Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
9 comentarii

La nici o lună după ce au protestat în curtea Calorgal, nemulţumiţi că nu îşi mai primiseră salariile de aproximativ două luni, angajaţii distribuitorului de energie termică în sistem centralizat ar putea să iasă din nou "în stradă".

Motivul este acelaşi: lefurile se lasă aşteptate, pe termen nelimitat, întrucât societatea nu are bani, din nou, să îşi plătească salariaţii. Cei aproximativ 460 de angajaţi, câţi mai numără Calorgal în acest moment, ar fi trebuit să încaseze lichidarea aferentă lunii octombrie, însă conducerea societăţii le-a transmis oamenilor, prin vocea liderului de sindicat, că nu are bani să îi plătească, întrucât nu a încasat banii pentru lucrările prestate la o serie de instituţii publice, în special pentru montarea unor centrale termice în unităţi de învăţământ. De altfel, pe 25 octombrie, în prima zi de proteste din curtea Calorgal, directorul general Marian Alexandru declara că societatea aştepta să încaseze bani în contul unor lucrări de câteva sute de mii de lei.

"Se spune că nu sunt bani şi nici nu se ştie când am putea să îi primim. Se pare că, din cauză că şcolile şi grădiniţele nu sunt finanţate, nu au cum să facă plăţi către Calorgal. Situaţia este destul de delicată. Este drept că, după protestele din luna octombrie, oamenilor le-a fost achitat tot din urmă, dar salariile sunt mici, iar angajaţii se descurcă greu oricum şi o nouă întârziere salarială amplifică nemulţumirile", ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal.

Întrebat dacă vor fi organizate noi proteste, în condiţiile în care oamenii nu-şi vor primi salariile, liderul de sindicat s-a ferit să ofere un răspuns, precizând că urmează să organizeze o şedinţă cu salariaţii. Totuşi, surse din cadrul angajaţilor ne-au spus că, încă de la începutul săptămânii, în societate se vorbeşte despre declanşarea unor noi proteste.

"Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile", declara, în luna octombrie, primarul Ionuţ Pucheanu, după negocierile cu sindicatele.

Negocieri pentru CCM

La Calorgal, tensiuni ar putea genera, în perioada următoare, şi negocierile pe marginea noului Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Actualul CCM expiră pe 19 decembrie, iar sindicatul şi conducerea societăţii trebuie să încheie un nou contract. Cu atât mai mult cu cât, pentru anul viitor, sunt programate o serie de disponibilizări, iar cei care vor spune adio societăţii (conform estimărilor, aproximativ 300 de persoane) vor fi concediaţi conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, care presupune plăţi compensatorii. Pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariul mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.

Citit 3388 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2017 21:20

9 comentarii

 • postat de Romeo Miercuri, 15 Noiembrie 2017 23:21 78.152.250.*** Link la comentariu
  1
  3

  Un sistem falimentar. Ca si cum ai trage de un caine mort sa alerge la curse. Nu este placut sa fii in situatia muncitorilor de la Calorgal,dar stim cu totii cum a mers treaba in Apaterm. Acesta este rezultatul unor zeci de ani de furt,bataie de joc din partea conducerilor ce au fost,in paranteza fie spus cand i-mi aduc aminte de unii ma cuprinde sila,dar si din partea consumatorilor ce nu plateau. Si cand scriu consumatori,este un termen bland. Insa,atunci cand se angajau lipitori (de afise),rude,pile ,cu multi ani in urma acesti angajati nu mai protestau caci erau bani pentru toata lumea. De unde? De la fraieri. Asa ca domnilor inaintea dumneavoastra multe mii de oameni au cunoscut scenariul somajului(chiar si eu)dar au mai pornit si pe alte drumuri,chiar si cu copii,rate etc. Trebuie sa ai un minim simt al realitatii ca nu mai merge fratilor! Dovada? Numarul de centrale de apartament montate si pe care aveati grija ca institutie sa mai rupeti niste bani pe avize,aprobari atunci cand cetateanul incerca sa scape din acest sistem. Fara sa mai tineti cont ca si ei aveau copii,rate si alte nevoi. Era o vorba:Arde-l pe iobag! Iar cei ce condamna inchiderea sistemului fara alternative au si ei dreptate dar pana vine aceasta alternativa lasati sa faca fiecare cum crede de cuviinta. Orasul Galati este plin de situatii in care ai avea alternative. Dar poti? Si cu cine?

