Căminul A, închis timp de 19 ani, se va REDESCHIDE, pentru studenţii străini
Foto: Marius Negri

Căminul A, închis timp de 19 ani, se va REDESCHIDE, pentru studenţii străini
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Fost cămin pentru familişti pe vremuri, căminul A din campusul studenţesc "Al.I.Cuza" este închis din noiembrie 1999. Intrat în reparaţii capitale, el va fi reinclus în circuitul de cazare al universităţii gălăţene în toamna acestui an şi va fi destinat, cu precădere, studenţilor străini.

"Timp de aproape douăzeci de ani, căminul A a reprezentat o pată neagră pe obrazul Universităţii "Dunărea de Jos", noi neavând posibilitatea financiară să-l consolidăm şi să-l finalizăm. Acum doi ani, în planul managerial al rectorului a fost trecut acest obiectiv. Drept urmare, am făcut toate demersurile pentru a finaliza această reparaţie capitală şi a-l da în folosinţă", spune şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din Universitatea "Dunărea de Jos", Cezar Bichescu.

"A"-ul va fi un cămin ultramodern, la standarde europene, dar şi costurile sunt pe măsură. Investiţia este în jur de 5,6 milioane lei, bani de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale universităţii, la care se mai adaugă alte 2,4 milioane pentru mobilier şi aparatura electronică, declara Cezar Bichescu, la începutul anului trecut, când lucrările de reparaţii capitale au fost atribuite firmei care a câştigat licitaţia, Pallegrini SRL. "S-a revenit asupra întregului proiect, pentru că soluţia dată de proiectant în 1999 nu mai era valabilă în 2015-2016. S-au refăcut întreaga consolidare, compartimentarea căminului, faţada, acoperişul, spaţiul verde din zona căminului. El urmează să fie finalizat undeva în luna aprilie, din punct de vedere al consolidării, reabilitării şi amenajării întregului spaţiu. Vom demara apoi procedura achiziţiei pentru dotări, mobilier şi tot ce reprezintă utilitate pentru studenţi - camere pentru maşini de spălat, camere unde să-şi poată găti", spune Cezar Bichescu.

Căminul A va avea circa 200 de locuri, dar structura sa nu mai este cea iniţială. Acum sunt camere cu bucătărie proprie, cu grup sanitar propriu... "Nu mai stau câte patru studenţi, stau câte doi în cameră, respectă toate normativele din punct de vedere al persoanelor cu dizabilităţi şi al normelor PSI. Sperăm ca în luna octombrie să intre în circuitul de cazare. Căminul A a fost pentru familişti, acum toată zona de familişti este mutată la Facultatea de Ştiinţe Economice, pe Gării, unde avem două cămine. Acum, vrem să facem căminul A pentru străini şi pentru studenţii români cu rezultate excelente din punct de vedere educaţional".

De ce pentru studenţii străini?, l-am întrebat pe şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din universitatea gălăţeană. "Pentru că am avut surpriza să avem studenţi străini care au refuzat locurile de cazare pe care le-am oferit. Noi nu am investit atât de mult în zona spaţiilor sociale. Avem doar patru cămine cu grupuri sanitare proprii: IA, IB, căminul LSG şi căminul H, încercăm să le modernizăm pe celelalte şi să le aducem la standardele actuale. Sunt peste 2.000 de studenţi străini în momentul actual la Universitatea "Dunărea de Jos", avem un acord serios încheiat cu cei din China, de unde sperăm ca din toamnă să acceadă 200 de studenţi. Avem şi studenţi italieni, având în vedere extensiunea Facultăţii de Medicină, plus alte proiecte pe care le avem în derulare, cu Germania, Olanda", ne-a mai spus Cezar Bichescu.

Un nou cămin, în locul Cantinei 1

Cantina nr. 1 din campusul studenţesc va fi demolată, iar locul ei va fi luat de un nou cămin, cu aproximativ 300 de locuri, care va fi construit cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. "Am aplicat la Compania Naţională de Investiţii pentru încă un cămin şi proiectul a fost acceptat. Suntem în primele şapte universităţi din România care vor beneficia de acest cămin nou, ce va fi construit în locul Cantinei 1, care acum este în conservare şi va fi demolată. Ea a parcurs etapele de scoatere din circuit şi de casare, probabil în vară vom începe demolarea. Este un cămin standard pe care îl oferă CNI, va avea aproximativ 300 de locuri de cazare. Dacă reuşim să începem construcţia în octombrie-noiembrie, în maximum doi ani va intra şi acesta în circuit", ne-a declarat Cezar Bichescu.

"E-ul era dezastruos"

Un alt cămin din campusul studenţesc gălăţean îşi schimbă faţa, fiind în plin proces de reabilitare. "Căminul E era dezastruos. Am trecut în procesul de anvelopare, atât cu terasa căminului cât şi cu faţadele. S-au reabilitat tâmplăria, parchetul, mobilierul, saltelele, grupurile sanitare. Căminul E va fi finalizat în aprilie, finanţarea lucrărilor fiind asigurată, ca şi în cazul Căminului A, atât din bugetul universităţii, cât şi de la bugetul de stat", spune şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din Universitatea "Dunărea de Jos", Cezar Bichescu, continuând: "La căminele G, H, C şi D, sunt locuri de parcare suficiente în faţă. Mai există şi o parcare în spate, pe care nu o folosim în momentul de faţă pentru că nu avem atât de multe solicitări în zona respectivă. La căminele E, B şi A sunt parcări, iar căminul nou, cel care va lua locul Cantinei 1, va avea o parcare generoasă, prin construcţie, pentru minimum 30 la sută din locatari".

