Zona BĂII COMUNALE - cu străzi neasfaltate, fără iluminat public şi spaţiul verde ce are nevoie de îmbunătăţiri (FOTO)

Zona BĂII COMUNALE - cu străzi neasfaltate, fără iluminat public şi spaţiul verde ce are nevoie de îmbunătăţiri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Chiar dacă este a treia oară în ultimii doi ani când reporterii "Vieţii libere" ajung în zona Băii Comunale, la intersecţia dintre strada Traian şi strada Basarabiei, problemele sesizate în urma vizitelor anterioare nu au avut rezolvare decât în mică măsură.

Chiar dacă traficul se desfăşoară acum în condiţii normale în intersecţia în care în decembrie 2014 nu se putea trece decât la pas, şi asta foarte greu, oamenii sunt tot nemulţumiţi. Ion Cucu, un pensionar de 71 de ani care vine la fiecare întâlnire cu cititorii din această zonă, ni s-a plâns, în primul rând, de lipsa luminilor stradale. "Este adevărat, strada a fost făcută, trotuarele au fost asfaltate, şi totul arată foarte bine. Dar asta e numai ziua, când vezi pe unde mergi, că noaptea se face beznă prin cartier şi la revedere. Măcar nu mai avem atât de multe gropi, deci riscul să cădem într-una din ele e mai mic. Totuşi, reprezentanţii primăriei şi ai societăţii care se ocupă de iluminatul public ar trebui să rezolve această situaţie, pentru că aici locuiesc oameni, circulă maşini, şi, în condiţiile în care nu se vede la mai mult de trei metri în faţa ochilor, e foarte uşor să te împiedici şi să cazi în faţa unei maşini", ne-a povestit cetăţeanul. 

Şi domnul Cucu Ion nu este singurul care se plânge de iluminatul public. "De când au început lucrările, noi nu mai avem lumină noaptea pe stradă. Au fost scoşi stâlpii de la ENEL, ăştia vechi, şi acum nu mai funcţionează becurile. Noi înţelegem că nu e terminată strada, că de asta nu e nici marcată, dar totuşi, avem nevoie de lumină pe stradă. Vine toamna, se întunecă devreme, nu putem ieşi din case că nu vedem pe unde mergem. Ori trebuie să mergem cu lanterna în mână într-o zonă cât de cât centrală?", ne-a declarat Costică Mâţă, un cetăţean în vârstă de 68 de ani.

Problema iluminatului stradal este, de altfel, una foarte veche în zonă, ea fiindu-ne semnalată şi acum aproape un an, la ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în cartier. În decembrie 2014, Gheorghe Bălţatu, un pensionar în vârstă de 70 de ani, ne spunea că iluminatul lipseşte cu desăvârşire şi pe străduţele dintre blocuri. "De câteva luni, stâlpul de iluminat de la intrarea în bloc nu mai are bec, nu mai are nimic. Noaptea nu se vede nimic pe aici şi hoţii pot sta la pândă fără nici o problemă. Vecinii de la parter chiar şi-au pus şi gratii la geam, pentru că au fost câteva spargeri”, ne-a spus, la acea vreme, gălăţeanul.

Parcările sunt inexistente

Singurul loc special amenajat pentru parcarea maşinilor este în faţa blocurilor de vizavi de Baia Comunală, dar nici acolo nu este linişte, dat fiind faptul că unii conducători auto îşi abandonează maşinile în parcare, blocând astfel accesul altora care chiar au nevoie de acel spaţiu. Astfel, cei cu care am reuşit să stăm de vorbă în cartier ne-au spus că sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că nu se împart mai multe amenzi.

"În parcarea de la acest bloc, de vizavi de chioşcul Vieţii libere, stă abandonată o maşină parcată de-a curmezişul de mai bine de şase luni. Ocupă trei locuri de parcare degeaba. E aşa de greu de găsit proprietarul şi amendat pentru această situaţie? Apoi sunt taximetriştii, care sunt în stare să îşi lase maşinile până la intrarea în bloc. Şi pe străduţe e la fel, peste tot numai maşini parcate de-aiurea. Pe trotuarul de pe Basarabiei, de la Baia Comunală spre parcul Libertăţii, sunt zone unde nu este loc să treci, ca pieton, pentru că sunt maşini parcate de către cei care stau la case acolo. Noi pe unde să circulăm? Ultima dată când am verificat, nu puteam să zburăm", ne-a spus, indignat, un cetăţean.

