După patru ani de amânări, se face un loc de joacă nedorit (FOTO)
Foto: Anca Melinte

După patru ani de amânări, se face un loc de joacă nedorit (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Contractată de Primărie în iulie 2019, amenajarea unui loc de joacă pe spațiul verde din zona blocului C32 din Țiglina I a început abia acum, în 2023.

Evident, fără panou de lucrări și fără ca locuitorii blocului să fie măcar informați, dacă nu consultați, în privința necesității investiției. După cum ne-a sesizat una dintre locatarele imobilului, amenajarea unei parcări ar fi fost prioritară, în condițiile în care autoturismele și chiar ditai platformele auto se cocoață pe trotuarele degradate, pe spațiile verzi sau ocupă carosabilul accidentat al străduțelor înguste. Cu atât mai mult cu cât, în imediata vecinătate, se află două instituții publice intens frecventate - Liceul Teoretic "Emil Racoviță" și Dispensarul de Pneumoftiziologie.

Nu mai puțin de șase copaci au fost tăiați, mormane de vreascuri au rămas în iarbă, iar o porțiune generoasă din spațiul verde al blocului C32 din Țiglina I a fost delimitată cu bandă alb-roșie legată de arbori sau de țărușii înfipți în pământ. Perimetrul a fost trasat și cu vopsea albă, iar în mijlocul suprafeței zace un maldăr de pământ galben. Nici urmă de panou care să explice lucrările care se vor desfășura, durata lor sau obiectivul dorit. Pe trotuarul sfărâmat stă o ditamai platformă de asistență rutieră, față în față cu o alta, puțin mai mică, parcată jumătate pe spațiul verde, jumătate pe carosabil. Nu a fost o situație întâmplătoare, ci o stare de fapt pe care am găsit-o atât pe 7 martie, cât și pe 10 martie 2023, după-amiaza, în zona blocului C32, de pe strada Regiment 11 Siret.

Ceea ce ne-a adus acolo a fost o sesizare primită la redacție din partea unei gălățence. Aceasta a fost intrigată de tăierea în două rânduri a unor copaci din zona blocului, dar și de împrejmuirea unei suprafețe din spațiul verde aferent imobilului.

Supărare și nedumerire

După cum ne-a povestit, gălățeanca locuiește în Complex Francezi din 1963. "Pentru noi, locatarii acestei zone, copacii sunt o sursă de aer curat și o barieră în calea prafului, pentru că șoseaua e alături. Anul trecut, am chemat Garda de Mediu când au tăiat câțiva copaci de-aiurea! Acum, în februarie, au mai tăiat câțiva copăcei, așa că am anunțat din nou Garda de Mediu. Au împrejmuit o porțiune din spațiul verde, dar nimeni nu a vrut să ne spună ce urmează să se facă. Pe surse, am auzit că ar fi un parc. Nu ne-a spus nimeni de ce ne-ar trebui așa ceva. Terenul din această zonă a fost și este afectat de tasare. Mult mai necesare ar fi niște locuri de parcare, pentru că zona este foarte aglomerată. Riveranii nu mai pot ieși cu mașinile atunci când vin la ore elevii Liceului «Racoviță» și nici atunci când ies. Dar când am sugerat că mai necesară este o parcare, mi s-a spus să-mi văd de treabă, că oricum nu ar fi spațiu pentru așa ceva", ne-a relatat gălățeanca.

Degradare, delăsare, înghesuială și garaje

Așa am descrie, pe scurt, zona blocului C32 din Țiglina I. Degradarea și delăsarea au cucerit fostul spațiu de socializare din Complex Francezi, dar și trotuarele și străduțele. Mașinile sunt parcate după posibilități: care pe carosabil, care pe trotuare sau pe spațiul verde. În vecinătatea Liceului "Racoviță", peste zece garaje ocupă un teren care cu siguranță ar putea asigura mai multe locuri de parcare. Cu riscul de a părea subiectivi, îndrăznim să credem că, până la amenajarea unui loc de joacă pe spațiul verde, alte probleme s-ar cere soluționate cu prioritate...

Trecând peste faptul că nu există un panou de șantier, n-am observat ca lucrările să evolueze în cele două zile în care am vizitat amplasamentul delimitat din spațiul verde.

