Autobuzele Transurb nu doar că iau foc în mers, dar mai şi explodează din când în când. Ce reclamă un lider sindical

Autobuzele Transurb nu doar că iau foc în mers, dar mai şi explodează din când în când. Ce reclamă un lider sindical
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

"Din păcate, am avut evenimente. Că au fost trecute sub preş, că opinia publică nu a fost informată, asta este altă mâncare de peşte, dar evenimente am avut. Vom avea evenimente şi mai grave", avertizează unul dintre liderii sindicali din cadrul Transurb.

Autobuzele operatorului de transport public în comun, dintre care cele mai multe au durata normală de funcţionare depăşită, nu mai pot garanta siguranţa călătorilor, însă niciunul dintre actorii cu putere de decizie nu pare să vrea să recunoască faptul că oamenii sunt în pericol. Dimpotrivă, atunci când în mijloacele de transport se petrec accidente, care nu sunt surprinse în filmări de către călători, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul autobuzelor care au luat foc în mers, persoanele responsabile cu transportul public local au grijă să muşamalizeze şi să se comporte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, susţine unul dintre liderii sindicali ai Transurb. Acesta a mai dezvăluit, ieri, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, că, în urmă cu aproximativ o lună, o gălăţeancă a ajuns la spital, după ce butelia de aer a unui autobuz a explodat.
"Maşinile au durata de funcţionare depăşită, cele mai multe sunt SH-uri. Din păcate, am avut evenimente. Că au fost trecute sub preş, că opinia publică nu a fost informată, asta este altă mâncare de peşte, dar evenimente am avut. Vom mai avea evenimente şi mai grave. Faptul că a luat foc un autobuz în mers, faptul că altui autobuz i-a explodat o butelie de aer... şi am senzaţia că toată lumea aude pentru prima dată acest lucru. Acum o lună şi ceva, a explodat o butelie de aer. Butelia de aer de la acele MAZ-uri, care au fost cumpărate în 2008, este deasupra călătorului. A fost noroc că ea s-a desfăcut în sus şi nu în jos, călătoarea a ajuns la spital. Nu se spun lucrurile acestea (...) Sunt bombe. În maşinile alea pot să urce copiii noştri, soţiile noastre, noi înşine. Şi nimeni nu spune nimic", a spus George Preda, vicepreşedinte de sindicat, care, în urmă cu aproximativ o lună, a tras un semnal de alarmă şi în Consiliul Local cu privire la parcul auto al societăţii, învechit şi subdimensionat.

Conducerea Transurb confirmă accidentul

Directorul general al Transurb, Genica Totolici, a confirmat că au existat astfel de accidente, dar a ţinut să spună că nu le ascunde sub preş. "Este opinia dumnealui, cu care nu sunt de acord. Toate accidentele sunt declarate, nu poţi ascunde nimic sub preş. De acum vom informa şi presa, vom aduce la cunoştinţă ce se petrece. Lucrăm la tot ce înseamnă imaginea societăţii, pentru că facem şi lucruri bune", a afirmat Genica Totolici.

Autobuze care nu rezistă mai mult de o cursă

Potrivit informării transmise Prefecturii de către conducerea Transurb, în prezent, parcul auto utilizat la transportul public de călători, este compus din 156 de autobuze şi 13 troleibuze, toate foarte vechi şi, în cazul celor mai multe, cu durata de funcţionare depăşită. Ultima achiziţie de autobuze făcută de Primărie s-a întâmplat în anul 2008, când au fost cumpărate 40 de autobuze second-hand, deja depăşite. În perioada 2010-2016, Transurb a achiziţionat din sursă proprie 118 autobuze second-hand, 30 în 2010, opt în 2013, câte 20 în 2014 şi 2015, 40 în 2016. Pentru cele achiziţionate în 2015 şi 2016, durata de funcţionare expiră anul viitor, respectiv, în 2019. Un amănunt extrem de important, care confirmă lipsa de viziune a foştilor aleşi şi implicit a reprezentanţilor Transurb, este o menţiune din raport, în care se precizează că durata normală de funcţionare este de opt ani de la punerea în funcţiune pentru autobuzele şi/sau troleibuzele noi şi de trei ani de la punerea în funcţiune pentru autobuzele second-hand. Asta înseamnă că autorităţile au pompat bani grei, de-a lungul timpului, în mijloace de transport care expirau peste doar trei ani, în loc să facă un efort financiar şi să achiziţioneze autobuze noi, eficiente, moderne şi sigure pentru călători.
"Dacă Doamne-Doamne se supără şi ne dă o iarnă grea, vă spun eu că transportul în Galaţi va fi paralizat. Maşinile nu fac faţă. Pe unele le ţinem pentru curse convenţii, pentru că nu le putem ţine pe traseu mai mult de o cursă. Le trimitem la combinat, le aducem înapoi şi le băgăm la revizii", a afirmat liderul de sindicat.

