PARCUL de lângă Selgros, la cinci ani de la deschidere, lăsat în "grija" CÂINILOR (FOTO)

PARCUL de lângă Selgros, la cinci ani de la deschidere, lăsat în "grija" CÂINILOR (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ne-a obosit condeiul de când le cerem autorităţilor refacerea parcului din Micro 21. Insistenţele noastre şi ale oamenilor din zonă au trecut ca vântul pe lângă urechile celor responsabili, aşa cum am trecut noi astăzi pe lângă haitele de câini din parcul de vizavi de Selgros: unul dintre puţinele spaţii verzi, recent amenajate în Galaţi, care zace în paragină şi mizerie de mai bine de un an.

Haitele de câini şi-au găsit adăpost în parc

Peste noapte, parcul de lângă Selgros este o gazdă primitoare pentru zecile de câini agresivi. De când au ochit locul neîngrijit şi uitat, animalele stau în haite bine organizate, gata-gata să te atace. Problema câinilor din parcul cu pricina a fost sesizată acum mult timp, însă numărul lor creşte pe zi ce trece.

Locatarii din zonă sunt îngrijoraţi că în orice moment le-ar putea ataca copiii când ies la joacă. „Nu mai poţi sta cu cei mici aici, mai ales după ora cinci. Sunt haite de câini, câte cinci-şase, iar femeile de la blocuri vin şi le dau de mâncare. Eu cred că într-un parc de copii nu ar trebui să stea şi câinii. Eu am un nepot de 10 ani şi nu pot să-l las singur în parc, iar alte zone de agrement sunt departe de noi”, mărturiseşte Sanda Dragomir, o locatară în vârstă de 63 de ani.

Unde nu-s gropi, este paragină... şi invers

Nu întotdeauna o plimbare într-un spaţiu verde din Galaţi poate fi o idee reuşită. Cel mai potrivit loc pentru o evadare în natură ar trebui să fie prietenos. Din păcate, însă, parcul de lângă Selgros nu se încadrează în această categorie. Boscheţii ajung până la brâu, uneori îţi zgârie şi tâmpla, iar gropile au fost lăsate de izbelişte, de când societatea Apă Canal a efectuat câteva lucrări în zonă. Peisajul este o demonstraţie clară a faptului că nu prea s-a silit nimeni să-l readucă la normalitate. 45.000 de metri pătraţi de paragină se întind dezolant la marginea oraşului. Iar gropile sunt la ele acasă. „Şi mizerie, şi bălării! Uite, dacă ieşim cu mingea, poţi să o cauţi printre boscheţi de înnebuneşti. Ba cred că şi un om se poate ascunde cu succes aici! Parcul se vede frumos, dar e periculos pentru o femeie sau un copil să meargă singuri, mai ales la lăsarea serii. Au fost odată cei de la Ecosal, au cosit un pic şi au plecat”, mai spune Sanda Dragomir.

Râd în soare... mormane de gunoaie

Pe de altă parte, şi omul “sfinţeşte” locul. Deşi sunt amenajate coşuri de gunoi, cei din zonă continuă să-şi lase deşeurile la orice colţ al parcului. Deşeurile ar trebui colectate, însă Ecosal a uitat, se pare, adresa parcului. "Acum câţiva ani mi s-a părut parcul mai curat. Cel puţin aleile acestea pe care mergem erau mai îngrijite, acum vedem numai mizerie şi boscheţi", declară Ion Chişov, un bărbat în vârstă de 40 de ani.

Nici bănci nu mai are parcul: din cele aproximativ 80, trei sferturi sunt rupte, iar vinovaţii nu au plătit niciodată. „Băncile au fost vandalizate de boschetari, cel mai probabil. Iau lemnul pentru foc sau consumă alcool şi nu-şi dau seama ce fac”, spune Ștefana Chişov, o femeie de 63 de ani. Şi fiul femeii, Ion Chişov, a avut ceva de adăugat: „Anul trecut, am văzut boschetari care dormeau pe aici, unii aveau chiar şi saltele la ei.”

Spaţiul de joacă pentru copii este nevalorificat

Există o suprafaţă special amenajată cu aparate pentru copii, doar că bălăriile şi căpuşele sunt mai multe decât micuţii care ar putea să se bucure de parc. Unii părinţi spun că nici nu-i lasă să se ajungă până la aparate, de frica patrupedelor sau a ce ar putea să se mai ascundă prin bălării. „Nu-mi las copilul singur aici niciodată. Aici au copiii cu ce se juca, şi cu mingea, şi la aparate, dar trebuie sa stai cu ochii în patru. Parcuri de copii în zona asta nu mai sunt. Aici, în faţa blocurilor, nu este nimic. Când ne-am mutat noi, în `86, erau, dar s-au distrus”, s-a plâns Sanda Dragomir.

Aşteptările gălăţenilor

Alei asfaltate, iarba cosită, deşeurile colectate, câinii duşi la un padoc, gardul de la intrare reparat, băncile readuse într-o stare bună, izolarea şi reamenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii sunt priorităţile stabilite de locatarii din zonă. Cum spaţiile verzi sunt o raritate în Galaţi, aducerea la normalitate a parcului din Micro 21, care are doar cinci ani de viaţă, ar fi un cadou estival pentru gălăţenii care nu îşi permit o vacanţă în afara oraşului.

"Viaţa liberă" a solicitat punctul de vedere al Primăriei, însă până la publicarea materialului nu a primit un răspuns.

Foto Ruxandra Podlisnic

Citit 5456 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.