Cât costă medicamentele pentru a trata un copil de răceală. Prețuri mari la antitermice

Cât costă medicamentele pentru a trata un copil de răceală. Prețuri mari la antitermice
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un banal tratament pentru gripă care trebuie administrat unui copil a devenit un lux pentru mulți părinți gălăţeni. Pe lângă faptul că multe dintre medicamentele uzuale folosite de obicei pentru ameliorarea febrei la copii lipsesc din farmacii, înlocuitoarele lor sunt foarte scumpe. Din această cauză, mulți părinți apelează la tratamente "de pe timpul bunicii", ceea ce face ca suferința celui mic să fie de lungă durată sau chiar să se complice, iar apoi să fie nevoie de intervenții medicale mai complicate sau chiar de spitalizare.

Am dat un pumn de bani pe un sirop de tuse și un Carmol

Din ce în ce mai mulți copii vin zilnic de la școală sau grădiniță cu simptome de gripă sau viroză. Medicii pediatri atrag atenția asupra faptului că boala debutează brusc, cu febră foarte mare. În aceste condiții, părinții iau cu asalt farmaciile, pentru a cumpăra medicamente antitermice, speriați de faptul că micuțul lor ar putea face febră în orice moment.

O astfel de situaţie ne-a fost relatată de o femeie nevoită să meargă la farmacie să cumpere medicamente pentru copilul care făcuse febră. Aceasta ne-a explicat cât de mult costă un tratament minimal pentru cel mic, pe care trebuie să-l administreze copilului până ajunge cu el la medic. "Am sunat la medicul de familie și mi-a făcut programare pentru diseară. Cel mic face febră și tușește, însă nu pot sta cu el așa până la vizita la cabinet. M-am dus la farmacie, de unde am cumpărat un sirop de tuse și un Carmol (soluție pentru febră) și am dat un pumn de bani, în jur de 50 de lei. Dacă va fi nevoie să îi administrez siropul de tuse cel puțin cinci zile, nu îmi ajunge doar o sticlă, o să mai fie nevoie de una. Medicamentele pentru cei mici sunt la fel de scumpe sau poate chiar mai scumpe decât cele pentru adulți. Sunt puține medicamente care se dau gratuit sau compensat de către medic. În general, astea pentru combaterea febrei nu se compensează", ne-a spus femeia.

Pentru a verifica dacă nemulțumirea femeii este îndreptățită, am verificat pe site-urile unor farmacii din oraș prețurile unor medicamente antitermice de uz pediatric. Am aflat că prețul siropului Nurofen Junior cu aromă de portocale, recomandat copiilor cu vârsta de 6-12 ani, 100 ml, începe de la 20 lei și variază în funcție de farmacie și de firma producătoare. Pentru un sirop Panadol, un părinte plătește un preț care pornește de la 17 lei, iar prețul unui Carmol variază între 15 și 20 de lei. Deci pentru două siropuri antitermice și un Carmol, un părinte trebuie să plătească peste 50 de lei.

"Nu îmi permit să cumpăr medicamente care să îi scadă febra!"

Maria este o femeie casnică, mamă a trei copii cu vârste între 5 și 13 ani. Aceasta ne-a povestit că fetița cea mică este răcită, dar că nu își permite să îi cumpere medicamente de la farmacie. "Nu îmi permit. De banii aceia le cumpăr de mâncare. Aseară, cea mică a făcut febră. Este răcită, probabil. Pentru că nu aveam bani să-i cumpăr medicamente, i-am făcut frecție cu oțet, i-am pus sare pe piept pentru că tușea (rețeta asta o știu de la bunica mea) și i-am monitorizat temperatura. Dacă nu reușeam să i-o scad așa, mă duceam cu ea la spital, la Urgențe, pentru că acolo este gratis. Așa fac cu fiecare dintre ei, când este bolnav. Medicamentele sunt prea scumpe și mai bine le cumpăr alimente de banii ăștia. O să merg la medicul de familie să o consulte și voi lua de la farmacie doar medicamentele gratuite la care are dreptul copilul", ne-a spus femeia.

Din păcate, acesta nu este un caz singular. Foarte mulți părinți reclamă prețul prea mare al medicamentelor pentru copii și se plâng de faptul că nu își permit să cumpere toate medicamentele necesare pentru un tratament corect și suficient.

Citit 5343 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:27

5 comentarii

  • postat de Ceri
    Joi, 19 Ianuarie 2023 13:55
    78.96.84.***
    Și apropo de egoism , nu este normal sa nu ne permitem o masa la restaurant ca să plătim sănătatea la privați după ce plătim la stat dar nu beneficiem de nici un serviciu.
    0
    0
  • postat de Cer
    Joi, 19 Ianuarie 2023 13:52
    78.96.84.***
    Pana la urma începem sa credem ca este o lupta co tra oamenilor pe toate liniile.IN sanatatecel mai mare jaf și cea mai mare nesimțire. Mor oamenii fără sa aibă vre o șansă să ajungă la medic.FUNCTIONEAZA NUMAI PRIVATII IAR NOI PLATIM LA STAT.TREBUIE STOPAT ACEST LUCRU MACAR NU MAI PLATIM NIMIC SA
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Joi, 19 Ianuarie 2023 12:58
    5.2.205.***
    TOATE s-au scumpit nu doar medicamentele nu inteleg pe ce lume traiesc unii. Un carmol e in jur de 25 de lei iar un sirop de tuse mai bun cam tot atat.......cam cat ati vrea sa coste?
    Ca se mai si profita de situatia actuala si unele preturi sunt exagerate suntem cu totii de acord. Am fost la ceaso
    0
    0
  • postat de Elon Musk
    Joi, 19 Ianuarie 2023 10:21
    194.105.20.***
    Daca dumitale crezi ca cu un salariu de 1700 net in mana te descurci cu 2 3 copii pe timpul ierii inseamna ca nu stai bine cu calculele. Cand iti vin facturi de mai bine de 1000 de lei cu ce sa traiesti?
    0
    0
  • postat de Sa nu ne mai plangem!
    Joi, 19 Ianuarie 2023 09:35
    109.43.176.***
    Mai sunt si saraci dar restaurantele si terasele sunt in fiecare zi a saptamanii pline. Nici in Elvetia nu vezi asa ceva. Unii poate ar trebui sa mai renunte la alcool si tigari si sa aiba grija de copiii lor.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.