Soarta PARCULUI INDUSTRIAL din Galaţi se joacă în instanţă. Multe semne de întrebare şi suspiciuni de ilegalitate

Soarta PARCULUI INDUSTRIAL din Galaţi se joacă în instanţă. Multe semne de întrebare şi suspiciuni de ilegalitate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Soarta Parcului Industrial din Galaţi, care nu a produs niciodată altceva decât găuri negre la bugetul local, suspiciuni şi scandaluri, a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Galaţi, în două dosare. Pe de o parte, firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL, care a concesionat, pentru 42 de ani, tot Parcul Industrial, contestă hotărârea prin care suprafaţa acestuia a fost redusă cu 16,8 hectare. Pe de altă parte, Municipiul Galaţi cere nulitatea respectivului contract de concesiune, încheiat după ce suprafaţa Parcului fusese redusă la doar cinci hectare.

"Atâta timp cât, la începutul anului, Consiliul Local hotărăşte diminuarea patrimoniului Parcului Industrial şi trecerea unei suprafeţe de 16,8 hectare în administrarea Zonei Libere, iar după două-trei luni, tu, director al Parcului Industrial, te trezeşti, aşa, să semnezi un act prin care concesionezi către un terţ, de parcă ar fi fost teren moştenit, lucrurile nu rămân aşa! Aşteptăm cu nerăbdare să se finalizeze întregul parcurs al unui astfel de proces, pentru a vedea încotro o apucăm", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la finele săptămânii trecute. Atunci a avut loc primul termen al procesului pe care l-a intentat firma VVK Euro Tehnologic SRL, care se opune diminuării suprafeţei Parcului, cauză în care Primăria a făcut cerere de intervenţie, iar judecătorii au stabilit un nou termen de judecată, pe 13 octombrie.

"La limita legii"

Primarul spune că, înainte de a începe acest proces, a purtat discuţii cu reprezentanţii firmei VVK Euro Tehnologic SRL. "Le-am pus în vedere că urmează a fi scoasă la licitaţie, pentru concesiune, întreaga suprafaţă rămasă liberă la Zona Liberă, întregită cu cele 16,8 hectare de la Parcul Industrial. N-am înţeles de ce n-au avut curajul să denunţe unilateral contractul şi să vină alături de alţi ofertanţi la viitoarea licitaţie pe care Zona Liberă ar fi făcut-o pentru întreaga suprafaţă de 80 de hectare. Au preferat - din punctul meu de vedere - modalitatea asta uşor la limită, dacă nu cumva cu scăpări dincolo de limita legală. Dar lucrurile acestea vor fi stabilite de instanţă", a spus Pucheanu.

Nu s-a plătit nimic

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a cerut, la recenta şedinţă extraordinară de la finele săptămânii trecute, ca respectivul contract de concesiune să fie făcut public, împreună cu hotărârea de Consiliu care diminua suprafaţa Parcului Industrial, iar primarul a fost de acord: "Îl voi face public cu siguranţă, nu e nimic de ascuns! La momentul în care au încheiat acest contract, care prevede concesiune pe 42 de ani, au spus că vor face fabrici de ulei, de zahăr, de făinoase, în zona alimentară, cel puţin asta pretind. Ceea ce nu înţeleg eu, şi mă întreb ca simplu cetăţean: dacă e vorba de un contract atât de legal pe cât pretind dumnealor, de ce n-au şi plătit preţul concesiunii? Nu e plătit, deşi s-au lăudat la momentul respectiv: o sută de mii de euro îi livrăm de astăzi, cât să plătim concesiunea până la sfârşitul anului!", a dezvăluit primarul Galaţiului.

De altfel, miercuri după-amiază, Primăria Galaţi a făcut publice câteva pagini ale contractului încheiat cu firma VVK Euro Tehnologic SRL. Conform documentelor, "taxa de cesiune este de 0,08 euro pe metru pătrat pe lună (fără TVA), pentru primele 9 luni, respectiv 25.04.2017-25.01.2018, perioadă necesară demarării obiectivului de investiţii prin obţinerea de avize, autorizaţii, efectuarea de studii etc, iar valoarea sumei de plată, aferentă acestei perioade este de 113.410,80 de euro (fără TVA). Taxa de cesiune este de 0,15 euro pe metru pătrat pe lună (fără TVA) începând cu data de 25.01.2018 până la data de 24.04.2059, iar valoarea sumei de plată aferentă acestei perioade este de 11.695.488,75 de euro (fără TVA). Valoarea totală a contractului este de 11.808.899,55 de euro". Potrivit contractului, firma ar fi trebuit să plătească suma de 113.410,80 de euro (în lei) într-o singură tranşă, în termen de 90 de zile de la semnarea contractului. Taxa de cesiune stabilită pentru perioada 25.01.2018- 24.04.2059 "se va plăti lunar, respectiv suma de 23.627,25 de euro (fără TVA), în lei, la cursul de schimb al BNR din ziua facturării".

Rămâne de văzut când va fi stabilit primul termen al procesului în care municipalitatea, reprezentată de Casa de avocatură Daghie şi Asociaţii, cere nulitatea contractului de concesiune încheiat cu VVK Euro Tehnologic SRL.

Cine este firma VVK Euro Tehnologic SRL

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, firma VVK Euro Tehnologic SRL a fost înregistrată pe data de 21 aprilie 2017 (în luna în care a fost semnat contractul de concesiune al Parcului!). Sediul social al firmei este în Pavilionul administrativ al Parcului Industrial, la etajul 2, spaţiu pentru care s-a încheiat, pe 27 martie 2017, un contract de locaţiune valabil trei ani. Firma are un capital social subscris de 400 de lei, integral vărsat. Asociat persoană juridică este firma VVK Invest SRL, de naţionalitate ucraineană, cu sediul social în Ucraina, regiunea Sumî, Kuznechna, cu un aport la capital de 180 de lei şi o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 45 la sută. Reprezentanta asociatului persoană juridică este Beatrice-Elena Neagu, în vârstă de 37 de ani, născută la Iaşi. Pe aceasta o regăsim şi pe lista asociaţilor persoane fizice, alături de Oleksandr Govenko, cetăţean ucrainean în vârstă de 52 de ani, născut în Federaţia Rusă, şi de Shirin Corbu, în vârstă de 33 de ani, născută la Bucureşti. Administrator împuternicit este Oleksandr Govenko, numit în funcţie pe 10 aprilie 2017, pentru 50 de ani.

IATĂ paginile făcute publice din contractul cu firma VVK Euro Tehnologic SRL:

Citit 4511 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.