Aleşii au decis modernizarea străzii Cuza

Aleşii au decis modernizarea străzii Cuza
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

„Când începe modernizarea străzii Al. I. Cuza fiindcă trotuarele sunt vraişte, carosabilul e mizerabil, iar stâlpii pe care atârnă adunătura aceea de cabluri sunt de dinainte de 1900 toamna?”, este întrebarea pe care, cu insistenţă, am primit-o din partea gălăţenilor. Nu vă putem spune când ar putea demara investiţia, pentru că e nevoie de o licitaţie pentru execuţia lucrărilor. Vestea bună este că aleşii locali au aprobat modernizarea străzii Cuza şi indicatorii tehnico-economici.

Amplasată în zona veche a oraşului, strada Cuza se află - conform proiectul de hotărâre adoptat - „într-o stare avansată de degradare, lipsesc rampele pentru persoanele cu handicap, iar evacuarea apelor nu se realizează corespunzător”. În vreme ce reţeaua de apă a fost înlocuită, colectoarele de canalizare de pe tronsonul bloc Mioriţa - imobilul cu nr. 53 şi, respectiv, dintre străzile Universităţii şi Sindicatelor prezintă un grad avansat de uzură.

Ce se doreşte

Decizia adoptată de aleşi prevede realizarea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier, a reţelelor edilitare, a dispozitivelor de preluare a apelor pluviale şi semnalizare rutieră a străzii, dar şi amenajarea spaţiilor verzi.
Conform proiectului, maşinile vor rula pe un strat de patru centimetri de beton asfaltic, iar delimitarea carosabilului de trotuare se va realiza cu borduri din granit. Pe zona cuprinsă între arterele Gării şi Sindicatelor, pietonii vor călca pe pavele din granit, restul va fi trotuar obişnuit.
Proiectul mai cuprinde şi „execuţia unei parcări noi, cu 40 de locuri, pe zona garajelor existente dintre strada Al. I. Cuza şi strada Egalităţii”.
În ceea ce priveşte iluminat public stradal şi pietonal, este prevăzută „înlocuirea stâlpilor din beton existenţi cu stâlpi metalici cu înălţimea de şase metri prevăzuţi cu una-două console metalice pentru prinderea corpurilor de iluminat stradal”. Vor fi 35 de stâlpi ornamentali şi 16 stâlpi zincaţi. Surprinzător este că nu se precizează nimic în legătură cu numeroşii stâlpi vechi, din lemn înnegrit, dintre care unii sunt înclinaţi ameninţător!
Conform proiectului, se va face canalizaţie pentru fibra optică, reţele de telefonie şi televiziune.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.188.394 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

Istoria zbuciumată a unei ţevi

E greu de spus când ar putea demara lucrările de modernizare având în vedere istoria lungă lucrărilor executate până acum pe strada Cuza.
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în ianuarie 2014, aleşii locali au votat reabilitarea conductei de apă de pe strada Cuza, unde reţeaua era veche de veche de mai bine de 30 de ani.
Lucrările au început în luna mai 2015 şi ar fi trebuit să se încheie pe 30 noiembrie 2015. Numai că, în decembrie 2015, era finalizată doar înlocuirea conductei de apa pe lungimea de 705 metri liniari, din totalul de 1.350, iar firma executantă, Romlotus Instalaţii SRL, renunţase la contract. A fost necesară organizarea unei noi licitaţii, câştigate la finele anului trecut de SC Gendav SRL.
Pe parcursul execuţiei, s-a constatat necesitatea  unor lucrări suplimentare - protecţia conductei în zona strada Enescu - strada Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane şi a stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări – hotărârea Consiliului Local trebuind modificată.
Nu mai puţin adevărat este că, pe toată durata construcţiei noii Primării (2015-2017), accesul utilajelor şi al echipamentelor grele ale companiei Tancrad pe şantier s-a făcut pe strada Cuza. Din acest motiv, înainte de inaugurarea sediului administraţiei locale, carosabilul, dar şi o parte dintre trotuare, au fost reparate în zonele puternic afectate de traficul greu.

