Consiliul Local repară ce s-a distrus acum şapte ani. Se face dreptate pentru teatrele gălăţene!

Consiliul Local repară ce s-a distrus acum şapte ani. Se face dreptate pentru teatrele gălăţene!
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După şapte ani de nedreptate, "Gulliver" - transformat într-o secţie a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" - ar putea redeveni ceea ce a fost, Teatru de Păpuşi, iar Teatrul Muzical "Nae Leonard" îşi va putea recăpăta artiştii care, până acum, au figurat ca angajaţi ai unei fundaţii.

Nicăieri în România nu s-a întâmplat ceea ce s-a petrecut, în august 2010, la Galaţi. Teatrul de Păpuşi "Gulliver" şi Teatrul Muzical "Nae Leonard" au fost sacrificate pe altarul Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 63, care a impus restructurarea administraţiei locale. Aleşii, împreună cu Primăria, au pus la adăpost salariaţii, au găsit soluţii pentru tractorişti, zilieri, şoferi, funcţionari şi contabili, dar… au restructurat teatrele. Prin hotărâri de Consiliu Local, "Gulliver" a devenit secţie la Dramatic, iar Muzicalul a rămas cu 37 de angajaţi, restul fiind trecuţi la Fundaţia "Andreiana Juventus". În şedinţa de astăzi, Consiliul Local este chemat să repare ce-a distrus şi să repună teatrele şi pe artiştii lor în drepturi.

Pe ordinea de zi se află două proiecte de hotărâre, iniţiate de primarul Ionuţ Pucheanu, privind constatarea faptului că Teatrul de Păpuşi "Gulliver" şi Teatrul Muzical "Nae Leonard" sunt instituţii publice exceptate de la aplicarea OUG 63. Dacă le vor aproba, practic, aleşii nu vor face decât să constate că artiştii teatrelor nu sunt funcţionari publici, şi deci nu se supun OUG 63. Vor îndrepta aberaţia care trenează de şapte ani şi vor readuce teatrele gălăţene la organigrama pe care o aveau înainte.

"Revenim la normalitate"

"Este un pas firesc, revenim la normalitatea pe care am tot ocolit-o. Galaţiul a avut şi trebuie să aibă trei teatre distincte: unul de păpuşi, unul dramatic şi unul muzical. Teatrele gălăţene, prin activitatea şi, în primul rând, prin festivalurile pe care le organizează an de an, rămân în picioare, formează identitatea culturală a oraşului şi împing Galaţiul dincolo de graniţele pe care le are. Salut iniţiativa şi îi felicit pe toţi factorii implicaţi că au avut tăria să îndrepte nişte lucruri făcute în pripă. Următorul pas este să se găsească şi un sediu pentru Teatrul "Gulliver", ca să existe de sine stătător pentru că această formulă, să ne înghesuim într-un singur teatru, nu este eficientă pentru niciuna dintre părţi. E ca şi cum ar sta două familii într-o garsonieră", ne-a declarat directorul Teatrului Dramatic, Florin Toma.

"O reparaţie morală"

Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical "Nae Leonard", ne-a mărturisit că decizia aleşilor locali reprezintă "o reparaţie morală pentru artiştii gălăţeni, dar şi o reparaţie morală pentru cultura gălăţeană! Pentru că noi am sărbătorit 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Muzical fără să putem spune, cu toată gura, câţi mai suntem...".

În opinia managerului, iniţiativa este şi un act de curaj al noii administraţii locale, pentru că lucrurile s-au ştiut, totuşi, de atâta şi atâta timp! "A existat, în 2010, o primă hotărâre de Consiliu care recunoştea faptul că teatrul nostru este exceptat de la Ordonanţa 63, dar iată că nimeni n-a mai avut după aceea curajul să transpună în realitate acest document. Nu am apartenenţe politice, dar trebuie să spun că, de la venirea în administraţie a noului primar şi a Consiliului Local, am avut parte de o deschidere totală. Este lăudabil faptul că primarul îşi asumă această responsabilitate, în condiţiile în care am tot făcut demersuri şi în anii trecuţi", spune directorul.

Artiştii, repuşi în drepturi

Principalii beneficiari ai deciziei de azi a aleşilor locali vor fi artiştii Teatrului Muzical şi ai Teatrului Dramatic, care au figurat ca angajaţi ai Fundaţiei "Andreiana Juventus", şi cu care relaţia a devenit tot mai dificilă. Nu oricine poate înţelege ce înseamnă, de fapt, munca unui artist! Dar cel mai important este că artiştii se vor reîntoarce în teatrul pe care îl slujesc nu doar cu cărţile de muncă, ci şi cu toate drepturile. Şi spunem asta pentru că, nefiind angajaţi ai unui teatru, artiştii Muzicalului riscă să nu beneficieze, pentru cei şapte ani, de compensaţia de 50 la sută din pensie acordată artiştilor interpreţi.

Pasul următor va fi aprobarea noilor organigrame ale teatrelor, iar acest lucru ar putea fi posibil chiar la începutul anului viitor, când se aprobă bugetele.

Cui i-a păsat de soarta artiştilor

Pentru că trebuie să dăm cezarului ceea ce este al cezarului, trebuie să spunem că, în aceşti şapte ani care au trecut de când teatrele gălăţene au fost "decimate", au existat iniţiative şi propuneri de remediere a acestei nedreptăţi din partea aleşilor locali. Consilierul local Eugen Găvan a încercat acest lucru în 2011, iar de la începutul acestui mandat consilierul local Ion Cordoneanu a atras în mod repetat atenţia că situaţia poate şi trebuie să fie îndreptată.

Citit 8680 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.