Citit 8125 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2017 22:36

22 comentarii

 • postat de Gobeleizi
  Joi, 26 Octombrie 2017 13:53
  82.137.8.***
  Gunoaiele din Galati sunt transportate cu masini noi si populatia mergem cu SH . Felicitari primarului nostru
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vernusio
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 20:16
  5.13.168.***
  Si pe langa toate astea s-a scumpit si pretul biletului,cu toate ca Transurb nu ofera deloc conditii decente.Normal ,managerul Transurb trebuia demis de mult timp chiar din cauza acestor lucruri nefaste precizate de-a lungul timpului prin presa.De ce Primaria sau Consiliul local nu fac deloc un sacrificiu sa cumpere autobuze noi si decente?Pana la urma transportul in comun e o problema si un capitol foarte important pentru oras si cetatenii galateni.Chiar asa pentru concerte si mega concerte de sarbatori s-au gasit bani si pentru transportul in comun nu se gasesc?Cumparam SH-uri,mergem pe riscul nostru si de sarbatori ne vin vedete de calibru ,cica sa ne distram.Sa nu uite oficialitatile din Galati ca pana la urma transportul.in comun e un lucru vital pentru cetateni,ca nu toti avem masini personale si bani buni de benzina..De ce in alte orase se pot cumpara autobuze noi,sigure si moderne si in Galati nu?De ce ati mai renuntat la acele maxi-taxiuri daca nu puteti sa oferiti conditii decente,bune si sigure?De ce domnilor sefi Transurb? Ceva nu merge si trebuie schimbat,poate scaunele voastre sau nu stiu niste penalizari la salariu,sa va vina mintea la cap si sa va ganditi si la noi,amaratii de cetateni simpli,rezolvand principalele probleme in ceea ce priveste transportul local de persoane.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:38
  5.13.228.***
  Rog ziaristii de la Viata Libera sa caute in arhive si sa ne aduca aminte cine a hotarat sa scoata maxi-taxi INAINTE de a avea un transport in comun civilizat. Acele persoane pot fi acuzate de intentie de crima, ne lasa intentionat fara mijloace de deplasare sau cu mijloace improprii, acele persoane sunt niste criminali!
  9
  2
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 15:16
  81.12.148.***
  N-am auzit de nici un lider sindical care sa protesteze in fata Primariei sau sa faca greva foamei datorita conditiilor jalnice a parcului auto. Pai cine v-a obligat domnilor sa inghititi toate achizitiile de SH-uri ?
  Se pregateste demisia cuiva important si trebuie sa iasa "masele" cu nemultumiri ?
  5
  4
  Raportează
 • postat de Moustache
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 12:22
  46.97.145.***
  Sintetizand articolul, consider ca nici primarul, nici Consiliul Local, cu responsabilitate directa pe acest domeniu, nu au o strategie sau viziune vis-a-vis de transportul municipal actual si de viitor, iar daca ma insel, ii rog sa faca dovada, prezentand-o in mass-media. In alta ordine de idei, liderul de sindicat trebuie sa lupte pentru conditiile mai bune de munca ale celor care l-au ales si orice depasire a acestui obiectiv, denota interese personale sau de grup.
  2
  13
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 10:07
  188.24.202.***
  Ce bune erau cotetele de la MERCEDES si VW !!!! Capra raioasa si cu coada sus!
  11
  11
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 07:49
  89.136.76.***
  În maşinile alea pot să urce copiii noştri, soţiile noastre, noi înşine. Şi nimeni nu spune nimic", a spus George Preda, vicepreşedinte de sindicat,

