Averile uitate ale Galaţiului

Averile uitate ale Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul „Zilelor Europene al Patrimoniului”, 22 de elevi în clasa a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala numărul 9 şi Şcoala numărul 34 au vizitat sâmbătă monumente istorice gălăţene din comunele Cerţeşti şi Brăhăşeşti: Biserica de lemn şi Moara de apă.

Excursia, având scopul de a face cunoscute aceste obiective turistice, a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Galaţi (DJCPNG), la care a participat şi consilierul principal al instituţiei, Marius Mitrof.

O biserică unică

Am pornit la drum dimineaţa devreme. Prima oprire: satul Cerţeşti, din comuna cu acelaşi nume, unde se află Biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului”, declarată monument istoric.

Drumul a durat în jur de două ore, având în vedere faptul că destinaţia este la aproximativ 85 de kilometri distanţă de Galaţi. Odată ajunşi, am constatat că biserica, aşezată în cimitirul satului, este mai mică decât ne imaginam. După cum a descris-o consilierul DJCPNG Marius Mitrof copiilor, „biserica este unicul lăcaş de cult din lemn funcţional, din Galaţi.

A fost construită în 1776, iar ctitorul este necunoscut, cel mai probabil colectiv. Hramul bisericii, «Adormirea Maicii Domnului» confirmă faptul că este ridicată de comunitatea locală, deoarece, în vechime, oamenii erau în strânsă legătură spirituală cu Maica Domnului.

Se poate observa că este simplă, fără turlă, încă un aspect care ne face să credem că a fost construită de localnici, pentru că doar cei bogaţi îşi permiteau să ridice biserici cu turle.” Aşezată în cimitirul satului, pe un mic deal, biserica veghează asupra celor adormiţi. Aspectul vechi al acesteia, inspiră seninătate şi protecţie, lucru care te îndeamnă la meditaţie.

Biserica are o singură încăpere foarte răcoroasă, slab luminată, fără picturi interioare. Cele câteva icoane decolorate şi deteriorate poartă amprenta celor peste 200 de ani care au trecut de când a fost construită. Timpul nu a iertat nici altarul: simplu, degradat şi el, se află într-o stare ce imploră atenţie şi restaurare.

Copiii, însoţiţi de profesoarele Laura Mihail şi Paula Chiroşcă, erau absorbiţi de explicaţiile consilierului Mitrof şi analizau, curioşi, fiecare element al bisericii în parte.

Singura moară de apă din Galaţi

Am părăsit comuna Cerţeşti, pentru a vizita următorul monument istoric: Moara de apă de la Brăhăşeşti, singura moară de apă tradiţională din lemn din Galaţi. Aceasta este în curtea lui Constantin Bunescu, nepotul celui care a construit-o, şi datează din secolul al XIX-lea. „Nu mai funcţionează din anul 1951. Nu am reparat-o că nu îmi trebuie, eu sunt bătrân. Când eram mic, funcţiona, venea lumea cu saci de porumb.  Un sac era măcinat într-o zi”, ne-a spus proprietarul.

„Moara reprezintă măiestria românilor, meşteşugul deosebit, obţinut din ceea ce s-a găsit din ambundenţă: lemnul”, a mai explicat Marius Mitrof.

Moara a fost furată pe bucăţi, lipsesc roata şi jgheabul. În momentul de faţă, este folosită de proprietar drept magazie.

Conform spuselor consilierului principal se vor face demersuri ca această moară să fie mutată, conservată şi restaurată.

„Am încercat să le transmitem copiilor bunurile pe care le avem. Cât de cât, ei işi fac o idee. Le-am oferit ocazia să cunoască aceste monumente, deoarece sunt mai puţin cunoscute şi se ajunge mai greu la ele, din cauza drumurilor neasfaltate”, ne-a spus Laura Mihail, una dintre profesoarele care a însoţit copiii.

„Biserica a fost extraordinară. Am vrut să vad aceste obiective turistice despre care nu ştiam nimic. Am fost impresionat de munca pe care o făceau oamenii la moară, cât de greu se măcina”, a completat-o Laurenţiu Neagu, elev în clasa a VII-a.

Citit 5566 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2011 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.