Proiectanţi bucureşteni pentru strada gălăţeană

Proiectul de modernizare a străzii Cuza, documentaţia de lucrări şi devizul general au fost realizate de firma Global Service Proiect SRL, cu sediul în Bucureşti. La licitaţie, concurenţa a fost mare, nu mai puţin de opt ofertanţi s-au bătut pentru contractul cu o valoare totală estimată de 132.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire l-a constituit preţul cel mai scăzut, dovadă că Global Service Proiect a câştigat cu o ofertă de 68.500 de lei fără TVA.   

Strada Cuza nu asigură condiţiile necesare desfăşurării unui trafic auto şi pietonal în condiţii de siguranţă şi confort, iar accesul maşinilor de pompieri sau al ambulanţelor se face cu greutate.

Memoriul tehnic realizat de SC Global Service Proiect SRL

PROIECT DE HOTĂRÂRE Nr. 289 din 15.09.2017

Citit 3876 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2017 00:58

9 comentarii

 • postat de Andreea
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:31
  185.163.1.***
  Bun articol. Unul interesent si cu un subiect ce a mahnit pe multi galateni mult prea multa vreme si anume: mizeria si haosul din cartierele noastre. Nemodernizarea cartierelor noastre este un subiect fierbinte, un subiect de actualitate pentru care merita luptat si merita gasita o rezolvare.

  Dar sper ca Viata Libera sa mediatizeze si sa propage in societate si mai ales sa propage printre alesi, pe la urechile alesilor cat mai multe din nemultumirile noastre cu privire la cartierele noastre sufocate de mizerie, sufocate de dughene "garaje" si sufocate de subdezvoltare, subdezvoltare ce este din ce in ce mai apasatoare pe umerii galatenilor ce traiesc in acele cartiere, subdezvoltare care este din ce in ce mai apasatoare pe umerii galatenilor ce vad ca viata le trece iar nimic nu se intampla pentru modernizarea si pentru curatarea cartierelor noastre.

  Vaceti mai multe pentru galateni stimati gazetari. Suflati-le in ceafa alesilor sa stie ca galatenii sunt cu "bunghiul", cu ochiul pe ei iar la vot vor fi taxati daca nu ne curata si nu ne modernizeaza cartierele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ramona
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 20:23
  144.217.94.***
  Speram ca si stalpii aceia din lemn putrezit sa fie inlocuiti cu unii ornamentali chiar daca nu se spune sau nu se mentioneaza nimic in proiect despre stalpii din lemn putrezit, fiindca nu ai cum si nu ai voie sa faci o modernizare acolo neinlocuind si stalpii din lemn putrezit "scuzandu-te" ca nu i-ai vazut. Proiectul ar trebui sa presupuna si schimbarea stalpilor din lemn putred cu unii ornamentali.

  Dar de celelalte cartiere din Galati domnul primar a uitat? Nicio modernizare nu se mai face pentru celelalte cartiere? Si mai vrea voturi daca ne lasa sa traim in continuare in aceeasi mizerie? A dormit toata vara si la apucat harnicia acum in toiul toamnei, in toiul iernii. Macar de s-ar apuca si acum de modernizari.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Robert
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 19:47
  199.249.223.***
  In sfarsit se mai scrie de inca o modernizare pentru orasul acesta. Dar domn' Pucheanu nu credeti ca-i cam putin si cam tarziu? Pana acum ce ati facut? Ati lasat sa treaca vremea frumoasa de afara ca sa va treziti in "buza" iernii. Unde sunt celelalte modernizari? Mai repede si mai cu patos domnu' Pucheanu, ca tot mandatul de primar o sa stati ascuns in noul sediu de primarie, doar ca sa nu dati ochii cu mizeria si cu dughenizarea cartierelor noastre care din cate se pare nu va veti ocupa de ele si le veti lasa tot dughenizate si mizerabile ca doar/numai in halul asta au dreptul sa traiasca copiii nostri.

