Scoși din răbdări de lucrările începute și abandonate în Micro 19 (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Scoși din răbdări de lucrările începute și abandonate în Micro 19 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Bucuria că trotuarele și străduțele sfărâmate pe care le străbat zilnic beneficiază, în sfârșit, de reparații, că regenerarea urbană va schimba fața veche și degradată a cartierului lor s-a cam risipit pentru gălățenii din Micro 19. Mai ales după ce au înțeles „strategia” constructorilor: încep o lucrare, apoi o abandonează și dispar. Partea și mai proastă este când trotuarele „atacate” de muncitori devin mai greu practicabile decât erau înainte, iar locurile din parcările și așa insuficiente sunt ocupate de resturi și materiale de construcție.

Dacă la finele lunii septembrie, gălățenii din Micro 38 se plângeau că trăiesc într-un nor de praf din cauza lucrărilor începute și abandonate de la Paște, acum locuitorii din Micro 19 au ajuns la capătul răbdării, din cauza intervențiilor neterminate de constructori. În urma sesizărilor primite, care s-au dovedit cât se poate de întemeiate, am încercat să obținem explicații de la Primăria Galați și mai ales, un termen de reluare și finalizare a lucrărilor.

Borduri noi, trotuare bombardate

„După mult trâmbițata schimbare la față a cartierului Dunărea - și aici mă refer la: schimbat borduri, asfaltări de străzi, trotuare, amenajări de parcări și altele - Primăria a cam uitat să termine treaba. Da, într-adevăr, au schimbat bordurile pe strada Conachi Costache (stradă perpendiculară pe strada Laminoriștilor), au turnat asfalt pe carosabil, dar atât. Trotuarele au rămas ca după bombardament. Eu, care sunt sănătos, în putere, merg cu greu pe aceste trotuare, dar ce să mai vorbim de un bătrân, o persoană cu dizabilități în scaun cu rotile, o mamă cu un copilaș în căruț”, ne-a sesizat un gălățean care locuiește pe strada Laminoriștilor. „Pe strada Laminoriștilor, altfel stă treaba. Au amenajat câteva locuri de parcare și au schimbat bordurile doar pe o parte a străzii. Și atât. De la sfârșitul lunii iunie, e liniște și pace. Nu au mai mutat un pai de colo-colo. Vă invit să faceți o plimbare la pas pe aceste două străzi pentru a vă convinge de cele scrise”, ne-a transmis cetățeanul.

Absurd de Galați, cu locuri de parcare

„Tatăl meu este o persoană cu dizabilități (suferă de o boală neurologică) de aproximativ 20 de ani. Până anul acesta, nu a vrut să își facă acel ecuson de parcare gratuită pentru persoane cu dizabilități, pentru că pe stradă putea merge destul de bine, doar susținut de cineva. Dar boala evoluează, lent, dar evoluează. Din luna iunie, i-am luat scaun cu rotile pentru a se putea deplasa pe stradă în siguranță. Și așa îmi este greu să îl cobor din apartament să îl duc unde are nevoie, dar să îl pun în scaunul cu rotile, să îl duc la mașină, pentru că nu mereu găsesc loc de parcare aproape de scara blocului, este destul de greu și pentru el, dar și pentru mine. Drept urmare, a făcut cerere la Primărie și pentru un loc de parcare rezervat pentru persoane cu dizabilități cât mai aproape de domiciliu (menționez că locuim în aceeași scară, la același etaj). A făcut această cerere în luna august, acest an. După două săptămâni, primește răspuns că da, vor veni să identifice locația pentru marcarea locului de parcare, în cursul anului. Dar... îl atenționează că din ianuarie trebuie să meargă din nou la primărie să depună actele necesare pentru menținerea locului de parcare. Și ne umple de stimă domnul primar, domnul director al Direcției de Lucrări Publice și șeful Serviciului Reparații Străzi și Imobile. Păi.... până în ianuarie mai sunt două luni și să mă duc să depun actele necesare pentru ce, că locul nu este marcat?!”, ne-a reclamat gălățeanul.

Dacă tot veni vorba de parcări, o altă sesizare a venit din partea unui alt cetățean: „Au stricat parcarea din spatele blocului M19 și așa au lăsat-o. Când mai termină lucrările? Când dă zăpada?”.

Ce am întrebat Primăria

Pentru că toate aceste nemulțumiri s-au dovedit cât se poate de întemeiate, așa cum se poate vedea din imagini, am solicitat Primăriei să ne răspundă punctual la aceste sesizări și să ne ofere următoarele informații: cine execută lucrările începute în Micro 19; care este motivul pentru care intervențiile nu s-au finalizat, cel puțin în zonele „atacate" din Micro 19; când s-au sistat aceste lucrări și care este motivul; când vor fi reluate și care este termenul de finalizare pentru zonele lăsate în șantier. Și, desigur, care este motivul pentru care, din luna august și până acum, nu a fost marcat locul de parcare solicitat de gălățeanul cu dizabilități și din ce moment va putea beneficia de el.

Ce ne-a răspuns municipalitatea

Lucrările din cadrul obiectivului „Reparații sistem rutier și regenerare urbană cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21" sunt executate de către Asocierea Citadina '98 SA – Cricons SRL – Dreams Riviera SRL.

„Este vorba despre un contract valabil pe o perioadă de patru ani, ce cuprinde cele trei cartiere și care a fost semnat în toamna anului trecut. Constructorul a acționat o perioadă în cartierul Micro 19, urmând să revină în scurt timp asupra unor zone unde mai sunt de executat lucrări, iar în prezent intervine în diferite zone ale cartierului Micro 20, cartier care face parte din același contract.

În cartierul Micro 19 s-a lucrat intens în zona Spitalului Județean, unde s-au demolat vechile baterii de garaje și s-au creat noi locuri de parcare. Fiind vorba despre un contract pe o perioadă de 4 ani, constructorul a luat decizia în vara acestui an de a interveni o perioadă și în cartierul Micro 20, astfel încât să se creeze noi locuri de parcare și să fie refăcute străzi și trotuare și în acest cartier. Chiar dacă există posibilitatea conform contractului să se acționeze pe o perioadă de 4 ani, în zonele la care faceți referire din cartierul Micro 19 se va interveni mult mai repede”, ne-a transmis Biroul de presă al administrației locale.

În ceea ce privește locul de parcare de care are nevoie gălățeanul cu dizabilități Primăria susține că „există o planificare ținând cont și de alte solicitări, dar avem în vedere ca luna viitoare să fie marcat și acest loc”.

Să sperăm că măcar acest fapt se va concretiza cât mai curând. Cât despre restul... răbdare, atenție pe unde călcați și pingele rezistente...

Ține, Doamne, copacii, până-i taie Gospodărire Urbană!

„În fața blocului O2 de pe strada Laminoriștilor, este un copac uscat în totalitate, iar unul este aplecat periculos de mult, astfel încât a ridicat și asfaltul. I-am cerut doamnei administrator de nenumărate ori să facă sesizări la Gospodărire Urbană, dar am rămas cu vorba, atât. Nu ne rămâne decât să ne rugăm la Doamne-Doamne să nu cadă cumva acești copaci pe oameni, mașini sau apartamentele apropiate”, ne-a reclamat un gălățean care locuiește în imobilul amenințat de arbori.

Dacă tot se execută lucrări în cartier, poate ar fi util ca muncitorii să facă echipă cu Gospodărire Urbană și să taie arborii uscați și vegetația care a năpădit trotuarele și spațiile verzi nou create.

 

Citit 12509 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.