Un oraş întors pe dos. Galaţiul, un şantier în lucru | FOTO
Foto: Iulia Kelt

Un oraş întors pe dos. Galaţiul, un şantier în lucru | FOTO
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Galaţiul a devenit, în ultimele luni, un adevărat şantier. Se lucrează, în sfârşit, intens, profitându-se de zilele favorabile pentru lucrări, atâtea câte or mai fi rămas până la venirea ploilor. Aproape nu există cartier în oraş fără săpături. Gălăţenii s-au împăcat cu starea de fapt, părând să accepte faptul că - parafrazând un citat celebru - mai întâi trebuie să fie rău ca să fie bine.

Cele mai multe lucrări din municipiul Galaţi sunt cuprinse în programul de investiţii al Primăriei. Un program de care primarul Ionuţ Pucheanu s-a declarat mândru şi de care e convins că va da oraşului o nouă faţă, mai apropiată de secolul în care trăim. Trecem în revistă aici cele mai importante lucrări care se fac, începând de la intrarea în Galaţi dinspre Tirighina şi ajungând până în zona străzii Basarabiei.

Intrarea în Galaţi, cel mai aproape de final

Resistematizarea străzii Brăilei, între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi, contract de lucrări câştigat de asocierea Citadina 98 - Tancrad - SPC Elite Consulting, cu o propunere financiară de 10,155 milioane de lei, se apropie cel mai repede de final, conform datelor din contract. Se reface complet complet segmentul de la Nalba până la intrarea în oraș, pe partea de coborâre, şi se realizează două sensuri giratorii, unul la Nalba şi al doilea la intrarea în Galați, care va fi redimensionat astfel încât să poată prelua traficul greu și să fie fluidizată circulația. Proiectul prevede inclusiv extinderea rețelei de iluminat public, refacerea trotuarului și realizarea unei piste pentru bicicliști.

Pe Saturn, modernizarea reţelei de fibră optică

Lucrările de ridicare a bordurilor şi de reamenajare a scuarului de pe strada Brăilei s-au încheiat. Se lucrează, în schimb, în Ţigline. Pe strada Saturn, de exemplu, fiecare alee de acces printre blocuri este răscolită. Aici lucrează cei de RCS&RDS, pentru modernizarea reţelei de fibră optică. "Să ştiţi că lucrează foarte îngrijit şi foarte repede", ne-a spus o locatară de la B3, care stătea pe o bancă în faţa blocului. Acum, ce să spunem şi noi, într-adevăr se lucra pe toate fronturile.

Avaria din Mazepa

Coborând din Ţiglina I spre centru, găsim şantierul deschis pentru remedierea avariei din zona blocului R2. Şanţuri săpate şi tot tacâmul. Deocamdată, nu există nicio prognoză pentru terminarea lucrărilor.

Centrul oraşului - schimbarea la faţă

Mai departe, Potcoava de Aur. Sunt în plină desfăşurare lucrările prin care zona centrală a oraşului, de la Biserica Greacă până la "Trei Star" va avea o faţă complet schimbată. Vom avea scuaruri urbane cu spaţii pentru socializare, se va înlocui mobilierul urban, vor fi reabilitate reţelele electrice şi iluminatul, va fi refăcută fântâna artezienă, inclusiv instalaţiile şi echipamentele hidraulice, se fac canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor. Astea, printre multe altele. Amenajarea peisagistică şi arhitecturală se vrea în concordanţă cu cea din Piaţa Regală - zona fostului hotel "Dunărea".

Parcul Eminescu

Parcul central al oraşului, aşa cum îl ştiam noi, a fost pus complet la pământ. Constructorul, SC Rovis Lider SRL, a preluat locaţia pe 11 iulie 2018, termenul de execuţie fiind de 12 luni. Aleile pietonale vor fi refăcute cu dale din granit şi cu piatră cubică, se va schimba mobilierul urban şi va fi reabilitată fântâna arteziană, se va înlocui sistemul de iluminat, podul va fi reconstruit, va exista şi un grup sanitar cu aspect vintage. Va fi reintrodus chioşcul din parcul CFR,  care va aduce un aer boem Parcului Eminescu, inclus în patrimoniul arhitectural al oraşului. Nu în ultimul rând, controversata clădire cunoscută sub denumirea "Casa Albă" va fi  acoperită de o perdea de şase metri înălţime, conţinând  imagini din Galaţi.

