REPORTAJ | Cine scoate la lumină cel mai îngălat cartier al Galaţiului (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

REPORTAJ | Cine scoate la lumină cel mai îngălat cartier al Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Gunoaie la fiecare pas, cele mai multe azvârlite de la balcon sau de la fereastră, parcul dezolant al şahiştilor care-şi fac nevoile în spatele toaletei moderne, focarul de infecţie care a fost cândva Centrul de Transfuzii, scheletul abandonat de pe strada Saturn, complexul răpciugos şi îmbătrânit, trotuare şi alei calamitate constituie realitatea fără menajamente a cartierului Ţiglina I. În contrast, sunt zonele în care trotuarele şi carosabilul sunt proaspăt reabilitate, iar în locul garajelor demolate au fost amenajate parcări cu dale (care vor fi poate vreodată) înierbate. Un cartier în care, după cum am aflat de la cititorii care au venit la întâlnirea cu "Viaţa liberă" locuiesc unul dintre viceprimarii oraşului şi unul dintre cei mai importanţi directori din Primărie.

Gălăţenilor din Ţiglina I încă le mai pasă de cartierul lor, tocmai de aceea, pe 1 august, au venit în număr mare la întâlnirea cu reporterii ziarului "Viaţa liberă". Pentru a nu fi consideraţi subiectivi sau cârcotaşi, vă prezentăm, în continuare, doleanţele lor.

"În Ţiglina se fac şi bune, şi rele!"

Cititoare fidelă a ziarului nostru, doamna Lucica ne-a oferit o radiografie a cartierului în care locuieşte încă din 1982 şi pe care şi-l aminteşte cât era de curat şi de îngrijit: "În Ţiglina se fac şi bune, şi rele. Ne bucură repararea trotuarelor. S-a făcut frumos la Colegiul «Mihail Kogălniceanu» şi la Colegiul «Cuza», unde s-au demolat garajele care dădeau un aspect foarte urât cartierului. Doamne, ce garaje erau acolo! Înăuntru nu erau maşini, ci butoaie. Au dispărut 90 la sută din câinii fără stăpân, ceea ce e bine. De când s-au toaletat copacii şi au fost tăiaţi cei uscaţi, s-a mai luminat cartierul. Dar scheletul cu patru etaje de pe strada Saturn este o pată urâtă de prea mulţi ani! Nici nu se finalizează, nici nu se demolează! Proprietarul acelei construcţii ori a decedat, ori e în puşcărie, ori nu e gălăţean ca să-i pese de aspectul cartierului Ţiglina I, care cândva era cel mai frumos", ne-a mărturisit doamna Lucica.

Domnia sa şi-ar dori să se dea mai multe amenzi celor care lasă gunoiul pe unde apucă, dar şi stăpânilor care nu strâng mizeria lăsată de câinii de companie. Mormane de gunoaie, sticle şi doze de băutură, chiştoace de ţigări şi covoare de coji de seminţe lasă şi indivizii care ocupă seara în locul de joacă amenajat lângă blocul C3. "Iar când le atragi atenţia primeşti înjurături", spune doamna Lucica.

Gălăţeanca şi-ar mai dori ca trecerea de pietoni de la piaţă să fie semaforizată, deoarece şoferii care se grăbesc spre bac nu mai ţin cont de nimic: "De cinci-şase ori era să fiu călcată! Suntem bătrâni şi nu putem traversa în fugă, iar ei, nervoşi, deschid geamul şi ne jignesc", spune cu tristeţe pensionara.

Persoană cu mult simţ civic, doamna Lucica şi-ar dori mai multe flori în cartier, mai multă curăţenie şi mai puţini cerşetori. După ce ne-a povestit că soţul dânsei, împreună cu doi prieteni au reparat o scândură în Parcul Şahiştilor şi că e vecină cu unul dintre viceprimarii Galaţiului, doamna Lucica ne-a adresat o întrebare la care n-am ştiut să-i răspundem: "Oare de ce oraşe mai micuţe decât Galaţiul sunt mai îngrijite şi mai curate! Că au mai puţini bani ca noi?!".

"E nenorocire! Droguri, seringi, boschetari!"

"La fostul Centru de Transfuzii e nenorocire! Droguri, seringi, boschetari, câini, mizerie cât cuprinde! Se bat noaptea, strigă, urlă, fac în toate felurile! Nicio măsură nu s-a luat, nimic! Nu poţi deschide geamul din cauza mirosului urât!", ne-a sesizat doamna Ecaterina Galaction.

Situaţia revoltătoare ne-a fost confirmată şi de domnul Sandu Nicolau: "E dezastru! Când deschizi dimineaţa fereastra, e jale ce-i acolo! Se adună oameni ai străzii! Şi când mi-amintesc că Ţiglina I era un cartier de elită…".

Cu toţii sunt convinşi că ruina plină de gunoaie şi de excremente ar mai putea fi salvată. "Are multe încăperi, este spaţioasă, s-ar putea face ceva frumos şi util: o grădiniţă, un cămin de bătrâni!", ne-a spus domnul Sandu Nicolau.

Ce poate face Primăria

Pentru că nu este prima dată când scriem despre acest focar de infecţie şi mirosuri sufocante, am solicitat administraţiei locale un punct de vedere. "Imobilul respectiv aparţine Primăriei municipiului Galaţi, însă dreptul de folosinţă revine Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi. În sensul acesta, Primăria a făcut numeroase solicitări către Ministerul Sănătăţii pentru schimbarea destinaţiei acestui imobil. Planurile privind acest spaţiu ţin de realizarea unei creşe sau a unei grădiniţe, însă acest lucru nu se poate face până când nu se primeşte acordul de schimbare a destinaţiei de la instituţiile abilitate", ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Of, carosabilul! Of, trotuarele!

