Pe strada Eroilor, fiecare parchează unde poate (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Pe strada Eroilor, fiecare parchează unde poate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Că, în ultimii ani, numărul maşinilor din Galaţi a crescut exponenţial nu mai miră pe nimeni. Conform ultimelor statistici disponibile, parcul auto judeţean numără 110.000 de autoturisme, ceea ce înseamnă că unul din şase gălăţeni conduce o maşină. Astfel, pe alocuri este normal ca locurile de parcare existente în Galaţi să fie insuficiente pentru conducătorii auto, motiv pentru care aceştia îşi lasă vehiculele unde... găsesc loc.

O astfel de situaţie există şi pe strada Eroilor, acolo unde pe sensul de mers către strada Domnească aproape întreaga bandă de circulaţie este ocupată de maşini parcate, unele cum trebuie, mai aproape de trotuar, iar altele... de-a curmezişul.

"Nu ştiu ce face poliţia de nu îi amendează pe ăştia care parchează aici. Unii încurcă traficul de-a binelea, în timp ce alţii parchează chiar lângă semafor, astfel că te forţează să opreşti oarecum pe banda doi, iar dacă vine autobuzul care coteşte pe Eroilor spre Piaţa Centrală, nu ai, efectiv, unde să te dai. Şi când nu e trafic, mai merge, că te dai în spate. Dar când ai coloană în spatele tău, se blochează intersecţia. Că aşa merg treburile la noi, şmecherii parchează unde vor şi nu îi atinge nimeni", ne-a explicat Marius, un şofer în vârstă de 36 de ani.

Între străzile Bălcescu şi Traian, însă, situaţia este şi mai urâtă, dat fiind că acolo sunt maşini parcate pe ambele sensuri, astfel că două autoturisme mai late care vin din sensuri opuse nu au loc suficient pentru a trece unul pe lângă celălalt, fapt care duce la aglomerarea străzii, mai ales la orele de vârf. "Nu vreţi să ştiţi ce claxoane şi ce hărmălaie e aici în unele zile. Dacă vine un autobuz de pe Bălcescu şi se întâmplă să mai intre şi vreo dubiţă din Traian pe Eroilor, e teroare. Se opresc, se formează coadă, se circulă încet, unii se şi înjură. Iar mirosul de gaze de eşapament e groaznic. Nu cred că ar trebui aduse autobuze pe străduţe atât de mici", ne-a explicat Maria Mocanu, o locuitoare din zona Pieţei.

Nici pe celelalte străzi ale cartierului nu este o situaţie mai bună. Pe strada Nicolae Bălcescu, spre exemplu, una dintre benzi este destinată exclusiv parcării de autoturisme, însă şi aici sunt probleme, pentru că unii şoferi nu se pricep să le parcheze cum trebuie. "De multe ori, autobuzele sunt forţate să încalece două benzi, pentru că mai sunt oameni care îşi lasă maşinile cu fundul în stradă, ca să zicem aşa. Şi, uite-aşa, se mai întâmplă câte o mică ciocnire, din cauza unuia care nu a învăţat, la şcoala de şoferi, cum se face o garare laterală", ne-a mai explicat un domn care locuieşte pe strada Bălcescu.

Pe strada Dr. Carnabel, trotuarele sunt ocupate de maşini, în timp ce pe străduţele care leagă strada Carnabel de Bălcescu, nici măcar nu există trotuare pe care să fie urcate maşinile, astfel că acestea stau de o parte şi de alta a străduţelor, îngustându-le şi mai mult.

Când se va rezolva problema parcărilor din zonă? Cine ştie, dat fiind că nici nu prea sunt locuri unde să fie create spaţii de parcare. Până la o eventuală soluţionare a problemei, şoferii vor continua să parcheze unde văd cu ochii, iar cei care conduc pe străzile respective vor continua să aibă nervii întinşi la maximum.

