Străzi şi trotuare, nereabilitate din secolul trecut: Blocăm circulaţia, în semn de protest (FOTO)
Foto: Marius Negri

Străzi şi trotuare, nereabilitate din secolul trecut: Blocăm circulaţia, în semn de protest (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

„Pe aici nu se (mai) trece!”. Aşa ar putea fi intitulată acţiunea de protest pe care o pregătesc gălăţenii care locuiesc pe străzile Libertăţii, Cpt. Vasile Panu şi Dorobanţi, sătui să fie trataţi în bătaie de joc de către autorităţi.

Se împlinesc cinci ani de când gălăţenii de pe strada Libertăţii băteau la uşa municipalităţii cu rugămintea ca autorităţile să adauge pe lista investiţiilor şi strada lor, ciuruită şi plină de cratere, cu piatra cubică măcinată (ba chiar complet distrusă pe suprafeţe însemnate), cu trotuarele degradate, pline de denivelări şi fisurate pe porţiuni întregi. Au făcut apel, în repetate rânduri, la autorităţi, au făcut adrese la Primărie, la care au anexat tabele cu semnăturile a zeci de oameni în speranţa că vor determina municipalitatea să îi ia în seamă. Au primit, în schimb, doar promisiuni neonorate ori celebrul răspuns: „nu sunt bani!”. Într-un cuvânt, indiferenţă!

„Conducta de apă pune case pe chituci”

Astăzi, pe strada Libertăţii, în afară de cei care au domiciliul aici şi sunt obligaţi să circule printre hârtoape şi bălţi, aproape niciun şofer nu se mai încumetă să facă slalom printre cratere. Pentru a circula pe strada Libertăţii, îţi trebuie nu doar nervi de oţel, ci şi multă îndemânare, şi, de ce nu, curaj, căci traficul pe această stradă nu se mai desfăşoară de mulţi ani în siguranţă. Mai mult, cei care nu au permis de conducere şi au nevoie de taxi, trebuie să aştepte maşina la intersecţia cu strada Basarabiei, căci cei mai mulţi dintre şoferi refuză să îi preia din faţa porţii, din cauza drumului distrus. Şi asta nu este tot! Conducta de alimentare cu apă potabilă are durata de viaţă depăşită şi este extrem de uzată. Ne-au spus-o peste zece gălăţeni care locuiesc pe strada Libertăţii. Apă Canal a avut grijă să înlocuiască reţeaua de canalizare, prin Programul ISPA, dar de cea de alimentare cu apă potabilă „a uitat”.

„Noi stăm pe porţiunea cuprinsă între Movilei şi Basarabiei. Supărarea noastră este una singură: strada! Strada poate fi făcută superficial, cosmetizată, îmbrăcată cu asfalt. Conducta de apă nu s-a înlocuit. Conducta aceasta a pus, în ultimii ani, două case pe chituci, iar în urmă cu aproximativ 30 de ani – o altă casă. De ani de zile, tot încercăm... În Primăria Galaţi, toţi sunt directori, de la portar, la primar. Nu le ajungi cu prăjina la nas. Nu este o mentalitate de acum, ci de ani de zile. Este uşor să spui: nu am bani. Bun, nu ai bani acum, nu ai bani doi, trei, patru ani. Dar într-o zi trebuie să ai bani. Eu stau pe strada asta de peste 60 de ani. De 60 de ani arată aşa. Conducta de apă să o schimbe, să nu se mai dărâme casele. Chiar nu au găsit niciodată bani? Câini vagabonzi, mizerie... astea se rezolvă. Dar stabilitatea unei case, siguranţa circulaţiei sunt lucruri importante şi de asta insistăm. Chiar în buricul târgului nu se poate schimba o conductă de apă? Acum îmi urc maşina pe trotuar pentru că, fiind balta atât de mare, maşinile când vin nu ştiu ce este dedesubt, sub apă. Au tendinţa şi şoferii de a merge cât mai aproape de trotuar, de a ocoli. Şi, pentru a nu mă lovi, urc cu maşina pe trotuar. Nu am soluţie”, ne-a spus Dorin Andarache, care locuieşte pe porţiunea cuprinsă între străzile Movilei şi Basarabiei. „Nu avem nici presiune la apă, pentru că strada este veche şi ţeava subdimensionată”, ne-a spus şi Sorina Negrescu.

Canalizarea, mai înaltă decât nivelul străzii

După fiecare ploaie, strada Libertăţii se transformă într-o baltă imensă, iar pe anumite porţiuni terenul pare că se tasează. Nici nu trebuie să mire, în condiţiile în care gurile de canalizare sunt mai înalte decât nivelul străzii, iar apa pluvială se infiltrează în pământ, după ce bălteşte zile în şir. Oamenii se tem că propriile case vor avea de suferit, întrucât nu este exclus ca infiltraţiile să afecteze structura de rezistenţă a clădirilor. „Sunt trecută la impozit zonă A şi dau 2.000 de lei impozit pe an, că stau pe această minunată stradă. Îmi este necaz că banii nu sunt folosiţi şi în interesul nostru”, ne-a spus, cu amărăciune, Sorina Negrescu.

"O s-o facem şi pe asta!"