Ce spune Primăria Galați

"Primăria municipiului Galați derulează numeroase proiecte pentru amenajarea de noi locuri de joacă sau modernizarea celor existente. Astfel, în zona blocului C32 se va amenaja un loc de joacă modern, pentru care există autorizație, iar responsabilitatea privind realizarea acestui obiectiv aparține constructorului, conform contractului în derulare. Executant este asocierea SC Fraicom SRL - Moviland Met SRL", ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Biroul de presă al administrației locale.

Potrivit datelor transmise, locul de joacă va avea circa 730 mp și va costa aproximativ 368.000 de lei fără TVA. Pe lângă instalarea echipamentelor de joacă, vor fi amenajate alei și zone cu suprafață antitraumă, iar spațiile verzi vor fi dotate cu sistem de irigații. Lucrările ar trebui să se încheie în această primăvară.

Proiect din 2018, pus în operă în 2023

Noi am descoperit că proiectul pe care municipalitatea îl pune acum în operă are deja o istorie bogată și o vechime considerabilă. Mai exact, amenajarea acestui loc de joacă a fost aprobată pe 25 octombrie 2018, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 576, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea a 11 locuri de joacă pe tot atâtea amplasamente.

"Ținând cont de lipsa locurilor de joacă și de faptul că terenurile aferente nu sunt amenajate, se dorește crearea unor locuri de joacă noi, dotate cu echipamente moderne, viu colorate, cu covor antitraumă, care să asigure copiilor mișcarea în aer liber, în condiții de siguranță", se arată în documentația votată.

Unul dintre cele 11 amplasamente este terenul de la blocul C32 din Țiglina 1, în suprafață estimativă de 739 mp, folosit ca spațiu verde.

Pe 3 iulie 2019, Primăria a atribuit contractul de proiectare și execuție pentru "Amenajare locuri de joacă pentru copii în municipiul Galați - 11 amplasamente”. Licitația a fost câștigată de asocierea Fraicom SRL (lider) - Moviland Met SRL, cu o ofertă de peste 2,89 milioane de lei.

Pe 12 decembrie 2019, hotărârea Consiliului Local din octombrie 2018 a fost modificată. Din cele 11 locuri de joacă au rămas numai 10, pentru că locatarii unuia dintre amplasamente au solicitat amenajarea unei parcări, în locul spațiului de joacă. Iar administrația locală a ținut cont de cererea lor.

Conform unor date transmise la începutul anului de Primărie, amenajarea celor 11 locuri de joacă pe care le-a contractat în 2019 ar trebui să se încheie în luna aprilie a acestui an. Rămâne de văzut dacă va fi așa.

Citit 12924 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 12:07

16 comentarii

  • postat de Simina
    Luni, 10 Aprilie 2023 15:04
    5.13.158.***
    Daca ar fi/te-ai lua dupa unii...dapoi nu s-ar mai construi nimic. Ca nu mai altii loc de tine...parca s-ar crede pe tarlaua lu' ma-sa, a unuia sau a altuia...si nu pe domeniul public.

