţialele locuri de parcare pe care dorim să le scoatem la închiriere. Vom vedea exact cum decurge procesul în acest cartier", a spus primarul.

Locuri de parcare pentru musafiri?

Liberalul Alexandru Şerban a propus ca, în funcţie de numărul de locuri de parcare identificate într-o zonă, unul sau două să nu fie închiriate, ci păstrate pentru eventuali vizitatori care nu au nevoie să parcheze în zonă mai mult de două-trei ore.

Replica a venit din partea consilierei PMP Nicoleta Badiu: "Şi ce le spui proprietarilor din zonă? Că aceste locuri le-a oprit Primăria pentru eventuali vizitatori?". Eugen Găvan i-a sugerat consilierului să vină cu un studiu de caz, cu un model de practică din ţară şi, la o viitoare şedinţă, propunerea ar putea fi introdusă în regulament.

Amendamente acceptate

Liberalul Onuţ Atanasiu a propus ca anunţurile privind organizarea licitaţiilor pentru închirierea locurilor de parcare să fie publicate nu doar în presă, pe portalul şi la sediul Primăriei, ci să fie afişate şi în zonele în care va fi organizată procedura. Edilul a acceptat amendamentul.

Primarului i-a mai fost "smulsă" o promisiune: că nu vor fi scoase la licitaţie locuri de parcare decât după ce parcările respective vor fi practicabile. Şi asta pentru că există parcări cu dale sărite şi gropi, unde când plouă se fac bălţi care fac dificilă parcarea.

Cine organizează licitaţia, cine administrează

"Licitaţia va fi ţinută de Primăria municipiului Galaţi, pentru că aceste locuri de parcare nu au fost predate în administrarea SC Gospodărire Urbană. După încheierea licitaţiei, cei care se vor ocupa, în schimb, de bunul mers al lucrurilor pe zonele licitate vor fi cei de la Gospodărire Urbană, care se vor dota - cel puţin aşa am discutat - cu utilaj de ridicat maşinile ce vor parca pe locurile închiriate altora. Până se vor obişnui oamenii cu noul mers al lucrurilor în cartiere, fiţi siguri că vom fi puşi în faţa unor situaţii mai puţin plăcute. Cetăţenii municipiului Galaţi nu sunt cu nimic mai prejos sau mai puţin educaţi decât cetăţenii altor oraşe, unde acest demers a dat rezultate pozitive. Sunt sigur că acest proiect, cu bune sau cu rele, va merge înainte, va intra în obişnuinţa oamenilor şi cred că în felul acesta vom reuşi să creăm o situaţie care să fie în avantajul tuturor", a mai spus primarul Galaţiului.

Citit 19333 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.