O bucată de zidărie sau de tencuială s-ar putea desprinde oricând de pe frontispiciul ruinat al clădirii și răni pe cineva. Ori - Doamne, ferește! - balconul cu totul s-ar putea prăbuși, cu urmări dramatice pentru trecători și pentru mașinile care așteaptă la semafor. Situată în centrul orașului, pe strada Brăilei nr. 14, clădirea cu etaj și mansardă, veche de aproape 110 ani, se încadrează în categoria pericolelor publice. "Haotic" scrie mare pe firma de pe fațada jumătate reabilitată, jumătate dărăpănată. Probabil cel mai potrivit termen pentru a descrie situația în care se află clădirea pe care Primăria municipiului Galați își dorește să o consolideze și renoveze. Doar că nu este unicul proprietar al construcției!
Potrivit datelor de pe portalul Primăriei Galați, administrația locală derulează în prezent o achiziție publică pentru servicii de proiectare - faza documentație de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) - necesare obiectivului "Consolidare imobil strada Brăilei nr. 14". Este vorba despre imobilul cu balcon pe care gălățenii îl identifică drept "magazinul de poșete de la semafor". Valoarea estimată a contractului este de 65.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut".
Citește și Corp de clădire renovat și supraînălțat, în coasta unei ruine
Nu este prima documentație pe care Primăria o contractează pentru această construcție. În martie 2022, au mai fost elaborate, la comanda municipalității, o expertiză tehnică și un audit energetic. Acestea au fost solicitate și plătite de Primărie în vederea stabilirii stării tehnice a clădirii și a identificării soluțiilor de consolidare și reabilitare. Ambele documentații au arătat că imobilul este parțial funcțional, într-o stare avansată de degradare. Nu este monument istoric și nici nu se află în zona de protecție a vreunuia!
Experții au arătat că imobilul poate fi salvat, dovadă achiziția pe care o derulează acum Primăria pentru documentația de avizare a lucrărilor.
Numai că, după cum se precizează în caietul de sarcini al procedurii, imobilul de pe strada Brăilei nr. 14 este în coproprietate Primărie/proprietari persoane fizice, prin urmare se va întocmi devizul general pentru fiecare proprietar în parte. Cu privire la acest imobil am primit, în urmă cu ceva timp, un mesaj din partea unora dintre proprietarii persoane fizice.
"De ce nu se dărâmă tot, iar noi să fim relocați?"
"În urma demolărilor care au avut ca scop lărgirea străzii Traian (partea unde se intersectează cu strada Brăilei), au rămas toate acele clădiri «relicve», care au un aspect atât de inestetic pentru un centru de oraș. Știm că se vrea promovarea istoriei orașului, dar nu putem face turism cu așa specimene de locații lăsate de Primărie în paragină", explică proprietarii, în mesajul trimis la redacție.
"Noi suntem unii dintre proprietarii de la locația strada Brăilei nr. 14. Casa pe care suntem noi proprietari cade efectiv de la lună la lună; sub magazie sunt hrube, sub casă țevile care alimentează cu apă dau în hrube. Din poveștile bătrânilor, hrubele se întind până la ieșirea dinspre strada Sf. Spiridon. (...) Când am verificat acum ceva timp pe site-ul Primăriei, locația respectivă era propusă spre reabilitare. Ce să reabilitezi când tot ce este acolo este 100% demolabil?
De ce nu se dărâmă tot ce e în acel areal, iar proprietarii - trei la număr - să fie relocați în alte spații? Să ni se ofere alternative imobiliare? De ce nu vine Primăria cu niște oferte de relocare?
Deasupra intrării în magazinul cu poșete de pe strada Brăilei 14, există un balcon dezafectat, care, cu timpul va cădea cuiva în cap; am făcut o sesizare pe Galati City App, acum trei luni (înregistrare nr. 13913) și de atunci situația este neschimbată. Ce siguranță au cetățenii care tranzitează trotuarul în acea zonă că nu vor muri în secunda următoare?", se arată în sesizarea primită la redacție în luna august.
