Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina, pentru a vedea dezastrul provocat de agresiunea rusă, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune american CBS. Interviul, pentru emisiunea 60 Minutes, a fost înregistrat înainte de atacul rusesc care a ucis duminică cel puţin 34 de persoane în Sumi, în nord-estul Ucrainei, informează News.ro.
Adresându-se indirect preşedintelui american, Zelenski a spus: „Vrem să veniţi să vedeţi. Credeţi că înţelegeţi ce se întâmplă aici. Foarte bine, vă respectăm decizia. Dar vă rog, înainte de a lua orice decizie, înainte de orice formă de negociere, veniţi şi vedeţi oamenii, civilii, combatanţii, spitalele, bisericile, copiii, distruşi sau morţi. Veţi înţelege ce a făcut Putin. Veniţi şi vedeţi, iar apoi să mergem mai departe cu un plan pentru a pune capăt războiului”, a spus Zelenski. „I-am spus acest lucru preşedintelui Trump în numeroase ocazii: Putin nu a vrut niciodată să oprească războiul. El nu a vrut niciodată să fim independenţi. Putin vrea să ne distrugă complet”, a completat el.
Întrebat despre comentariile lui Donald Trump, în care a fost numit „dictator” şi a spus că Kievul a început războiul, Zelenski a deplâns faptul că „punctul de vedere rus este predominant în Statele Unite”. „Acest lucru indică influenţa enormă a politicii de informare ruse în America, asupra politicii americane şi asupra personalului politic”, a afirmat președintele ucrainean.
Donald Trump cataloghează drept „oribil” bombardamamentul soldat duminică cu cel puţin 34 de morţi şi 117 răniţi la Sumî, în nord-estul Ucrainei, însă fără să acuze în mod direct Rusia, relatează AFP, citată de News.ro. „Cred că este teribil. Şi mi s-a spus că au făcut o greşeală. Dar cred că este un lucru oribil”, le-a declarat unor jurnalişti preşedintele Statelor Unite, la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One. Întrebat despre această „greşeală”, Trump a răspuns că „au făcut o greşeală, va trebui să-i întrebaţi pe ei”, fără să precizeze la cine se referă.
Consiliul Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe a apreciat că bombardamentul subliniază necesitatea de a negocia pentru a pune capăt Războiului din Ucraina. „Atacul cu rachetă de la Sumî constituie o amintire clară şi brutală a motivului pentru care eforturile preşedintelui Donald Trump vizând să încerce să pună capăt acestui război teribil intervin într-un moment crucial”, a declarat un purtător de cuvânt al NSC, Brian Hughes.
Nici Trump şi nici NSC nu au acuzat Rusia de acest atac cu rachetă, care a provocat indignare generală în rândul comunităţii internaţionale.