  Degeaba vorbim, fiindca vorbim la pereti. Astia ne aud sau se fac ca ne aud doar atunci cand vin sa ne ceara voturi. Primare Pucheanu, cartierele stimabile, cartierele...Cand ni le modernizezi? Vrem spatii deschise, curate, moderne, spatii sigure in cartierele noastre nu "rahati", "moturi de cacati" asa cum sunt rapanoasele si buboasele "garaje" la adapostul carora se drogheaza cocalarii, ca vezi numai ace de seringa, mizerie si probabil si ceva boli, SIDA sau alte "minunatii" din categoria asta "cu complimente" de la Primaria Galati pentru copiii nostri care se joaca in aceste cartiere.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Terente
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:36
  89.137.231.***
  Primaria cea noua are de toate, mai putin parcari... Pt. alegatori, desigur...
  12
  4
  Raportează
 • postat de Amalia
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:30
  5.199.130.***
  Dar cladirile acelea monument, cele cu arhitectura deosebita precum cea din poza nu vor fi salvate niciodata? Asteptam sa se prabuseasca si apoi sa ne putem plange ca s-au prabusit si ca nu se mai poate face nimic pentru ele?

  Dar, o bila alba ar fi pentru administratia locala daca ar reusi sa modernizeze strada Al. I. Cuza pentru oamenii, sufletele ce traiesc pe acea strada, strrada care arata chiar dezastruos, vrem trotuare cimentate, doar carosabilul sa fie asfaltat si chiar modernizare cu stalpi ornamentali cum se specifica in articol. Ar arata superb cu stalpi ornamentali daca ne gandim ca strada Mihai Bravu a fost modernizata astfel cu stalpi ornamentali, iar strada Al. I. Cuza daca ar beneficia de stalpi ornamentali ar fi ca o prelungire a strazii Mihai Bravu.

  Acum speram sa se si faca, sa nu cumva sa fie numai vorbe, iar un prim pas, unul important cred ca a fost acesta prin care Viata Libera a mediatizat, raspandit subiectul. Poate se vor trezi si alesii si vor face, vor pune in practica.

  MULTUMIM VIATA LIBERA.
  Si speram ca veti face mai mult si mai multe si penttru celelalte cartiere dezastruoase din Galati, chiar si prin atata lucru care nu e putin lucru, in a mediatiza, a raspandi subiectul, cerinta, doleantele oamenilor.

  NU UITATI DE CELELALTE CARTIERE ALE NOASTRE, FIINDCA VREM CURATENIE, VREM CURATIRE, VREM MODERNIZARE, NU BUNCARE MIZERABILE DE COCALARI. Speram cu ajutorul vostru, al celor de la Viata Libera sa reusim sa curatam si sa deparazitam fiecare (toate) cartierele in care traim, fiindca nu mai exista oras atat de mizerabil si de dughenizat. Poate veti fi si voi cei de la Viata Libera mai insistenti cu mdiatizarea pe langa Primaria lui nenea Pucheanu fiindca una a spus in campanie mincinosul si alta a facut dupa, fiindca niciun cartier nu a mai fost curatat, modernizat, "aerisit", deparazitat de acele imputite "garaje".


  Dar poate ca vor face netrebnicii mai repede si mai multe...lucruri bune, modernizari pentru orasul acesta. Se stie doar ca in anotimpul rece nu se poate lucra fiindca vremea nu permite, asa ca sa faca si aleesii mai multe modernizari in timpul frumos, cald.

  Acum Primaria sa se ocupe si de modernizarea (eliberarea de dughene, cosmelii) a cartierelor noastre impanzite de acele mizerii, daca acei cocalari vor buncare, vizuini, dughene atunci sa-si cumpere case si pe terenul lor privat sa-si construiasca acolo dughene imputite, nu pe domeniul public.
  1
  19
  Raportează
 • postat de ?
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 16:55
  185.38.14.***
  In sfarsit s-au trezit sa faca ceva si pentru strada Al. I. Cuza...
  Salpii aceia din lemn putrezit ce au fost mentiinuti pe strada Cuza timp de zeci de ani sa ii faca drept cadou tuturor fostilor alesi locali care au mentinut acea strada l stadiul jalnic la care era si pana in prezent.

  Dar cadou nu in sensul in a le fi oferiti cu funda rosie drept cadou ci sa le fie varati direct in fund ca si asa au stat degeaba nepasatori atatia ani in care nu au facut nimic nedurandu-i nici in fund de starea jalnica a strazii in care arata din '89 incoace.