Strada Basarabiei, ultima, dar nu cea din urmă

Punctul terminus al periplului nostru - Basarabiei. Din 6 septembrie, se derulează noi lucrări pentru modernizare,  în cadrul amplului proiect "Reabilitarea infrastructurii de transport inclusiv viaducte axa Est - Vest, intrări în Galaţi", demarat în 7 iunie 2018, între strada Domnească și strada Grădina Veche. Durata proiectului este de 14 luni, iar lucrările sunt executate de asocierea Tancrad - Lemacons. Valoarea totală a acestor lucrări este de 11,855 milioane lei plus TVA.

Se termină una, începe alta

Centrul oraşului îşi va găsi cu greu liniştea în lunile ce urmează, pentru că şantierele deschise acum - în zona pasajului, la Potcoava de Aur etc. - vor fi urmate de alte şantiere, care s-ar putea deschide din primăvara anului viitor. Pentru prima dată, strada Domnească va intra în refacere, de la fostul hotel "Galaţi" până la Biserica Greacă, pe o parte şi pe cealaltă a trotuarelor, anunţa primarul Ionuţ Pucheanu, la începutul lunii septembrie. Proiectul respectiv cuprinde: modernizarea şi reabilitarea trotuarelor cu pavaje executate din dale de granit pe placă de beton, bordurile din piatră naturală, înlocuirea mobilierului urban cu bănci din granit cu lamele din lemn şi coşuri de gunoi din granit, reabilitarea reţelelor electrice exterioare şi a iluminatului (stâlpi de iluminat cu trei proiectoare), canalizaţii subterane pentru reţele, reabilitarea spaţiilor verzi şi dotarea cu sisteme de irigaţii automatizate, dar şi o amenajare peisagistică urbană şi arhitecturală în concordanţă cu cea din Piaţa Regală. Conform proiectului aprobat de Consiliul Local, este vorba de o investiţie totală de 4,7 milioane lei, cu o durată de realizare de 12 luni.

Pistă de biciclete şi pe Brăilei

Proiectul de amenajare a străzii Brăilei, între Potcoava de Aur şi Trei Star (strada Roşiori), votat în Consiliul Local, cuprinde lucrări menite să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan. Printre altele, spaţiile verzi vor fi reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante, iar amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală va fi în concordanţă cu cea din zona Potcoava de Aur. Lucrările, care includ şi o pistă de 672 mp pentru biciclete, se vor realiza de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor adiacente amplasamentului. Investiţia este de 11,6 milioane lei, lucrările urmând să dureze 14 luni.