La un pahar de vorbă

Socializarea rămâne de bază pentru studenţi, lucru care poate fi observat lejer cu ochiul liber şi la băncuţele amenajate în faţa căminului G, cel din coasta stadionului "Portu Roşu". Deşi temperaturile din cursul serii şi al nopţii nu sunt chiar cele mai favorabile unor "colocvii" îndelungi în aer liber, acestea există şi se poartă la un nivel civilizat. Ca dovadă, măturătorii de la primele ore ale dimineţii nu au prea mult de lucru pentru a îndepărta urmele discuţiilor de peste noapte.

Joi, venim în Micro 20

"Viaţa liberă" continuă seria întâlnirilor cu cititorii săi din toate cartierele oraşului, pentru a afla direct de la ei ce îi nemulţumeşte în zonele în care locuiesc. Joi, 8 februarie, venim în Micro 20. Vă aşteptăm, între orele 9,00 şi 9,30, la chioşcul din Piaţa Micro 20, să ne spuneţi cu ce probleme vă confruntaţi şi ce aşteptaţi de la autorităţi pentru a le remedia.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 9105 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 00:50

9 comentarii

 • postat de Un fost student
  Miercuri, 28 Februarie 2018 13:05
  79.116.111.***
  Parerea mea este sa se de demoleze toate celelalte camine comuniste, D, G , H, B, E si sa se faca altele la standarde de secolul 21. Eu am locuit in D vreo 5 ani, asa cum zicea cineva mai jos conditiile sunt de penitenciar, cate 4 in camera, fara grup sanitar propriu e jale. Chiar nu se pot accede ceva fonduri europene sa se aduca campusul la nivel occidental?
  Iar in privinta strainilor, ei nu trebuie niciodata sa fie segregati fata de romani, suntem in era globalizarii, chiar nu mai e nevoie de apucaturi de genul acesta. Chinezii mai ales au o limba si o cultura cu totul diferita de a noastra, cum se vor integra daca nu interactioneaza cu noi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 14 Februarie 2018 17:17
  193.205.162.***
  Studentii din strainatate platesc chiria integral in majoritatea cazurilor. Asta depinde de universitatea de provenienta, in niciun caz nu le este oferita gratuitatea de catre UDJ. Nu, prin studenti straini nu se referă la cei din Republica Moldova.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Fostul student
  Miercuri, 14 Februarie 2018 09:03
  86.127.209.***
  Am cateva nelamuriri si anume:
  - studentii din alte tari platesc alti bani pentru cazare ?
  - daca da, cat in comparatie cu cei din Romania ?
  - prin studenti straini intelegem si cei din Moldova ?
  1
  2
  Raportează
 • postat de pentru Terente
  Marți, 13 Februarie 2018 11:17
  193.205.162.***
  Nu. Reabilitarea căminul a durat aproximativ un an și jumătate. dar după cum am vazut in articol lucrarile o să fie terminate undeva spre inceputul anului universitar. deci cam 2 ani a durat proiectul.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Terente...de Galati
  Duminică, 11 Februarie 2018 22:44
  89.137.231.***
  Mai fratilor, nu vad bine: renovarea a durat din '99 pana acum?
  3
  3
  Raportează
 • postat de Student
  Duminică, 11 Februarie 2018 12:49
  193.205.162.***
  Ce amuzant!! Nu cred că ar fi nicio problemă dacă acel cămin "A" ar fi doar pentru studentii straini atata timp cât si celelalte cămine ar dispune de aceleasi conditii! Dar tocmai asta e problema. In celelate cămine este regim de penitenciar. Sunt 4 persoane intr-o cameră de câtiva metri pătrati! Este inadmisibil! Ok, să zicem că este intr-un fel de inteles faptul că nu exista grup sanitar in cameră pentru ca asa a fost structura initială a căminului si ar fi destul de greu de modificat, insă de ce 4 in camera? Asa ca domnul director mai bine s-ar gândi cum să rezolve aceasta problemă mai degraba.
  1
  5
  Raportează
 • postat de zola
  Marți, 06 Februarie 2018 19:21
  5.13.202.***
  Ca si observatie pentru dl Bichescu, as dori sa stie ca am beneficiat de o bursa Socrates-Erasmus in Franta pentru 3 luni si am fost cazat intr-un camin universitar fara nici un fel de diferente de genul unui camin doar pentru straini! Mediul academic interational chiar recomanda experiente de interactionare intre studenti de mai multe nationalitati! Locuind impreuna cu alti studenti straini nu am avut decat de castigat!. Asa ca D-le Bichescu, te rog sa te mai informezi, sa mai intrebi daca nu stii pentru ca nu e rusine sa inveti. Nu face totusi discriminare! Un student din Uniunea europeana nu este mai prejos decat unul din China, Moldova, Macedonia, etc. ! Toate cele bune!
  1
  24
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 06 Februarie 2018 09:43
  194.105.20.***
  Pai DA, ca studentii straini au 2 perechi de oua - poate si mai multe ca nu le-am numarat !!!!
  3
  18
  Raportează
 • postat de Ionuț Lucian Mihalea
  Luni, 05 Februarie 2018 17:32
  86.126.28.***
  Uneori am impresia că trăiesc în Congo ascultând astfel de declarații. Directorul Bichescu susține că un student român nu poate accede în acest cămin decât dacă are rezultate excepționale în timp ce un student străin poate obține cazare acolo doar pentru că este străin. Studenții români pot suporta condiții de cazare nu chiar foarte bune, doar pt că sunt români, în timp ce studenții străini au dreptul de a avea condiții mai bune. Seriosssss? De discriminare ați auzit, în mediul universitar gălățean?
  1
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.