Aleşii au decis modernizarea străzii Cuza

Aleşii au decis modernizarea străzii Cuza
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

„Când începe modernizarea străzii Al. I. Cuza fiindcă trotuarele sunt vraişte, carosabilul e mizerabil, iar stâlpii pe care atârnă adunătura aceea de cabluri sunt de dinainte de 1900 toamna?”, este întrebarea pe care, cu insistenţă, am primit-o din partea gălăţenilor. Nu vă putem spune când ar putea demara investiţia, pentru că e nevoie de o licitaţie pentru execuţia lucrărilor. Vestea bună este că aleşii locali au aprobat modernizarea străzii Cuza şi indicatorii tehnico-economici.

Amplasată în zona veche a oraşului, strada Cuza se află - conform proiectul de hotărâre adoptat - „într-o stare avansată de degradare, lipsesc rampele pentru persoanele cu handicap, iar evacuarea apelor nu se realizează corespunzător”. În vreme ce reţeaua de apă a fost înlocuită, colectoarele de canalizare de pe tronsonul bloc Mioriţa - imobilul cu nr. 53 şi, respectiv, dintre străzile Universităţii şi Sindicatelor prezintă un grad avansat de uzură.

Ce se doreşte

Decizia adoptată de aleşi prevede realizarea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier, a reţelelor edilitare, a dispozitivelor de preluare a apelor pluviale şi semnalizare rutieră a străzii, dar şi amenajarea spaţiilor verzi.

Conform proiectului, maşinile vor rula pe un strat de patru centimetri de beton asfaltic, iar delimitarea carosabilului de trotuare se va realiza cu borduri din granit. Pe zona cuprinsă între arterele Gării şi Sindicatelor, pietonii vor călca pe pavele din granit, restul va fi trotuar obişnuit.

Proiectul mai cuprinde şi „execuţia unei parcări noi, cu 40 de locuri, pe zona garajelor existente dintre strada Al. I. Cuza şi strada Egalităţii”.

În ceea ce priveşte iluminat public stradal şi pietonal, este prevăzută „înlocuirea stâlpilor din beton existenţi cu stâlpi metalici cu înălţimea de şase metri prevăzuţi cu una-două console metalice pentru prinderea corpurilor de iluminat stradal”. Vor fi 35 de stâlpi ornamentali şi 16 stâlpi zincaţi. Surprinzător este că nu se precizează nimic în legătură cu numeroşii stâlpi vechi, din lemn înnegrit, dintre care unii sunt înclinaţi ameninţător!

Conform proiectului, se va face canalizaţie pentru fibra optică, reţele de telefonie şi televiziune.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.188.394 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

Istoria zbuciumată a unei ţevi

E greu de spus când ar putea demara lucrările de modernizare având în vedere istoria lungă lucrărilor executate până acum pe strada Cuza.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în ianuarie 2014, aleşii locali au votat reabilitarea conductei de apă de pe strada Cuza, unde reţeaua era veche de veche de mai bine de 30 de ani.

Lucrările au început în luna mai 2015 şi ar fi trebuit să se încheie pe 30 noiembrie 2015. Numai că, în decembrie 2015, era finalizată doar înlocuirea conductei de apa pe lungimea de 705 metri liniari, din totalul de 1.350, iar firma executantă, Romlotus Instalaţii SRL, renunţase la contract. A fost necesară organizarea unei noi licitaţii, câştigate la finele anului trecut de SC Gendav SRL.

Pe parcursul execuţiei, s-a constatat necesitatea  unor lucrări suplimentare - protecţia conductei în zona strada Enescu - strada Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane şi a stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări – hotărârea Consiliului Local trebuind modificată.

Nu mai puţin adevărat este că, pe toată durata construcţiei noii Primării (2015-2017), accesul utilajelor şi al echipamentelor grele ale companiei Tancrad pe şantier s-a făcut pe strada Cuza. Din acest motiv, înainte de inaugurarea sediului administraţiei locale, carosabilul, dar şi o parte dintre trotuare, au fost reparate în zonele puternic afectate de traficul greu.

Proiectanţi bucureşteni pentru strada gălăţeană

Proiectul de modernizare a străzii Cuza, documentaţia de lucrări şi devizul general au fost realizate de firma Global Service Proiect SRL, cu sediul în Bucureşti. La licitaţie, concurenţa a fost mare, nu mai puţin de opt ofertanţi s-au bătut pentru contractul cu o valoare totală estimată de 132.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire l-a constituit preţul cel mai scăzut, dovadă că Global Service Proiect a câştigat cu o ofertă de 68.500 de lei fără TVA.   

Strada Cuza nu asigură condiţiile necesare desfăşurării unui trafic auto şi pietonal în condiţii de siguranţă şi confort, iar accesul maşinilor de pompieri sau al ambulanţelor se face cu greutate.

Memoriul tehnic realizat de SC Global Service Proiect SRL

PROIECT DE HOTĂRÂRE Nr. 289 din 15.09.2017

Citit 4412 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.