"De istorie nu are grijă nimeni". Clădirea fostului Teatru de Păpuşi, lăsată în paragină

Fiecare gălăţean, fie copil, părinte sau bunic, a râs cu poftă cel puţin o dată în sala în care, timp de câteva decenii, s-au ţinut spectacolele Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi. De patru ani, liniştea a pus însă stăpânire pe clădirea de pe strada Eroilor nr. 14.

Joia trecută, când am mers la întâlnirea cu cititorii, am trecut de două ori pe lângă clădirea fostului teatru şi nu am văzut pe nimeni să mai ridice ochii către locul unde, cândva, au văzut puse în scenă poveşti nemuritoare.

"Ce se întâmplă cu Teatrul Gulliver? De ce nu îl ia Primăria să îl recondiţioneze, ca să poată copiii să meargă iar să vadă spectacole cu păpuşi? Acum se ţin la Dramatic, dar e păcat de clădirea aia. Deja arată foarte urât”, ne spunea Alexandrina Parteni, în 2014.

Şi, într-adevăr, clădirea arată foarte urât. Geamurile sunt crăpate şi murdare, pereţii sunt scorojiţi de vopsea, iar grafittiurile se întind, acum, peste tot. Din păcate, nu putem vedea cum arată interiorul teatrului, dat fiind că imobilul este închis.

"Ţin minte că, în copilărie, mergeam cu cei de la grădiniţa unde eram la teatrul de păpuşi foarte des. Era o plăcere. Sala era mare, încăpătoare şi spectacolele erau încântătoare. Mi-am dus copiii şi la Teatrul Dramatic, la spectacolele de păpuşi din weekenduri, dar parcă nu e aceeaşi senzaţie. Nu ştiu, e altă acustică, iar sala Studio e mică. Sigur, se mai joacă spectacole şi în sala mare, dar nu e aceeaşi senzaţie", ne-a explicat Adrian Coman, un domn în vârstă de 40 de ani.

"Din păcate, autorităţilor nu le pasă. Ne promit de fiecare dată că se va face câte ceva în oraş şi niciodată nu se face nimic. Eu unul nu mai cred în gogoşi electorale. E păcat că acest teatru e chiar vizavi de Consiliul Judeţean şi, cu toate astea, nimeni nu se implică. Oare nu văd, zilnic, atunci când vin la muncă, în ce stare a ajuns această clădire? Atâta nepăsare nu am putut să văd", ne-a explicat un alt cetăţean.

Fostul Teatru de Păpuşi este una dintre cele mai vechi instituţii culturale din oraş, fiind înfiinţat în 1952. "Clădirea a fost concepută şi construită în mai multe etape, neavând astfel o concepţie unitară în ceea ce priveşte compartimentarea. Aceasta situaţie este cauzată şi de funcţiile pe care le-a avut imobilul în timp. Iniţial a fost casă de locuit. Apoi, se pare, Consulatul Turciei la Galaţi, prin 1897. A devenit, din nou, casă de locuit, în prima jumătate a secolului al XX-lea, apoi Teatru de Păpuşi, după naţionalizare", a spus Marius Mitrof, consilier  în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, pentru ziarul nostru, în 2014.

Între 1952 şi 2010, în clădire a funcţionat Teatrul de Păpuşi. Sala de spectacole a instituţiei a fost adaptată din holul de primire a oaspeţilor. După revendicare, proprietarii au vândut imobilul unei firme gălăţene, care plănuieşte să amenajeze aici un spaţiu administrativ.

Deşi nu este un monument istoric, pentru că face parte din Ansamblul Urban Strada Eroilor, proprietarii au aceleaşi obligaţii ca deţinătorii de clădiri monumente istorice. Între timp, în aşteptarea amenajării ca spaţiu de birouri, construcţia este tot mai afectată de la an la an. Imobilul se adaugă astfel celorlalte clădiri vechi din Galaţi, care, în loc să înfrumuseţeze oraşul, îi dau o notă de târg semiabandonat.

Recent, în Consiliul Local, s-a creat o comisie care va analiza oportunitatea achiziţionării sediului fostului teatru, astfel că este posibil ca "Gulliver" să revină în imobilul în care a funcţionat zeci de ani.