Până la rezolvarea problemelor legate de parcare, conducătorii auto îşi lasă maşinile pe unde apucă, mai ales că, spun oamenii, nu îi trage nimeni de mânecă. "E o situaţie tipic românească. Toată lumea închide ochii şi merge mai departe. Ar trebui noi, cetăţenii, să ne responsabilizăm, în primul rând. Abia apoi să avem pretenţii de la autorităţi", ne-a mai declarat cetăţeanul cu pricina, care a dorit să rămână anonim.

S-au desfiinţat barurile din cartier

Una dintre măsurile primăriei, aplaudate de oamenii din zonă, este desfiinţarea celor două baruri din cartier, acolo unde se adunau toţi scandalagii. Cetăţenii care au vorbit cu noi ne-au spus că sunt foarte mulţumiţi că acum este mai multă linişte în cartier şi că nu mai iese nici un beţiv din bar pentru a-şi face nevoile la colţul blocului.

Poliţia trece, derbedeii rămân

De când au fost închise barurile din cartier, numărul scandalagiilor a scăzut considerabil, însă locuitorii care au venit să stea de vorbă cu noi ne-au spus că, în continuare, există cazuri izolate de bătăi, furturi sau scandaluri în plină stradă. "De ceva timp, văd că seară de seară se adună în faţa blocurilor tineri, câte 10-20, care beau, fumează, sparg seminţe, şi apoi hăhăie până în miez de noapte. Noi am mai dat telefoane la poliţie, am mai anunţat, dar ce să facem? Poliţia trece, îi goneşte sau îi amendează, şi ei se întorc a doua seară", ne-a spus Cucu Ion.

Găştile de cartier s-au înmulţit în ultimii ani, dar părerile sunt împărţite. Dacă unii oameni se tem de aceştia, spunând că sunt grupuri periculoase, care umblă cu arme albe la ei, alţii spun că sunt doar nişte copii rromi cărora le place să facă scandal, dar că se sperie uşor de oamenii care ripostează. Oricum ar fi, un lucru este cert: locuitorii din cartier evită conflictele cu astfel de derbedei, nu pentru că le-ar fi frică de aceştia, ci de cei care se află în spatele lor.

„Au fost bătăi, cel puţin pe strada Basarabiei, s-au luat şi de oameni cinstiţi pe stradă. De fete le place în mod special să se lege, aşa că lumea ne cam evită cartierul. Rar vezi pe cineva să se plimbe pe aici, mai ales seara, pentru că toată lumea ştie că sunt golani mulţi”, ne-a mai spus un alt cetăţean.

Groapa de gunoi la stradă

Rămas fără capac în urma furtului de tablă, după cum o spun cei care locuiesc în zonă, căminul de apă din preajma chioşcurilor de la Baia Comunală s-a transformat într-o adevărată groapă de gunoi. "A avut capac, dar au venit unii, nu spunem de care, că nu vrem să fim acuzaţi de rasism, şi l-au furat. Probabil l-au dus la fier vechi, cine ştie. Acum, noi ce să facem? Încercăm, cu cei de la asociaţie, să mai curăţăm pe aici, dar sunt mulţi nesimţiţi în cartier, care aruncă gunoaie fără să le pese de mediul înconjurător", ne-a spus o doamnă.

Dacă ar fi singurul loc din care se fură tablă, poate că cetăţenii ar putea trece cu vederea. Însă, lucrurile stau total diferit. "Se fură şi de pe garaje, se fură becuri de pe stâlpi, se taie cabluri. Eu am plantat chiar şi salcâmi, iar binevoitorii de pe aici mi l-au tăiat şi au luat lemnele. Dacă asta nu e reavoinţă, atunci nu ştiu ce e. Unii fac rău pentru că simt plăcere, dar eu nu înţeleg de ce", ne-a spus domnul Ion Cucu, în vârstă de 71 de ani.

"Vrem gazon între copaci"

Mâţă Costică, cetăţeanul în vârstă de 68 de ani care a venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere", ne-a spus că una dintre cele mai mari dorinţe ale sale este să vadă scuarul dintre copaci, actualmente acoperit cu pământ, plin de gazon.

"Să se facă, domnule, ceva frumos aici, să îţi fie mai mare dragul să ieşi pe stradă, să te plimbi. Altfel, s-a făcut degeaba atâta investiţie în trotuare, în asfalt pe stradă. Gazonul arată frumos, iar dacă e întreţinut oferă şi aer mai plăcut, mai uşor de respirat. Destul cât am inhalat numai praf şi noxe", ne-a spus omul.

Dacă doleanţa îi va fi respectată, asta nu ştim încă. Cert este că oamenii nu şi-au pierdut speranţa în autorităţi, care le-au promis că vor readuce strălucirea de altădată zonei.