  Umn mare mincinos. Ei si familiile lor circula cu masinile de serviciu de la primarie. Nu ii intereseaza de autobuze. Se da doar in spectacol
  3
  20
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 07:47
  5.13.233.***
  In loc sa ne ocupam de transportul in comun din orase, inventam taxe pentru automobilele care polueaza...Pai, de unde sa mai inghitim niste bani, nu de la fraieri?
  4
  17
  Raportează
 • postat de GM
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 07:36
  5.13.194.***
  De ce s-au achizitionat SH-uri, cand de 10 ani avem la dispozitie fonduri europene pentru mijloace de transport in comun eco-friendly? Conditia principala este ca acestea sa fie noi. Cei care au decis sa fie achizitionate SH-uri sunt direct responsabili.
  0
  34
  Raportează
 • postat de Fani
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:20
  213.233.85.***
  De ce atata campanie impotriva Transurb? nu mai exista subiecte? Merg toate struna? Da nici aici parca pana acum o luna nu erau atatea probleme.
  20
  8
  Raportează
 • postat de Popa
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:17
  82.137.13.***
  Sanatate doamnei Totolici!
  3
  19
  Raportează
 • postat de Unul satul de manipulare
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:10
  142.0.194.***
  Mi-e aproape lehamite de sistemul de propaganda a pupincuristilor de sub pucheanu si pesede care au un singur tel in viata> sa isi proslaveasca seful.
  Atata timp cat vom vota psd vom vedea manipulari dinastea voalate prin pedelisti si sistemul va produce in continuu alti pucheni
  2
  19
  Raportează
 • postat de Un observator
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:08
  142.0.194.***
  Pana cand nu vom avea o primarie care sa mearga ca unsa nu o sa avem nici un transport public decent. Problema e la primarie. Marsavia pucheneasca este ca daca arunci problemele in curtea altora (vezi ce face primaria discret zilnic cu transurbul) ...nu mai ai probleme.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Corina GalateancaCorecta
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:06
  142.0.194.***
  Florin Popa... punatorul de pucheni in functie... si-a amintit cum are el datorii colo si dincolo si cum ar vrea sa puna si el pe cineva director la Transurb. Si cum altfel sa pui decat prin asmutirea acolitilor tai penelisti slugarnici cu dintii in ciolan asupra actualei directoare de la Transurb.
  5
  12
  Raportează
 • postat de Nicu Apostol
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 01:00
  46.101.220.***
  Manipularea pe care incearca PNL sa o faca este una la nivel inalt (cred ei). Se leaga de Transurb ca sa nu dea in primarie pentru ca...de PSD da...PSD poate sa si ea.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Railea Dragos
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:49
  185.76.10.***
  Ma intreb cand se va opri toata mascarada asta impotriva celor de la Transurb. Oricine incearca in Galati sa isi faca treaba cum trebuie este stigmatizat si se arunca cu noroi in el. CUUM de chiar acum, intr-o perioada in care exista incertitudini la Transurb... am aflat ca avem lider de sindicat?
  22
  25
  Raportează
 • postat de Corina Petrescu
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:33
  138.197.150.***
  Daaaa domnu lider de sindicat ar putea sa si scrie frumos solicitari catre primarie. Daca nu are instalatia necesara sa o faca in calitatea lui de vicepresedinte al sindicatului de la Transurb macar in calitate de cetatean. Poate isi vede de treaba daca nu e in stare sa vorbeasca constructiv si sperie si manipuleaza populatia.
  26
  14
  Raportează
 • postat de Simeon
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:26
  90.95.50.***
  " Bai, mi sa dat masina asta praf si am program pana la 22 si ceva si nu stiu cate curse o sa mai tina, mii sa nu se strice in mijlocul drumului, la masina asta totul e pus sub lacat, nu mi-au lasat nici pix sa semnez foaia, Foate multe sunt asa de vechi si depasite tehnic incat ce masina ti se da, cu aia mergi. " Discutie acum ceva timp purtata intr'e un conductor de autobus si un coleg ce iesea din tura si sa nu uitam ca cine iarna si va fi prapad.
  7
  17
  Raportează
 • postat de Andrei Apostu
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:20
  213.233.85.***
  Nu vad nici un comentariu al Primarului sau macar al biroului de presa de la primarie? Primaria cum are grija de oameni? Cumpara harburi si le da in exploatare la Transurb si dupa arunca vina pe ei?
  4
  28
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:19
  213.233.85.***
  Ar trebui ca cei de la compartimentul Transporturi sau cum se cheama din primarie sa ia creionu si hartia si sa ii scrie frumos primarului ca aia de la Transurb nu pot sa faca minuni cu autobuze vechi de zeci de ani.
  5
  25
  Raportează
 • postat de Andreea
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:17
  213.233.85.***
  PAI NORMAL CA NU SE MAI POATE CU ELE!!! Sa puna CEA PRIMARIE MANA SA CUMPERE AUTOBUZE!!!!!
  PLATIM SI SUBVENTIE SI BILET SI PRIMARIA NU AJUTA TRANSURBUL CU NIMIC!!!
  5
  21
  Raportează
 • postat de Un galatean scarbit
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:07
  213.233.85.***
  S-a gasit unul pe care nici nu stim cum il cheama sa ne spuna ca nu tin autobuzele. De ce nu zice si cine e?
  14
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.