"Ne simţim abandonaţi! E adevărat că se repară trotuarele şi carosabilul în zona PS-urilor, dar acestea s-au dat în folosinţă în ’82! Iar în zona aceasta, care e din ’62, îţi rupi maşina! Uitaţi-vă la trotuare cum se mişcă dalele! Iar unde nu sunt dale, e trotuar sau parcare de maşini?!", ne-a spus nemulţumit domnul Sandu Nicolau.

Sesizări au venit şi cu privire la doi arţari plini de uscături din zona blocului C5, care au mare nevoie să fie toaletaţi, pentru că pun în pericol imobilul!

Şahiştii îşi vor toaletele mobile înapoi

"S-au dat milioane de lei pe toaleta asta modernă şi ei n-o folosesc! E pericol public de îmbolnăvire!", ne-a semnalat unul dintre locatarii cartierului situaţia WC-ului din Parcul Şahiştilor. Înainte ca aceasta să fie montată şi să devină funcţională, chiar pe trotuar, în faţa parcului, erau amplasate două toalete mobile din care se scurgea urina şi care miroseau îngrozitor. Ei bine, Vasile Carp şi Vasile Radu, doi pensionari care nu locuiesc în Ţiglina I, dar vin zilnic în Parcul Şahiştilor, cer cu insistenţă ca toaletele mobile să fie readuse.

"Nu a fost bine gândită montarea acelui WC, pentru că în acest parc nu toată lumea are bani să plătească taxa. Mai ales că mai vin pe aici şi indivizi fără ocupaţie, care n-au un leu în buzunar! De aceea urinează în spatele WC-ului. Seara la ora zece e lac de urină. Cer să se aducă din nou acele toalete mobile gratuite, pe care să le cureţe mai des, nu la două săptămâni, sau, dacă nu se poate, să micşoreze taxa la acel WC", ne-a spus Vasile Carp.

"Eu i-am scris şi primarului! Noi suntem în vârstă, avem nevoie de patru-cinci ori, dai cinci lei la toaletă? Cumperi o pâine de banii aceştia! L-am rugat să ne pună aici o cabină de WC care să aibă scurgere directă în canalizarea toaletei moderne! De asemenea, i-am cerut amenajarea meselor şi a scaunelor, aşa ca în alte parcuri. Scaunele sunt incomode de aceea se folosesc diferite cartoane care, la finalul zilei, ajung pe jos", ne-a povestit Vasile Radu.

Toaleta, inaccesibilă

Mirosul greu, pereţii murdari de urină şi bălţile formate în spatele toaletei civilizate, racordată la apă şi canalizare, au confirmat situaţia sesizată de pensionari. Care au vrut să ne arate condiţiile oferite de WC-ul cu taxă, dar n-au reuşit! Au tot încercat să introducă bancnota de un leu în fanta specială, dar nu au reuşit. Pe micul ecran al toaletei scria clar că există deja un credit de doi lei! Uşa toaletei a refuzat să se deschidă în ciuda faptului că butonul a fost apăsat cu insistenţă de pensionari.

Situaţia s-a repetat şi sâmbătă la prânz, când parcul era plin de cetăţeni, iar în spatele toaletei era WC în aer liber.

Ce lucrări derulează Primăria

Biroul de Presă al administraţiei locale ne-a transmis, la solicitarea noastră, că Primăria municipiului Galaţi derulează ample lucrări în cartierul Ţiglina. Astfel, în zona actualului sediu al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", Primăria amenajează, în locul garajelor demolate, aproape 100 de locuri de parcare, se reabilitează trotuarele şi străzile din cartier, iar lucrările sunt aproape de final, urmând să fie realizate şi marcajele rutiere.

În plus, lucrări se realizează şi către zona blocurilor PS, unde se asfaltează carosabilul şi trotuarele, se amenajează locurile de parcare şi se va reface semnalizarea rutieră. Noi locuri de parcare se creează şi după demolarea garajelor din apropierea Școlii Gimnaziale Nr. 2.

"Primăria municipiului Galaţi va efectua în continuare lucrări de reparaţii la străzi, trotuare şi parcări în cartierul Țiglina I. Amplul program de reabilitare a infrastructurii de cartier iniţiat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, continuă în mai multe zone ale oraşului", a precizat administraţia locală.

Sistematizare urbană majoră

Cea mai importantă investiţie din Ţiglina I se desfăşoară în zona Colegiului Naţional "M. Kogălniceanu". În locul garajelor demolate, se amenajează 365 de locuri de parcare, o cale de acces care va lega strada Regiment 11 Siret de prelungirea bulevardului George Coşbuc, un loc de joacă, unul de socializare şi, în plus, se refac aleile, trotuarele şi spaţiile verzi. De asemenea, la intrarea din strada Regiment 11 Siret, se amenajează o parcare în locul unei baterii de garaje.

De ce sunt parcări cu dale înierbate

Nu puţini sunt gălăţenii care se întreabă de ce noile parcări amenajate în Ţiglina I şi nu numai sunt acoperite cu astfel de dale şi se plâng că doamnele cu tocuri şi copii merg greu pe acolo, ba chiar s-ar putea împiedica şi accidenta. Explicaţia a venit din partea primarului Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, într-o postare pe Facebook: "Sunt reglementări legale peste care nu putem trece. Dalele înierbate reprezintă singura soluţie pentru a putea realiza parcări acolo unde nu au fost".

Joi, venim la Barboşi

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 8 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la Gara Barboşi, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări.

Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 12274 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.