Cartierul din Galați pavat cu gunoaie (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Cartierul din Galați pavat cu gunoaie (FOTO)
Gropi, delăsare şi mizerie
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Morman de gunoaie, covor de mizerie, deşeuri la fiecare pas, azvârlite de la balcon sau abandonate în drum spre ghenă, acestea sunt cele trei faze ale nesimţirii care se manifestă din plin în Micro 39B. Dacă toate acestea s-ar transforma, printr-o magie, în asfalt, atunci cu siguranţă că ar putea astupa toate gropile, fracturile, fisurile şi denivelările omiprezente pe trotuare, pe aleile dintre blocuri şi pe carosabilul străzilor din acest cartier.

„Gunoaie la tot pasul, asfalt ciuruit atât la drumul mare, cât şi pe aleile strâmte, şi mult cenuşiu care răzbate şi din aspectul blocurilor ridicate la finele anilor ’70, şi din resemnarea oamenilor care se complac în avatarurile traiului în cel mai ieftin cartier al Galaţiului”. Aşa începea reportajul publicat în noiembrie anul trecut despre Micro 39B, „Cartierul care se zbate între indolenţa locatarilor şi dezinteresul autorităţilor”. Din păcate, în tot acest timp, mai nimic nu s-a schimbat în bine.

Şi pubelele sunt şchioape!

Asta aveam să constatăm la punctul de colectare a gunoiului aferent blocului K8, din spatele sălii de sport a Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”. Containerele vandalizate, distruse sau furate sunt o realitate la ordinea zilei. La fel ca gunoaiele aruncate pe geam, care aterizează în tronsoanele dintre blocuri, pe alei sau foste spaţii verzi. Deşeurile se adună morman în jurul fostelor spaţii comerciale, acum nefuncţionale, se stivuiesc pe lângă garduri sau lângă pubelele din vecinătatea căminelor de nefamilişti.

Încropeală şi rugină

O scândură sprijinită pe patru bolţari reprezintă noul model de bancă încropit lângă gardul unui dezolant părculeţ de cartier. Leagăne şi tobogane mâncate de rugină, foste spaţii verzi ajunse doar pământ bătătorit, coşuri de gunoi sprijinite de stâlpii pe care au fost cândva montate, reprezintă "oferta" de joacă şi petrecere a timpului liber pentru cei mici. Ai căror părinţi pot afla din afişul lipit pe gard că locul de joacă este şi acum „închis temporar conform măsurilor dispuse de ANPC” şi că Primăria le mulţumeşte pentru înţelegere. La fel ca anul trecut!

Degradarea a cuprins şi spaţiul de socializare dedicat vârstnicilor. Dacă în jurul meselor şi scaunelor de jucat table sau şah sunt resturi de cărămizi, în faţa unui bloc am descoperit o canalizare acoperită empiric cu o placă de ciment luată de cine ştie unde.

Progres: 11 garaje demolate

Un evident început de schimbare în bine este reprezentat de suprafaţa eliberată de garaje din vecinătatea Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”. Conform Primăriei, aici au fost desfiinţate 11 asemenea construcţii provizorii şi va fi amenajată o parcare. Nu vă putem spune şi când.

Din păcate, însă, garajele ocupă în continuare spaţiul din jurul Bisericii „Sf. Dumitru”, zonele dintre blocuri şi degradatele cămine de nefamilişti. Printre garaje, pe trotuare, pe foste spaţii verzi ori pe aleile de cartier sunt parcate, evident, autoturisme!

Prea îngrădit, prea ca la ţară

Atunci când nu „cresc” gunoaie, pe spaţiile verzi din jurul blocurilor se dezvoltă adevărate grădini sau zone de picnic şi de relaxare, după gustul locatarilor de la parter. Fie că sunt pline de flori, fie că sunt dotate cu balansoar, grătar, mese şi scaune pentru un prânz în aer liber, fie că sunt năpădite de buruieni şi mizerie, terenurile sunt strategic împrejmuite cu garduri de toate felurile şi neamurile. Unii locatari au considerat de cuviinţă să-şi tragă şi poartă cu alee de acces în locuinţă, transformându-le în curţi de apartament. Poate că n-ar strica, totuşi, o eliberare a acestor terenuri sau măcar o armonizare a gardurilor!

„Parcul-pilot” rezistă

Inaugurat în noiembrie 2013, părculeţul din Micro 39, se dorea, la acea vreme, un proiect-pilot multiplicat în toate cartierele. Multiplicat şi nu prea, a rezistat destul de bine. E drept, fântâna arteziană era nefuncţională joia trecută, rulourile de gazon au cam devenit amintire, dar locul de joacă pentru copii, băncile, coşurile de gunoi, stâlpi de iluminat, copăceii şi aleile parcului sunt funcţionale. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre toaleta civilizată, care ar trebui să fie racordată la apă şi canalizare. Pentru că nu e funcţională (încă) toaleta, ai cărei pereţi s-au umplut de mesaje, este suplinită de două Toi-Toi-uri ecologice la înfăţişare, nu şi la miros.

Rămâne de văzut dacă la viitoarea noastră vizită vor exista schimbări majore în Micro 39 B, sau dacă vom constata din nou că s-au adâncit gropile, crăpăturile, fracturile şi fisurile care calamitează trotuarele şi aleile dintre blocuri, că s-au extins suprafeţele cu asfalt jupuit şi că o nouă producţie de gunoaie împânzeşte cartierul.

Ce mesaje transmit gălăţenii din 39B

Motivele de nemulţumirile ale gălăţenilor care locuiesc în Micro 39 şi nu numai sunt multe şi diverse, de la cele de ordin politico-electoral, până la cele legate de siguranţa cetăţenească şi confortul edilitar. Iată ce mesaje transmit cititorii noştri prin intermediul ziarului pe care îl citesc zilnic: 

„Acum, dacă tot se apropie alegerile, facem aeroport la Galaţi! Facem centură! Facem drum de mare viteză Galaţi-Brăila! Le facem pe toate, dacă se apropie alegerile”, ne-a declarat un cititor.

„În aproape fiecare noapte e deranj mare! Golanii sunt între blocuri, chiuie, înjură, fac scandal! Degeaba strigi la ei de la geamuri! Nu se mai sperie de nimeni şi de nimic!”, ne-a reclamat un pensionar.

„Dacă acum ne plângem că e dezastru, că mergem greu pe trotuarele degradate, vă daţi seama cum o să fie când va veni iarna?! Credeţi că mai e vreme şi interes din partea autorităţilor să le repare?!”, s-a întrebat, retoric, un cetăţean.

„Ne trebuie mai multe coşuri de gunoi stradale, poate ne civilizăm şi nu mai aruncăm gunoaiele la întâmplare. Ar mai fi necesare şi nişte becuri, că e cam întuneric noaptea. Eu nu zic că nu se poate şi mai bine, dar sunt şi zone care arată mai rău decât 39B".

Joi, venim în Ţiglina II

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 3 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Ţiglina II, la chioşcul nostru din faţa Şcolii Nr. 7, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 10740 ori Ultima modificare Marți, 01 Octombrie 2019 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.