  Carosabilul strazii Al. I. Cuza sa fie modernizata cu un covor de asfalt, iar trotuarele strazii Al. I. Cuza (toate) sa fie modernizate asa cum a fost modernizat trotuarul strazii Cuza in dreptul noii primarii, adica cu ciment turnat si NU cu asfalt. Si prin zona aceea cred ca s-ar putea construi si o parcare subterana pentru toate masinile din zona ca sa nu mai parcheze cocalarii, nebunii peste toate trouarele, distrugand trotuarele, de ajunsesera oamenii sa mearga pe strada, pe carosabil si masinile sateau pe trotuare fiindca trotuarele erau distruse, trotuarele erau ocupate de masinile cocalarilor. Sa faca o parcare subterana pe acolo prin zona pe unul din spatiile parjoala care exista pe acolo, ca sa nu mai vedem autoturisme pe trotuare. Pe strada AL. I. Cuza vizavi de Biserica Vovidenia este o ditamai suprafata libera, parjolita unde s-ar putea amenaja la suprafata ei sau la subsol in subteran o parcare incapatoare pentru aproape toate masinile din zona iar cei ce isi mai permit prin tupeu sa-si parcheze masinile peste trotuare distugandu-le cand ei defapt au curti in care sa isi parcheze masinile sa fie amendati drastic.

  TROTUARELE SUNT PENTRU PIETONI, NU PENNTRU MASINI IAR STRADA, PARTEA CAROSABILA E PENTRU MASINI, NU INVERS CUM SE INTAMPLA ACUM CAND OAMENII SUNT OBLIGATI DE COCALARI SA MEGA, SA CIRCULE PE STRADA FIINDCA EI MIZERABILII AU BLOCAT TROTUARELE CU MASINILE LOR PARCATE CA NISTE BOI. AU CURTI, ATUNCI SA-SI TINA MASINILE IN CURTI (DAR NEMERNICII ISI TIN CURTILE LIBERE, GOALE, IAR NOUA NE BLOCHEAZA TROTUARELE FIINDCA ASA SUNT GOLANII, COCALARII, NESIMTITII.

  Si nu e singura strada ce necesita modernizare, dar din cate se pare strazile mai laturalnice, mai din anumite uunghere sunt ignorate de la a fi modernizate fiindca PRIMARIA SE FACE CA NU LE VEDE

  Biata strada Sindicatelor, , O BUCATICA, nu a vazut ea modernizare de pe remea lui Pazvanti Chioru. Ma mir, dar mai aes ma bucur ca s-au trezit sa faa ceva si pentru strada Al. I. Cuza. Speram doar sa nu fie doar pe simplul motiv ca acum acolo e sediu de PRMARIE ci doar ca asa au hotarat ca trebuie modernizata.

  Imaginile spun totul. Zona e distrusa complet fiindca nu pietonii au mers pe trotuare (fiindca ei nu le-au putut folosi, ci pe trotuare au fost parcate, ocupate de masnile cocalarilor.

  Speram doar ca Primaria dupa modernizarea acelei strrazi (modernizare absolut necesara) sa n uite si de modernizarea altor strazi mai laturalnice care sunt la fel de mizerabile si invechite la fel a strada Sindicatelor.

  La fel ca strada Sindicatelor (mizerabila) mai este si strada Banului aruia carosabilului ii lipseste asfaltul (fiind in schimb actualmete pietruita asa cum spune si i articol vorba aceea, din 1900, iar langa strada Banului o aalta strada laturalnica si mizerabila e strada Vulcan care iarasi este o bucatica de strada nemodernizata SI ESTE FIX LANGA GARA, GARA CARE ESTE O POARTA DE INTRARE IN ORAS SI PRIN ASTA VAD "STRAINII" ORASUL).
  3
  21
  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 12:23
  91.208.234.***
  Sa nu uitam de vila domnului Paslaru!
  10
  6
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 07:32
  82.137.9.***
  Prioritatea in modernizarea unei strazi oare nu ar trebui sa fie traficul?! Cate masini circula pe obscura strada Cuza?
  15
  4
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 01:21
  213.233.85.***
  Nu sunt convins ca fix aceasta era strada care avea nevoie de reparatii in momentul de fata, sa nu uitam ca in momentul de fata in Galati sunt inca strazi pietruite.. si nu de dragul istoriei..
  15
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.