Ce informații am solicitat Primăriei
Mesajul primit la redacție, aspectul fizic ruinat al construcției și procedura derulată pentru servicii de proiectare ne-au determinat să ne adresăm Primăriei Galați, solicitând informații suplimentare. Concret, am cerut să ni se explice care este statutul juridic al imobilului de pe strada Brăilei nr. 14, câți proprietari are, care este, în prezent, destinația construcției și a spațiilor din interior. De asemenea, am întrebat care este anul de construcție al acestui imobil și dacă este cumva inclus pe lista clădirilor protejate.
Am fost curioși să aflăm ce intenții are Primăria Galați cu acest imobil și dacă nu cumva soluția demolării este mai ieftină decât cea a consolidării.
De asemenea, am mai întrebat ce se va întâmpla dacă proprietarii persoane fizice vor refuza să participe la cheltuielile de consolidare.
Ce ne-au răspuns autoritățile
"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că imobilul situat în Galați, str. Brăilei nr. 14, este proprietate mixtă. Clădirea dispune de: șase unități locative libere de contract, ce aparțin UAT Galați; patru unități locative proprietate privată; un spațiu cu altă destinație proprietate firmă. Data dării în folosință a imobilului este 1 august 1915.
Pentru acest imobil a fost încheiat un contract de servicii cu SC Bia Consproiect SRL pentru elaborare DALI. După elaborare și aprobarea indicatorilor se va transmite proprietarilor cota parte care le revine, obținere acord de realizare și participare în cotă parte. Ulterior se va trece la faza de achiziție proiect tehnic de execuție și lucrări", ne-a comunicat Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați.
Potrivit informațiilor noastre, reglementările legale în vigoare nu ar permite relocarea proprietarilor persoane fizice sau oferirea de soluții imobiliare în această situație.
Ce au arătat experții contractați de municipalitate
După cum se precizează în acte, pentru imobilul situat în strada Brăilei nr. 14, au fost elaborate o expertiză tehnică și un dosar de audit energetic, ambele plătite de Primărie.
Din expertiza tehnică elaborată de BIA Consproiect în martie 2022, aflăm că imobilul este format dintr-un tronson cu regimul de înălțime Parter + 1 Etaj + Mansardă, construit în jurul anului 1910. Există și un beci a cărui înălțime utilă este de 1,80 metri. Mansarda, realizată în podul aferent clădirii, prezintă compartimentări improvizate, executate fără autorizație de construire. Sistemul structural este din zidărie portantă, iar compartimentările interioare din zidărie de cărămidă. Fațada nu are elemente arhitecturale deosebite.
Expertiza a fost solicitată în vederea stării tehnice a clădirii, reabilitării și stabilirii soluțiilor de consolidare, dacă este cazul. Prin urmare, au fost cercetate condițiile de amplasament, alcătuire și funcționalitate, particularitățile structurale, natura și amploarea degradărilor structurale.
"Clădirea, la momentul expertizării, este parțial funcțională, fiind într-o stare avansată de degradare. Se observă degradări pronunțate la nivelul pereților din zidărie, planșeelor, balcoanelor, șarpantei, tencuielilor, învelitorii, sistemului pluvial, tâmplăriei exterioare și interioare, lipsa de etanșeitate trotuar clădire", se arată în expertiza tehnică.
Experții au stabilit că este posibilă consolidarea și renovarea imobilului, dovadă achiziția derulată acum de Primărie pentru servicii de proiectare.
Ce așteaptă administrația locală de la proiectanți
Conform caietului se sarcini, în documentația de avizare, proiectanții trebuie să prevadă cel puțin următoarele lucrări: consolidare imobil, anvelopare termică, sistematizare verticală. Proiectantul trebuie să ia în calcul toate posibilele lucrări de deviere de rețele necesare precum și realizarea racordurilor la utilități, după caz.
Durata de realizare a documentației este de 60 de zile calendaristice, cu excepția perioadei pentru obținerea autorizației de construire.
Rămâne de văzut care va fi, până la urmă, viitorul acestei construcții părăginite din centrul Galațiului.