Treceri de pietoni ignorate

Chiar dacă atât pe Eroilor, cât şi pe Bălcescu sunt mai multe treceri de pietoni, semaforizate, majoritatea pietonilor aleg să traverseze tot prin locuri nemarcate, fapt prin care îşi pun atât lor viaţa în pericol, cât şi pe cea a conducătorilor auto, care sunt forţaţi, de multe ori, să frâneze brusc sau să facă manevre care îi incomodează pe ceilalţi participanţi la trafic. "Pe Eroilor, mai e cum mai e, că nu e atât de circulată strada, însă pe Bălcescu e teroare, mai ales când ies elevii de la liceu. Nici nu ştii când îţi sare unul în faţă, că vrea el să se ducă la magazin pe partea cealaltă. Nu se uită că la nici 20 de metri mai încolo este semafor. Aici, ca să nu existe probleme, ar trebui să stea poliţia mereu, că altfel toată lumea traversează pe unde vrea. Şi chiar dacă e trecerea asta de pietoni, fără semafor, din dreptul liceului, tot nu îi vezi de fiecare dată, că sunt maşini parcate până pe trecere. Parcă în lege scria că nu ai voie să parchezi aşa aproape de trecere. Cum e până la urmă?", ne-a întrebat un şofer, care tocmai frânase, ca să nu accidenteze o elevă grăbită.

Astfel de cazuri, în care şoferii calcă brusc frâna pentru a nu-i accidenta pe elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" sunt dese pe Bălcescu, dar nu numai. "Pe bulevardul Eroilor, spre exemplu, nu e nici o trecere între fosta policlinică şi strada Domnească. Aşa că e normal să traversăm aiurea, eu aşa cred. Sigur, poliţia ne-ar putea amenda, dar atunci să îi amendeze şi pe cei care parchează aiurea, şi pe cei care nu strâng după patrupedul lor şi tot aşa. Doar nu am să ocolesc acum 200 de metri, doar pentru că am trecere doar la capătul străzii. Dacă eu am treabă peste stradă, pe aici trec", ne-a spus o femeie în vârstă de 75 de ani, care a avut totuşi grijă să se asigure înainte să traverseze.

Indiferent de motiv, traversarea prin loc nepermis se sancţionează cu amendă, aşa că pietonii grăbiţi ar trebui să se gândească la propriul buzunar, înainte de a se arunca în faţa maşinilor prin locuri nemarcate corespunzător.

Străzi care par nelocuite

Dacă în preajma Facultăţii de Medicină mai vezi tineri trecând, alte străzi par nepopulate. Prima dată, te gândeşti la aşa ceva când vezi blocurile vechi, neîngrijite, care nu te duc cu gândul la altceva decât la primitivism. Iar puţinii oameni pe care i-am întâlnit păreau furaţi de gânduri şi nevoi.

Întrebaţi ce părere au despre cartierul în care locuiesc şi ce îi deranjează cel mai mult, mulţi dintre ei au zâmbit amar şi ne-au spus că s-au săturat să îşi tot spună problemele şi să nu se rezolve nimic.

Alţii au zis că s-au obişnuit să vadă dezastru în jur şi s-au resemnat. Nu mai aşteaptă nimic de la nimeni, chiar dacă alegerile bat la uşă. "Abia aştept să vină domnii candidaţi să îmi spună ce au de gând să facă, ca să pot să le trântesc poarta în nas. M-am săturat de mincinoşi şi de promisiuni. Lasă, să rămână aşa. Decât să fie iar strada asta şantier în lucru, mai bine aşa", ne-a explicat Dumitru Popa, un bătrân de 95 de ani.

La drept vorbind, cartierul pare unul părăsit. Dacă nu ar fi Facultatea de Medicină şi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" în zonă, probabil că ar trece unul sau doi oameni pe oră pe trotuarele de aici.

