Explozie de locuri de muncă la Galaţi

Explozie de locuri de muncă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Pentru prima dată după foarte mulţi ani, numărul posturilor oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi este aproape egal cu cel al şomerilor indemnizaţi din judeţul Galaţi.

70 de firme au participat, vineri, la ediţia din acest an a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, oferind, în total, 2.282 de locuri de muncă în municipiile Galaţi şi Tecuci. În condiţiile în care numărul şomerilor în plată din tot judeţul este de aproximativ 2.450, credem că este justificată expresia „explozie de locuri de muncă”, oferindu-i totodată creditele pentru formularea ei directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Printre cei 58 de participanţi la Bursa din Galaţi, din Corpul D al Facultăţii de Inginerie, s-au aflat şi multe din firmele cunoscute ale Galaţiului: ArceloMittal, Arabesque, Adina SRL, BRD, Cozamin, Dedal Bahamat, Katy SRL, Lemacons, Mar-Ina Prodprest, Menarom PEC, Parcul de Soft, Profiland Steel, Selir, RCS&RDS, Raiffeisen, Saltempo, Selir, Uzinsider Engineering, Viva Company. Alături de ei au mai avut standuri McDonald's; Centrul Militar Judeţean, ISU Galaţi şi – să o menţionăm pentru sonoritatea numelui – Pelegrinn fur Dich. Nu au venit la Bursă Damen şi nici vreuna din firmele sale subcontractoare, au fost prezenţi în schimb Şantierul Naval Constanţa (464 de joburi oferite, cele mai multe) şi „vecinii” de la Yazaki Brăila. Constatare: pentru a-şi ocupa cele 114 posturi oferite, Yazaki şi-a trimis reprezentanţi, tot ieri, şi la Tecuci. Inclusiv opt deţinuţi din Penitenciarul Galaţi, cu pedepse mici, de până în nouă luni, au fost aduşi ieri pentru a-şi depune CV-urile.

Locurile oferite prin Bursa de ieri din Galaţi şi Tecuci au fost foarte variate ca specializări, aproape 200 dintre ele fiind pentru gălăţenii cu studii superioare. Această ediţie-record a ultimilor ani pentru Bursa organizată la Galaţi vine în contextul în care, de câteva luni încoace, numărul locurilor vacante anunţate săptămânal de AJOFM este în mod constant de peste 500. Şi un alt fapt remarcabil: după o foarte lungă perioadă de timp în care numărul total al şomerilor înregistraţi la AJOFM Galaţi a fost de 18.500-19.000 de persoane, luna trecută el a scăzut la 17.700. „Situaţia forţei de muncă din Galaţi s-a inversat. Am prins în ultimii zece ani şi 28.000 de şomeri în plată, am prins cozi de şomeri la bursă care se întindeau din universitate şi până în stradă, şi nu erau numai pe două rânduri cozile. Acum este invers, sunt câteva luni bune de când depăşim constant 500 de locuri de muncă, acum am atins vreo 800. În condiţiile acestea, şomajul la Galaţi sigur se va reduce, dacă piaţa îşi continuă ascensiunea. Va fi şi un semnal pentru angajatori să mărească oferta salarială, dacă vor să-şi menţină forţa de muncă”, ne-a declarat Cezar Năstase.

Numărul mare al ofertelor de muncă va avea încă un efect spectaculos, pentru că şomerii vor primi repartiţii de la AJOFM pentru posturile existente. În caz de refuz, aceştia îşi vor pierde ajutorul de şomaj sau, după caz, ajutorul social primit prin Legea 416. Mai mult despre acest subiect veţi citi în ziarul nostru de luni.        

Citit 19321 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.