Citit 11792 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2018 00:06

9 comentarii

 • postat de dorel
  Duminică, 28 Octombrie 2018 06:41
  5.13.156.***
  la intrarea in galati e dezastru . o lucrare care se putea face mult mai repede a fost lasata la latitudinea firmelor de constructii . de ce nu se lucreaza si noaptea sau la sfarsitul saptamanii . de ce in caietul de sarcini nu s-a prevazut un timp mai scurt de executie . este o bataie de joc . in plus in tot haosul asta traficul este dirijat de niste incompetenti de la politia locala . cand e aglomeratie mare se ascund sa nu ii bata soferii . ESTE HAOS . galatiul este condus de incompetenti .
  0
  3
  Raportează
 • postat de Nobel
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 14:49
  82.208.137.***
  "Parcul Eminescu... Constructorul, SC Rovis Lider SRL, a preluat locaţia pe 11 iulie 2018, termenul de execuţie fiind de 12 luni. .." Tot Rovis au preluat si Leonida Zamfirescu. Asa cum acolo termenul de 12 luni s-a lungit subit cu o luna si ceva, asa va fi si aici. Si la fel cum acolo, conform celor de la primarie, s-a lucrat in ritm sustinut totata perioada, la fel se lucreaza si aici: sunt la fel de scumpi la vedere. Acolo au inceput sa miste mai vizibil, ca se termina si termenul prelungit si a scuturat un pic viesparul dna Melinte. Aici, daca mai este vreme, se mai ia o pauza. Eu unul, am trecut de mai multe ori prin dreptul parcului si nu am vazut pe nimeni pe acolo. L-au intors cu fundul in sus si atat. Asa cum fac unii meserioasi, care incep lucrarea undeva, fac ceva, ia un avans, si apoi se mai duc si repeta operatiunea, ca sa tina agatate mai multe lucrari, tot asa si ei. Dar probabil fac parte din marea familie care prind totul, asa cum mai este si amestecul de Lemacons, Vega, Citadina, etc, care au de fapt aceeasi bucatarie.
  3
  18
  Raportează
 • postat de Lupoaie Marian
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 14:48
  5.13.171.***
  De ce nu se demoleaza Casa Alba? De ce primarul nu se tine de cuvant? Inițial s- a spus că o să o sa fie desființată si nu pusa sub perdea. Ce caută porcăria asta in mijlocul parcului? De ca nu se reface WC subteran? Ca s-a mai plantam o altă cosmelie? Noua toaleta ecologică trebuia plasată, eventual in locul Care Albe. Acum aceasta monstruozitate trebuie desființată si terenul sa fie redat parcului.
  4
  27
  Raportează
 • postat de Desnadejdea
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 12:21
  81.12.149.***
  Ca la nebuni!
  Si asta pentru ca nu s-a facut nimic in ultimii 2 ani in Galati si se vrea acum facute toate in graba ca se apropie Campania Electorala!
  Dar din graba prea mare apar si greselile si lucrarile de proasta CALITATE.
  P.S. Ne poate spune dl Primar acum ce garantie vor avea bordurile puse pe str. Brailei si cine raspunde daca vor apare infiltratii in pamant de la canalizarile realizate acum?
  7
  24
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 12:01
  78.96.81.***
  pai e bine nu?!......cand ai edil(i) harnici,competenti si vizionari....se pare ca in curand din santier Galatiul va deveni mina......nu de carbune ca n-avem,ci doar asa o mare gaura cu multe santuri laterale care se scufunda incet,incet.Bani sifonati cu cap......
  7
  17
  Raportează
 • postat de nou
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 11:20
  89.137.228.***
  Eiii, cam asa e cand vrei ca Galatiul sa arate ca Oradea. Asa a fost si la dumnealor, va asigur. Ce nu pot sa va asigur este ca, pana la urma, nu stiu sigur daca Galatiul va si arata ca Oradea. Dar, tragem nadejde! Speranta moare ultima!
  2
  31
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 09:36
  5.2.205.***
  Hai baietii ca vin alegerile mai repede cu lucrarile.
  Sa fim si noi oras ca de sat ne-am saturat.
  8
  22
  Raportează
 • postat de Vasile T.
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 08:20
  89.136.1.***
  Puncte de lucru se vad, dar muncitori doar trei si aproximativ 5-6 utilaje. Termenul lung acordat pentru finalizarea lucrarilor si lipsa muncitorilor/utilajelor poate arata licitatii trucate castigate de asocieri de firme care nu au specialisti/angajati, dar vor bani pe lucrari facute de mantuiala, fara masuri de protectie elementare (pentru a nu se provoca surpari), si, mai ales, cu introducerea in acelasi timp a cablurilor de pe stalpi, in subteran (nu ulterior, ci in acelasi timp, pana la finalizarea lucrarilor de reabilitare). Termenele mari date pentru lucrari pot genera si degradarea lor (ploi/zapada), zona municipiului avand si un sol pe masura.
  2
  26
  Raportează
 • postat de gicu
  Miercuri, 17 Octombrie 2018 06:37
  194.105.20.***
  Excelent !!!
  Santiere.. cat mai multe santiere.. dar sa construim inteligent.. sa nu ne trezim peste o luna ca s-a omis nu stiu ce si tre sa spargem din nou..
  Sunt multe de facut in orasul asta "datorita" mandatelor irosite de unii din gospodarii anteriori de la primarie.. Altfel acum, poate, nu erau deschise atatea santiere..
  2
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.