Hoţie şi nepăsare. Cum a rămas fără pene statuia gălăţeană a hatmanului Mazepa
Foto: Iulia Kelt

Hoţie şi nepăsare. Cum a rămas fără pene statuia gălăţeană a hatmanului Mazepa
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe lângă statuia lui Eminescu din parcul gălăţean cu acelaşi nume, multe alte monumente au căzut pradă vandalilor din oraş, din motive aparent greu de explicat. Bustul hatmanului Mazepa din parcul Libertăţii a fost lăsat de hoţii de fier vechi fără penele de la cuşmă şi fără placa bilingvă de bronz, la doar câţiva ani de la inaugurare.

După mai mulţi ani de reabilitare şi reamenajare cu fonduri europene, Parcul "Libertăţii" de pe strada Basarabiei a fost inaugurat de Dumitru Nicolae, în anul 2004. Din considerente pur diplomatice, autorităţile locale de la acea vreme au luat decizia de a amplasa, la intrarea în parc, o statuie a hatmanului Ivan Stepanovici Mazepa. Monumentul înfăţişându-l pe eroul naţional al Ucrainei a fost dezvelit la 5 mai 2004, în prezenţa unei delegaţii venite de la Kiev.

În momentul inaugurării, bustul personajului istoric care a dat numele a două cartiere gălăţene era reprezentat cu pene la căciulă şi cu o plăcuţă scrisă în română şi în ucraineană. Câţiva ani mai târziu, profitând de faptul că parcul a fost lăsat fără pază, uitat în totalitate de autorităţile locale, hoţii de fier vechi au furat penele şi plăcuţa de bronz, gest mai degrabă prostesc, având în vedere faptul că profitul adus de aceste artefacte pe piaţa fierului vechi a fost mai degrabă unul simbolic. Între timp, o altă plăcuţă bilingvă i-a luat locul celei originale, însă temutul hatman nu şi-a mai recăpătat şi penele de la cuşmă. Totuşi, trebuie remarcat că, în prezent, parcul este păzit zi şi noapte.

Între dârzenie şi resemnare

Bustul hatmanului Mazepa a fost realizat în bronz de sculptorul Gheorghe Tănase, artist care a semnat şi bustul lui Dimitrie Cantemir, inaugurat în 2014, la Bruxelles. Eroul ucrainean este înfăţişat fără barbă şi cu mustăţi, capul fiindu-i acoperit cu o căciulă. Pe blogul gălăţean "Lecţia de anatomie a doctorului Popa", autorul descrie în continuare bustul ca având "un cojocel cu model de broderie cu volute pe guler şi pe piepţi şi cu o blană peste îmbrăcăminte. […] Deşi unii critici văd în reprezentarea hatmanului dârzenie, credinţă etc., mâinile încrucişate şi mai ales privirea pierdută sugerează mai mult resemnare şi tristeţe".

Asfaltul nu a ajuns încă pe strada Libertăţii

În ciuda faptului că se află în mijlocul oraşului, strada Libertăţii, care mărgineşte o latură a parcului cu acelaşi nume, este în continuare plină de gropi şi de denivelări. În ciuda faptului că a fost "prinsă" în planurile de investiţii din ultimii ani ale autorităţilor locale, strada şi-a păstrat aspectul dezolant. Aşa cum puteţi observa şi din imagini, gropile imense de la intersecţia cu Basarabiei sunt pline constant cu apă, în vreme ce restul străzii, pe o porţiune de câteva sute de metri, reprezintă un adevărat coşmar pentru cei nevoiţi să treacă cu maşina pe aici.

Gură de canalizare fără capac, pe Coşbuc

Pe bulevardul George Coşbuc, în dreptul fostei întreprinderi Mehid, o capcană adâncă de peste trei metri se cască în calea trecătorilor. Tot trotuarul în sine arată deplorabil, asfaltul fiind brăzdat de zeci de gropi şi denivelări. Deşi zona nu este deosebit de circulată, gura de canalizare fără capac reprezintă un potenţial pericol pentru oricine trece prin zonă. Până la montarea altui capac, autorităţile ar putea măcar să îl semnalizeze în mod corespunzător pe cel lipsă.

Citit 4675 ori Ultima modificare Duminică, 07 Octombrie 2018 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.