Un oraş întors pe dos. Galaţiul, un şantier în lucru | FOTO
Foto: Iulia Kelt

Un oraş întors pe dos. Galaţiul, un şantier în lucru | FOTO
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Galaţiul a devenit, în ultimele luni, un adevărat şantier. Se lucrează, în sfârşit, intens, profitându-se de zilele favorabile pentru lucrări, atâtea câte or mai fi rămas până la venirea ploilor. Aproape nu există cartier în oraş fără săpături. Gălăţenii s-au împăcat cu starea de fapt, părând să accepte faptul că - parafrazând un citat celebru - mai întâi trebuie să fie rău ca să fie bine.

Cele mai multe lucrări din municipiul Galaţi sunt cuprinse în programul de investiţii al Primăriei. Un program de care primarul Ionuţ Pucheanu s-a declarat mândru şi de care e convins că va da oraşului o nouă faţă, mai apropiată de secolul în care trăim. Trecem în revistă aici cele mai importante lucrări care se fac, începând de la intrarea în Galaţi dinspre Tirighina şi ajungând până în zona străzii Basarabiei.

Intrarea în Galaţi, cel mai aproape de final

Resistematizarea străzii Brăilei, între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi, contract de lucrări câştigat de asocierea Citadina 98 - Tancrad - SPC Elite Consulting, cu o propunere financiară de 10,155 milioane de lei, se apropie cel mai repede de final, conform datelor din contract. Se reface complet complet segmentul de la Nalba până la intrarea în oraș, pe partea de coborâre, şi se realizează două sensuri giratorii, unul la Nalba şi al doilea la intrarea în Galați, care va fi redimensionat astfel încât să poată prelua traficul greu și să fie fluidizată circulația. Proiectul prevede inclusiv extinderea rețelei de iluminat public, refacerea trotuarului și realizarea unei piste pentru bicicliști.

Pe Saturn, modernizarea reţelei de fibră optică

Lucrările de ridicare a bordurilor şi de reamenajare a scuarului de pe strada Brăilei s-au încheiat. Se lucrează, în schimb, în Ţigline. Pe strada Saturn, de exemplu, fiecare alee de acces printre blocuri este răscolită. Aici lucrează cei de RCS&RDS, pentru modernizarea reţelei de fibră optică. "Să ştiţi că lucrează foarte îngrijit şi foarte repede", ne-a spus o locatară de la B3, care stătea pe o bancă în faţa blocului. Acum, ce să spunem şi noi, într-adevăr se lucra pe toate fronturile.

Avaria din Mazepa

Coborând din Ţiglina I spre centru, găsim şantierul deschis pentru remedierea avariei din zona blocului R2. Şanţuri săpate şi tot tacâmul. Deocamdată, nu există nicio prognoză pentru terminarea lucrărilor.

Centrul oraşului - schimbarea la faţă

Mai departe, Potcoava de Aur. Sunt în plină desfăşurare lucrările prin care zona centrală a oraşului, de la Biserica Greacă până la "Trei Star" va avea o faţă complet schimbată. Vom avea scuaruri urbane cu spaţii pentru socializare, se va înlocui mobilierul urban, vor fi reabilitate reţelele electrice şi iluminatul, va fi refăcută fântâna artezienă, inclusiv instalaţiile şi echipamentele hidraulice, se fac canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor. Astea, printre multe altele. Amenajarea peisagistică şi arhitecturală se vrea în concordanţă cu cea din Piaţa Regală - zona fostului hotel "Dunărea".

Parcul Eminescu

Parcul central al oraşului, aşa cum îl ştiam noi, a fost pus complet la pământ. Constructorul, SC Rovis Lider SRL, a preluat locaţia pe 11 iulie 2018, termenul de execuţie fiind de 12 luni. Aleile pietonale vor fi refăcute cu dale din granit şi cu piatră cubică, se va schimba mobilierul urban şi va fi reabilitată fântâna arteziană, se va înlocui sistemul de iluminat, podul va fi reconstruit, va exista şi un grup sanitar cu aspect vintage. Va fi reintrodus chioşcul din parcul CFR,  care va aduce un aer boem Parcului Eminescu, inclus în patrimoniul arhitectural al oraşului. Nu în ultimul rând, controversata clădire cunoscută sub denumirea "Casa Albă" va fi  acoperită de o perdea de şase metri înălţime, conţinând  imagini din Galaţi.

Strada Basarabiei, ultima, dar nu cea din urmă

Punctul terminus al periplului nostru - Basarabiei. Din 6 septembrie, se derulează noi lucrări pentru modernizare,  în cadrul amplului proiect "Reabilitarea infrastructurii de transport inclusiv viaducte axa Est - Vest, intrări în Galaţi", demarat în 7 iunie 2018, între strada Domnească și strada Grădina Veche. Durata proiectului este de 14 luni, iar lucrările sunt executate de asocierea Tancrad - Lemacons. Valoarea totală a acestor lucrări este de 11,855 milioane lei plus TVA.

Se termină una, începe alta

Centrul oraşului îşi va găsi cu greu liniştea în lunile ce urmează, pentru că şantierele deschise acum - în zona pasajului, la Potcoava de Aur etc. - vor fi urmate de alte şantiere, care s-ar putea deschide din primăvara anului viitor. Pentru prima dată, strada Domnească va intra în refacere, de la fostul hotel "Galaţi" până la Biserica Greacă, pe o parte şi pe cealaltă a trotuarelor, anunţa primarul Ionuţ Pucheanu, la începutul lunii septembrie. Proiectul respectiv cuprinde: modernizarea şi reabilitarea trotuarelor cu pavaje executate din dale de granit pe placă de beton, bordurile din piatră naturală, înlocuirea mobilierului urban cu bănci din granit cu lamele din lemn şi coşuri de gunoi din granit, reabilitarea reţelelor electrice exterioare şi a iluminatului (stâlpi de iluminat cu trei proiectoare), canalizaţii subterane pentru reţele, reabilitarea spaţiilor verzi şi dotarea cu sisteme de irigaţii automatizate, dar şi o amenajare peisagistică urbană şi arhitecturală în concordanţă cu cea din Piaţa Regală. Conform proiectului aprobat de Consiliul Local, este vorba de o investiţie totală de 4,7 milioane lei, cu o durată de realizare de 12 luni.

Pistă de biciclete şi pe Brăilei

Proiectul de amenajare a străzii Brăilei, între Potcoava de Aur şi Trei Star (strada Roşiori), votat în Consiliul Local, cuprinde lucrări menite să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan. Printre altele, spaţiile verzi vor fi reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante, iar amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală va fi în concordanţă cu cea din zona Potcoava de Aur. Lucrările, care includ şi o pistă de 672 mp pentru biciclete, se vor realiza de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor adiacente amplasamentului. Investiţia este de 11,6 milioane lei, lucrările urmând să dureze 14 luni.

Citit 12500 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2018 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.