    Loc de joaca "nedorit" cica..."Nedorit" de cine? De unii care au trecut de etapele acelea...ei si-au lansat odra
    0
    0
  • postat de Thomas
    Luni, 03 Aprilie 2023 15:27
    81.12.148.***
    cam marea majoritate a locurilor de joaca din oras sunt puse in geamul locatarilor. Luati spre exemplu locul de joaca din Gheorghe Doja NR 5 unde este lasat de izbeliste si aproape noua scari sufera de pe urma harmalaii cauzate de efectul zgomototului (spatiul de joaca fiind pus intr-un dreptunghi
    0
    0
  • postat de Das
    Marți, 14 Martie 2023 23:54
    89.136.7.***
    Nu sunt de acord cu loc de joaca acolo pe acel spatiu unde poate fi o gradina frumoasa si mai multi pomi . Cei care locuiesc acolo vor auzi harmalaie zi de zi chiar sub fereastra loc. Cum sa amplasezi un loc de joaca pt copii langa ferestrele oamenilor din zona? E inacceptabil!
    Este oraselul copii
    0
    0
  • postat de carmen
    Marți, 14 Martie 2023 20:22
    195.32.91.***
    frumos in poza ...da toate stau in soare ....topogan care frige ,leagan care frige ...si peste 4 ani nu mai sunt bune ca sunt coapte ...se taie da de plantat ca sa stim si noi ....si parca ar fi foto din razboiul vecin cu trotuarele astea ....
    0
    0
  • postat de cernea
    Marți, 14 Martie 2023 14:11
    95.76.19.***
    Toate lucrările sunt dăruite, pe tava celor care știu sa se prezinte, uneori lor își dau lor. De aceea prezentările de lucrări care se vor face din banii noștri sunt doar eschibitii care sa para ca sunt transparenți. Finalul lucrărilor, făcute prost sau chiar neterminate sunt cele mai bune dovezi d
    0
    0
  • postat de ss
    Marți, 14 Martie 2023 14:05
    5.13.148.***
    Primaria nu e capabila decat de cateva lucruri din care sa scoata bani firmele de casa, cu bani moca de la UE sau cand se poticnesc din fonduri alocate preferential de guvernanti, locuri de joaca, renovari de scoli, cate o strada.....de altceva care sa aduca plus valoare nu-s in stare! Copiii putini
    0
    0
  • postat de MM
    Marți, 14 Martie 2023 10:58
    5.13.203.***
    Curat murdar, defrisant si betonat, mai draga administratie pUCHENU-fOTEA!
    Dupa aproape un mandat si jumatate sa pui in discutie, modernizarea si reabilitarea unui obiectiv de interes urban, care ce sa vezi mai mult de 3-4 luni nu dureaza sa-l realizezi, denota cat de grijulie este aceasta administ
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Marți, 14 Martie 2023 10:50
    89.137.225.***
    bai puchin.......lasati naibii copacii si spatiul verde la locul lor!!! Mai degraba amenajati frumos si cum trebuie spatiul verde,trotuare,etc in tot Complexul Francezi. La voi sa toaletezi un copac inseamna sa-l defrisezi,sa-l razi de tot. Nu mai putem decat sa vomitam de scarba.Se spune,cica "lege
    0
    0
  • postat de Mariusica bubulica
    Marți, 14 Martie 2023 10:43
    86.124.201.***
    Nu vă mai mirați atât, daca se amenajează o zona cu mult gazon, spatiu verde aceasta nu se deteriorează așa repede. Dar bordurile, aleile trebuie reparate pe bani multi la puțin timp de la darea în folosință. Și în plus la recepția unei astfel de lucrări nu verifică nimeni daca in loc de 10 cm beto
    0
    0
  • postat de cd
    Marți, 14 Martie 2023 10:05
    5.2.209.***
    De mai multi ani in tiglina 2 este un astfel de spaiu de joaca chiar langa geamul meu.
    Niciodata n-am vazut vre-un copilas sa fie in acel asa zis parc. Vad doar elevi de liceu si betivani care beau, fumeaza, injura ,tzipa, dau cu piciorul in mobilerul existent, , scuipa - vai ce scarbos..
    cum poa
    0
    0
  • postat de Soferul
    Marți, 14 Martie 2023 08:35
    109.166.132.***
    "copacii sunt o sursă de aer curat și o barieră în calea prafului" zice tanti aia, dar vrem parcări, sa ne putem lua 2-3 masini, nu parcuri.
    0
    0
  • postat de mircea
    Marți, 14 Martie 2023 07:41
    89.39.81.***
    Galațiul este și al pensionarilor đar și al tinerelor familii care nu au un loc unde să scoată copii la joacă! Iar dacă unii tineri aleg să fumeze în acest parc, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai construim parcuri ci ar trebui sa investim și în educație și mai ales în cea care ține de cei 7-12 a
    0
    0
  • postat de Tecucean
    Marți, 14 Martie 2023 07:16
    5.14.25.***
    Se distruge spaţiul verde şi se betonează !!

    Jale. Când eram mici ne jucăm în iarbă, mergeam în lizieră, acea padure de la marginea Galaţiului, era un paradis.
    Acum? Copii de azi? Betoane cât mai multe.

    Nu înţeleg ura primăriei faţă de verde decât că să îşi vândă ei pietre scumpe, betoan
    0
    0
  • postat de Bau-Bau
    Marți, 14 Martie 2023 06:01
    86.124.200.***
    In sfarsit se face loc pentru fumat si pentru elevii de la Liceul Emil Racovita!!! Bv primaria Galati!!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 14 Martie 2023 00:35
    5.13.144.***
    haide bre... vrea pucheanu sa va faca bine si nu vreti !!!!...Ce conteaza ca nu prea sunt copii p-acolo...pana la urma, "unde-i lege, nu-i tocmeala !"
    0
    0
  • postat de Coco Jambo
    Luni, 13 Martie 2023 22:28
    172.225.224.***
    Pentru parcare sa inteleg ca nu ar mai fi fost o problema cu taiatul copacilor.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.