Pentru că autorităţile i-au ignorat, ani în şir, iar problemele semnalate de oameni nu şi-au găsit rezolvarea, gălăţenii care locuiesc pe străzile Libertăţii, Cpt. Vasile Panu şi Dorobanţi (căci şi cele din urmă arată dezastruos) sunt pregătiţi să treacă la măsuri extreme, în speranţa că vor reuşi să sensibilizeze reprezentanţii Primăriei şi Consiliul Local. Oamenii sunt hotărâţi să protesteze blocând circulaţia pe strada Basarabiei, cu maşinile personale.

„Am ajuns să ne hotărâm să blocăm Basarabiei, în speranţa că vom sensibiliza autorităţile. Că ne vor amenda, asta este. Scriptic, suntem în anul 2018, dar în realitate suntem cu câteva sute de ani în urmă. Vrem să vedem că există interes din partea lor. Vrem să vedem că se face ceva şi pentru noi, în condiţiile în care reclamăm de atâţia ani problemele cu care ne confruntăm. O să ieşim să protestăm, să blocăm circulaţia”, ne-a spus un bărbat care locuieşte pe strada Libertăţii.

Ce reclamă oamenii încă din 2013

„Strada pe care locuim se află într-un stadiu avansat de degradare. Pavajul realizat cu piatră de râu în secolul trecut nefiind reparat niciodată, strada prezintă nenumărate gropi şi denivelări, unele dintre ele cu o adâncime de 25-30 de centimetri, ceea ce face ca traficul auto să se desfăşoare cu mare greutate şi cu daune considerabile pentru maşini (...) În ultimii ani, au fost avarii majore la trei case, din cauza spargerii repetate a acestora, fapt ce a dus la cheltuieli considerabile din bugetul Primăriei şi a celor afectaţi pentru remedierea lor (...) Vă rugăm, deci, punerea celor semnalate pe lista dumneavoastră de priorităţi şi rezolvarea acestora în cel mai scurt timp”. Asta cereau Primăriei, în anul 2013, peste 30 de gălăţeni.

La întâlnirea de joi a „Vieţii libere” cu gălăţenii care locuiesc în zona Parcului Libertăţii au venit numeroase persoane pentru a reclama starea jalnică a străzii Libertăţii şi a reţelei de alimentare cu apă. Mai mult, alte câteva persoane ne-au oprit, în raidul nostru pe străzile care se aseamănă tot mai mult cu uliţele, pentru a ni se plânge din aceleaşi cauze.

Maidanezii, o problemă fără rezolvare?

Vor fi în stare, vreodată, autorităţile să rezolve problema câinilor fără stăpân? Asta se întreabă mulţi dintre gălăţenii care locuiesc la casă, în zona Parcului Libertăţii, sătui până peste cap să reclame aciuarea maidanezilor la doi paşi de locuinţa lor, iar în schimb să primească doar promisiuni şi amânări. De altfel, la vizital noastră în cartier, am întâlnit, pe străzile Libertăţii, Dorobanţi şi Cpt. Vasile Panu numeroşi câini fără stăpân. „Eu, cu mâinile mele, curăţ mizeria lăsată de aceşti câini pe spaţiul verde. Ştiu asta autorităţile noastre? Ne-am săturat să-i vedem pe străzi şi m-am săturat să strâng după ei. În alte oraşe cum s-a putut combate acest fenomen? Numai la noi nu se pot lua măsuri”, ne-a spus un cititor al „Vieţii libere”, arătându-ne spaţiul verde îngrijit cu migală de lângă trotuarul aferent străzii Cpt. Vasile Panu.

Ecosal, din doi în doi

„Am văzut că, în alte zone ale oraşului, cei de la Ecosal îşi dau interesul, fac curăţenie aşa cum trebuie. La noi, trec şi tot mizerie e în urma lor”, ni s-a plâns Gheorghe Crăiescu. De altfel, privind în jurul Parcului Libertăţii, supărarea bărbatului era lesne de înţeles: multe dintre trotuare erau „flancate” de ambalaje, hârtii mototolite, ba chiar şi PET-uri. Iar angajaţii Ecosal trecuseră deja prin zona amintită, ne-au spus gălăţenii care au dat curs întâlnirii cu echipa „Vieţii libere”.

Parcul Libertăţii are nevoie de cosmetizare!

Parcul Libertăţii, care, în anul 2015, la iniţiativa Emanuelei Turcu (purtătorul de cuvânt al Primăriei, la acea vreme) a fost înfrumuseţat de un grup de gălăţeni cu spirit civic, prin vopsirea băncilor, balansoarelor, leagănelor şi nu numai, în culori vesele, are nevoie de reparaţii. Chiar dacă acum parcul este mult mai bine întreţinut, faţă de anii trecuţi, unele bănci au nevoie să fie reparate, la fel şi câteva dintre echipamentele de joacă ale copiilor. Nu ar strica, de asemenea, ca autorităţile să vopsească gardul şi porţile parcului, care acum îi oferă locului de relaxare un aspect de vechi şi neîngrijit. De asemenea, şi pavajul aleilor se degradează, așa că trebuie reparat.

Citit 8034 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2018 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.