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 15 Noiembrie 2017 19:18 188.24.211.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pacat ca nu vom putea afla cati dintre cei ramasi dupa disponibilizare au carnet de partid si cotizatia platita la zi.
  Cat despre bietii oameni, viitori someri, ei sunt "daunele colaterale" ale incompetentei "specialistilor"numiti direct din sediul de partid. Fara experienta, fara criterii de evaluare, fara concurs. ci doar cu merite in lipirea de afise.

  Raportează
 • postat de vio_gl Miercuri, 15 Noiembrie 2017 16:20 109.99.0.*** Link la comentariu
  2
  2

  "Pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariul mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24"

  - acum inteleg si eu cum este posibil sa se tot plang ca au salarii mici dar nu vor sa plece de la Calorgalde si nici nu vor sa-si caute un alt loc de munca. .
  Nu de mult am citit chiar in V.L si auzit pe la prieteni ca la bursa locurilor de munca erau in luna octombrie-noiembrie mai multe locuri disponibile decat doritori sa munceasca si sa nu mai spunem ca multi erau care doar cereau negatii ca nu corespun sa poata primii incontinuare somaj/ajutor social.

  Raportează
 • postat de ing Miercuri, 15 Noiembrie 2017 16:13 82.208.137.*** Link la comentariu
  0
  3

  Din cate stiu instalatorii sunt cautati de companiile private. De ce mai stau daca nu sunt platiti ?

  Raportează
 • postat de costel Miercuri, 15 Noiembrie 2017 11:38 109.166.135.*** Link la comentariu
  7
  10

  Dl.Alex...cred ca nu stiti ca muncitorii de la Calorgal muncesc tot pe acelasi salariu ca cei de la wbc...adica salariu minim pe economie...si nu ei sunt vinovati ...că primaria a hotărât inchiderea sistemului de termoficare... Cred că dacă nu se gaseste solutii de rezolvare... vinovatul principal este CL..că nu au analizat inainte de a lua decizia de a inchide sistemul...

  Raportează
 • postat de Patraulea Miercuri, 15 Noiembrie 2017 11:31 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  16

  Incet, incet tara asta va intra in anarhie.
  Si tot incet, incet ne vom pregati de o Noua Revolutie!.. Sa vezi atunci pumni in gura cu dedicatii..
  P.S. Poate cei de la guvernarea tarii se trezesc odata si vor tine cont de doleantele populatiei si vor lasa la o parte interesele proprii sau de grup!

  Raportează
 • postat de Alex Miercuri, 15 Noiembrie 2017 09:27 109.102.157.*** Link la comentariu
  19
  7

  Dați-i odata afara pe cei care instiga la ieșirea in strada! Si pentru fiecare “Răscoala” de genu, sa se scadă salariul tuturor angajaților cu 5%, nu le convine? Sa se ducă ca paznic la wbc sau Carrefour.

  Raportează
 • postat de Catastroficul sistem de incalzire centralizat Miercuri, 15 Noiembrie 2017 03:57 95.77.196.*** Link la comentariu
  6
  12

  DE 2 ZILE E AVARIE CU APA CALDA LA BLOCUL PS11 DIN TIGLINA I, ANUNTATA LA PCT TERMIC SI NU VINE NIMENI S-O REPARE, O VOR PLATI ABONATII CALORGOL CU VARF SI INDESAT

  Raportează
 • postat de Marco Miercuri, 15 Noiembrie 2017 00:16 93.122.251.*** Link la comentariu
  19
  10

  Daca mi-am pus eu centrala pot pleca de tot acasă.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.