Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Parcul Libertăţii din Galaţi, situat pe strada Basarabiei, pare, la prima vedere, a fi un loc perfect de recreere. Mai ales că a fost reabilitat recent. La o a doua vedere, observi însă diverse lucruri în neregulă.

De exemplu, dacă intri pe poarta principală, pe lângă statuia Hatmanului Mazepa, toate sunt bune şi frumoase. La intrările secundare, însă, se vede că mecanicul nu a mai trecut demult pe acolo: porţile rotative te întâmpină cu un scârţâit ce îţi răscoleşte măruntaiele. Copacii, odată cu venirea primăverii, au fost curăţaţi, însă crengile au fost lăsate în mormane printre balansoare, leagăne şi tobogane. O adevărată aventură pentru copiii ieşiţi în aer liber. "E mizerie. Am văzut o bancă în partea aia tăiată pe jumătate. Unde au fost paznicii?", se revoltă B. M., venit de la ţară în vizită la nepoată.

Aşa-zisul spaţiu de joacă...

...arată ca după război. Un mic teren de baschet este ascuns printre crengile copacilor mult prea joase şi care obturează vederea coşului. Să ajungi la el este incomod, mai ales că îngusta cărare ce duce într-acolo a fost uitată de îngrijitorii responsabili de amenajare. Aleile sunt colorate de copiii care s-au jucat cu creta, pentru a compensa astfel faptul că nu se pot da pe toboganele ale căror vopsea a sărit demult sau în leagănele rupte. Masa pentru tabla de şah suferă de trecerea timpului. Coloane întregi cu pătrăţele lipsesc de pe tabla de joc. Sub masă am găsit coji de seminţe aruncate de mult timp.

Securitate zero pentru cei mici

Oamenii sunt indignaţi, nu doar din cauza aspectului parcului, ci şi din cauză că siguranţa copiilor este periclitată. Mai mulţi părinţi ne-au declarat că nu-şi pot lăsa micuţii să se joace liberi, pentru că le e teamă că s-ar putea împiedica de crengi, s-ar putea juli în leagănele defecte sau îşi pot agăţa hainele în toboganele roase de timp.

Peste iarnă, parcul nu e tentant şi rămâne uitat de oameni zile întregi. De pacea şi liniştea acestui loc se bucură doar paznicii, care fac ture de câte douăsprezece ore. “Mai vin oameni, dar mai aglomerat e în dimineţile de sâmbătă şi duminică. Ieri au fost patru oameni de la Gospodăria Urbană şi au stropit oentru căpuşe", ne-a declarat paznicul S. D.

Ce-şi doresc cetăţenii

Gălăţenii cer mai multă vegetaţie, o curăţenie zilnică şi o reabilitare decentă. Ei şi-ar mai dori o vopsea nouă pentru tobogane şi leagăne, poate mai multe aparate pentru distracţia copiilor şi verdeaţă, ca în parc. Unii locuitori menţionează că ultima reabilitare eficientă a locului, pe care şi-o amintesc, a fost în 2015. "A venit atunci un grup de voluntari, conduşi de purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Au vopsit leagănele, toboganele, băncile, au curăţat aleile şi mesele de şah. Au făcut frumos. Acum totul poartă marca timpului", povesteşte un gălăţean.

Doar statuia lui Mazepa nu a vrut nimic. Impasibilă la tot şi la toate, îşi poartă singurătatea în parc şi când nu-i dă nimeni bineţe, şi când e înconjurată de glasuri vesele.

N.R.
Textul și fotografiile le aparțin semnatarilor, studenți în anul III la Facultatea de Litere a Universității "Dunărea de Jos" din Galați, specializarea Jurnalism, coordonați de lect. dr. Daniela Bogdan.  Prin acest proiect, "Viața liberă" dorește să încurajeze generațiile tinere să se implice în viața orașului.

Citit 1884 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2019 00:37

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro