Revoltă a elevilor majori de la CNVA

Revoltă a elevilor majori de la CNVA
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Câţiva elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" de la clasele a XII-a sunt revoltaţi de faptul că prin Regulamentul de ordine interioară li se se interzice inclusiv elevilor majori să părăsească incinta instituţiei de învăţământ pe perioada cursurilor.

Deşi nemulţumiri au existat de la începutul anului şcolar. când li s-a adus la cunoştinţă elevilor acest lucru, povestea a căpătat amploare odată cu sesizarea unui elev care a fost trimisă la Inspectoratul Şcolar judeţean, la Ministerul  Educaţiei, Comisia pentru Educaţie de la Camera Deputaţilor la Primăria şi Prefectura Galaţi, dar şi la Consiliul Naţional al Elevilor şi  la Poliţie. Mai mult decât atât, scrisoarea a circulat pe paginile de socializare, stârnind reacţii diverse în rândul cititorilor. Sesizarea este semnată de Tudor Cristian Gheorghe, elev în clasa XII-a, printre altele câştigător al premiului I la Olimpiada Naţională de Limba Engleză.

"Instituţia prin art. 106 al Regulamentului Intern se face vinovata de lipsire de libertate în mod ilegal, prin intermediul personalului de pază, împiedicându-i fizic pe elevi sa părăsească perimetrul şcolii, inclusiv pe timpul recreaţiilor şcolare. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât instituţia nu dispune, în prezent, de un punct alimentar propriu, astfel încât elevii nu pot achiziţiona, pe durata întregului program şcolar de 6-7 ore, apă potabilă sau alimente. Unii dintre elevi sunt forţaţi să apeleze la gesturi extreme, cum ar fi escaladarea gardului, pentru a părăsi perimetrul şcolii cu scopul de a cumpăra alimente. Astfel de gesturi, motivate de nevoi legitime, pun grav în pericol integritatea fizică şi sănătatea elevilor, cu atât mai mult cu cât, odată ieşiţi din unitate, le este interzis, de către acelaşi personaj de pază, să intre înapoi pe uşă, fiind astfel obligaţi practic să escaladeze gardul de două ori. Este doar o chestiune de timp până când situaţia creată va duce la o tragedie. Gravitatea şi ilegalitatea situaţiei create au fost aduse la cunoştinţa direcţiunii în repetate rânduri de către elevi, părinti şi reprezentanţi ai Consiliului Elevilor", se arată, printre altele, în plângerea făcută.

Am reuşit să stăm de vorbă cu câţiva dintre reprezentanţii elevilor majori care se consideră  nedreptăţiţi de această măsură. Ei ne-au declarat că, în conformitate cu Statutul Elevului, cei care sunt deja majori au voie să iasă în pauze din curtea şcolii, măsura de a nu părăsi instituţia aplicându-se numai pentru colegii minori.

"Astăzi a avut loc o şedinţă cu diriginţii pe această temă. Mesajele care ni s-au transmis au fost că noi am înţeles greşit toată situaţia. Că aveam voie să ieşim cu bilet de voie. Dar foarte puţini primesc acest bilet de voie. Chiar şi atunci când ne-a fost rău, diriginţii au refuzat să-l dea", ne-au declarat la unison elevii care au stat de vorbă cu noi.

Directorul-adjunct al instituţiei, Onuţ Atanasiu este cel care a stat ieri de vorbă cu diriginţii claselor a XII-a pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia: "Problema nu e că ieşeau în pauze să-şi cumpere de mâncare. Ies şi la fumat. Sunt expuşi multor pericole, iar părinţii vor să-i ştie în siguranţă la şcoală. Unii dintre părinţi ne-au felicitat că am luat această măsură, alţii n-au fost de acord", ne-a declarat directorul-adjunct.

"E foarte greu să mulţumeşti pe toată  lumea. Dar scopul nostru nu a fost să-i privăm de libertate,  ci să instituim aceleaşi măsuri de siguranţă pentru toţi elevii noştri. E foarte greu, într-o şcoală cu peste 1.000 de elevi, cu clase de la gimnaziu la liceu, să  poţi aplica măsuri diferite. Chiar dacă de mâine (n. r. - astăzi) le vom da voie să iasă cu buletinul, va fi greu să verificăm în zece minute la buletin toţi elevii care sunt majori. Avem în jur de 200. În plus, numai la noi în România legea nu se aplică pentru toţi elevii, în străinătate, indiferent dacă sunt  majori sau nu, toţi elevii au acelaşi statut şi toţi au interdicţie să părăsească şcoala în timpul cursurilor", a spus şi directorul Romeo Zamfir.

De la inspectoarea generală, Mioara Enache am aflat că se cunoaşte situaţia de la CNVA şi că sfatul  pe care l-a transmis directorilor e să-i lase pe  elevii majori să iasă în pauze din perimetrul şcolii, aşa cum le dă dreptul statutul: "Înţeleg că membrii conducerii liceului, din dorinţa de a-i proteja pe toţi elevii, au decis acest lucru. Şi până la un punct e corect. Dar, dacă statutul  prevede că majorii au voie să iasă, trebuie lăsaţi".

Citit 16284 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.