Angajaţii CALORGAL ar putea iesi din nou în stradă

Angajaţii CALORGAL ar putea iesi din nou în stradă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La nici o lună după ce au protestat în curtea Calorgal, nemulţumiţi că nu îşi mai primiseră salariile de aproximativ două luni, angajaţii distribuitorului de energie termică în sistem centralizat ar putea să iasă din nou "în stradă".

Motivul este acelaşi: lefurile se lasă aşteptate, pe termen nelimitat, întrucât societatea nu are bani, din nou, să îşi plătească salariaţii. Cei aproximativ 460 de angajaţi, câţi mai numără Calorgal în acest moment, ar fi trebuit să încaseze lichidarea aferentă lunii octombrie, însă conducerea societăţii le-a transmis oamenilor, prin vocea liderului de sindicat, că nu are bani să îi plătească, întrucât nu a încasat banii pentru lucrările prestate la o serie de instituţii publice, în special pentru montarea unor centrale termice în unităţi de învăţământ. De altfel, pe 25 octombrie, în prima zi de proteste din curtea Calorgal, directorul general Marian Alexandru declara că societatea aştepta să încaseze bani în contul unor lucrări de câteva sute de mii de lei.

"Se spune că nu sunt bani şi nici nu se ştie când am putea să îi primim. Se pare că, din cauză că şcolile şi grădiniţele nu sunt finanţate, nu au cum să facă plăţi către Calorgal. Situaţia este destul de delicată. Este drept că, după protestele din luna octombrie, oamenilor le-a fost achitat tot din urmă, dar salariile sunt mici, iar angajaţii se descurcă greu oricum şi o nouă întârziere salarială amplifică nemulţumirile", ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal.

Întrebat dacă vor fi organizate noi proteste, în condiţiile în care oamenii nu-şi vor primi salariile, liderul de sindicat s-a ferit să ofere un răspuns, precizând că urmează să organizeze o şedinţă cu salariaţii. Totuşi, surse din cadrul angajaţilor ne-au spus că, încă de la începutul săptămânii, în societate se vorbeşte despre declanşarea unor noi proteste.

"Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile", declara, în luna octombrie, primarul Ionuţ Pucheanu, după negocierile cu sindicatele.

Negocieri pentru CCM

La Calorgal, tensiuni ar putea genera, în perioada următoare, şi negocierile pe marginea noului Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Actualul CCM expiră pe 19 decembrie, iar sindicatul şi conducerea societăţii trebuie să încheie un nou contract. Cu atât mai mult cu cât, pentru anul viitor, sunt programate o serie de disponibilizări, iar cei care vor spune adio societăţii (conform estimărilor, aproximativ 300 de persoane) vor fi concediaţi conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, care presupune plăţi compensatorii. Pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariul mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.

Citit 3954 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.