"Sunt mai multe firme, birouri medicale, notariale, etc. Normal că în weekenduri, când elevii şi studenţii au liber, cartierul e mai mult pustiu. Dar, tocmai atunci, când e liniştea cea mai frumoasă, dintr-un colţ al zonei răsună manelele, sfârâie micii pe grătare şi, ca să fie pachetul complet, se umple zona de fum", ne-a mai explicat domnul Popa.

Clădire "amenajată" pentru gunoi. Cine este responsabil de mizeria din zonă

O clădire dărăpănată, aflată în stadiu terminal, a făcut cu ochiul „obiectivului” nostru. Ne-am apropiat să facem poze, dar un miros dezgustător ne-a ţinut la câţiva metri depărtare, dat fiind că ruinele găzduiau o mare de gunoaie. Să fie vorba de indolenţa locuitorilor? Să fie autorităţile de vină? În primul rând, locuitorii, care fac conştient acest lucru. Sau, poate, ei vor să se răzbune într-un oarecare mod.

"Cred că unii vecini s-au gândit că, dacă autorităţile tot lasă clădirile să se dărâme, măcar să le folosească ei la ceva. Aşa că au avut grijă se le transforme în containere", ne-a explicat un domn care locuieşte în apropiere. Era foarte revoltat şi abia aştepta să-şi spună oful. "Locuiesc aici de ani buni. De când stau aici nu am văzut nicio schimbare. Mereu a fost mizerie şi nimănui nu i-a păsat de noi. Nu de puţine ori am auzit şi alţi vecini care se plâng că le cad ziduri în cap şi le este frică să meargă pe drum. Însă mizeria este cel mai mare duşman al nostru, fără îndoială. Sunt anumiţi cetăţeni cărora le este lene să aştepte maşina de gunoi, să le ia resturile, aşa că le aruncă peste tot. Mai rău este că de acum dă căldura şi mirosul este insuportabil. Cei de la Ecosal au mai strâns de pe aici mizeria, dar cred că şi nişte amenzi ar fi foarte bune”, ne-a mai explicat cetăţeanul.

Până la curăţat mizeria, credem totuşi că nu ar fi rău nici dacă pe stâlpii din cartier ar fi montate coşuri de gunoi, astfel încât cetăţenii să-şi poată arunca resturile la coş.

Câinii cu stăpân fac mizerie

"De ce nu îi amendează poliţia pe cei care fac au câini, îi scot la plimbare, dar nu strâng mizeria din urmă? De ce sunt eu obligat să calc în rahatul altuia, ca să zic aşa? Nu mi se pare normal. Fata mea locuieşte în străinătate şi acolo sunt coşuri de gunoi cu punguţe speciale pentru rahatul de câine, astfel că toată lumea strânge. Cine nu, ia amendă!", ne-a mai spus un alt cetăţean.

Într-un cartier în care maidanezii nu îşi fac simţită prezenţa, ne-am aştepta ca pe străzi să nu existe miros de urină sau rahaţi de câine pe trotuare. Cu toate astea...

Maidanezi mai puţini

Dacă acum un an treceam pe lângă sediul Consiliului Judeţului şi vedeam cel puţin şase, şapte câini întinşi la soare, joia trecută nu am mai găsit niciunul. Doar la intersecţia dintre strada Eroilor şi strada Traian am mai găsit câteva patrupede, prea leneşe pentru a ne mai acorda atenţie, nouă sau altor trecători. Cu toate astea, sunt, încă, peste 15.000 de câini fără stăpân în oraş.

Joi, venim în Mazepa II

Continuăm să venim, săptămână de săptămână, aproape de cetăţenii Galaţiului, la ei acasă, în cartiere. Şi, fiindcă a venit din nou rândul cartierului Mazepa II, joi, 14 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din dreptul Palatului Telefoanelor, colţ cu strada Morilor, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte la zona adiacentă şi cum ar putea autorităţile să rezolve problemele.

CLICK AICI PENTRU A CITI MAI MULTE REPORTAJE

Citit 2623 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.