Străzi care nu ştiu cum arată asfaltul

Piatră cubică lăsată şi mult nisip, aruncat de-a valma pentru a acoperi gropile care răsar după fiecare ploaie. De asta au parte gălăţenii care locuiesc pe străzile care încadrează Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire", anume strada Vegetalelor şi strada Mineralelor.

Pentru că locuiesc pe singurele străzi din cartier care nu au fost niciodată reabilitate, oamenii sunt nevoiţi să se lupte cu bălţile, cu gropile, cu trotuarele care arată ca vai de ele şi cu peisajul dezolant care le sare în faţă zi de zi. Nu mai mult de 10 case, dar totuşi locuite de oameni plătitori de taxe, sunt în această zonă.

Copacii cresc din cimentul şi betonul de pe trotuare, în timp ce din rădăcinile copacilor tăiaţi au început să răsară flori, ca din acelea de vând ţigăncile în piaţă. "Ia buchetul, neamule!"

"E grea situaţia, mai ales iarna, că suntem nevoiţi să ieşim şi să dăm noi la lopată sau să plătim pe cineva să vină cu excavatorul să ne ia zăpada de aici, pentru că firmele de deszăpezire evită mereu străduţele noastre. Nu ştiu cât de greu este să se asfalteze şi la noi, mai ales că mai mult de 200 de metri nu are strada (n.r. Vegetalelor), dar se pare că am fost uitaţi. Ni s-a promis la alegeri că vom avea vrute şi nevrute. Am rămas cu promisiunile", ne-a spus domnul I.P.A, în numele său şi al vecinilor.

Vor avea vreodată asfalt cei care locuiesc pe străzile Vegetalelor şi Mineralelor? Probabil că la un moment dat se va ajunge cu reabilitarea şi pe colţul lor de stradă. Deocamdată, oamenii aşteaptă.

"Când se readuc tramvaiele?"

Sătui de aglomeraţia, dar şi de lipsa de confort din autobuzele gălăţene, locuitorii din zona Băii Comunale vor ca tramvaiele care ajungeau odată până în Piaţa Centrală să fie scoase pe traseu cât mai curând. Pentru asta, spun ei, trebuie urgentate lucrările la liniile de tramvai dinspre farmacia Ţinc până la piaţă.

Ce schimbări vor oamenii?

Costică Mâţu, 68 de ani: "În primul rând, vreau ca strada Traian să fie finalizată conform proiectului. Cu parcări, cu spaţii verzi, cu circulaţia tramvaielor, cu tot ce trebuie. Durează şi aşa foarte mult timp pentru a fi gata, aşa că sper că peste un an nu va fi nevoie să revină muncitorii pentru a repara sau pentru a acoperi gropile din asfalt, ori alte astfel de lucruri. Vreau şi îmi doresc ca strada să fie marcată, mai ales pentru ca cei care au taxiuri să înţeleagă că nu au voie să parcheze peste tot. Iarna, la blocul A10, unde locuiesc eu, nu se poate intra decât cu mare greutate, pentru că sunt maşini parcate până în uşa blocului. De asemenea, sper să se facă mai multe jardiniere în faţa blocurilor. Un gard viu, sau chiar şi de tablă, nu contează. Ideea este să arate totul mult mai bine. Şi un loc de joacă pentru copiii din cartier ar fi bun, dar îmi dau seama că investiţia ar fi deja prea mare".

Ion Cucu, 71 de ani: "Sper să se rezolve problema cu iluminatul stradal, pentru că avem mare nevoie de vizibilitate pe timp de noapte. Durează de prea mult timp şi m-am săturat de câte adrese am făcut la primărie pe tema asta. Vreau să se rezolve şi problema cu parcările, pentru că maşinile sunt, efectiv, aruncate de colo colo, de parcă un copil s-ar juca cu ele pe covor. Ar trebui să fie înteţite şi controalele poliţiei prin cartier, ba chiar şi amenzile pentru scandalagii, pentru că ei încă mai există. Chiar şi pentru cei care doar aruncă gunoiul unde nu trebuie e bine să se dea amenzi. Copacii de aici, pe care i-am plantat eu în mare parte, trebuie să fie ocrotiţi, pentru că sunt foarte multe persoane care vor doar să facă rău şi îi taie din când în când. Ar trebui strânse şi toate cablurile astea rămase după ce au fost tăiaţi stâlpii. Nu de alta, dar ne mai împiedicăm de ele şi nu mi se pare normal. În rest, consider că zona este chiar frumoasă, liniştită. Cu câinii nu mai avem probleme, cu oamenii care îşi făceau nevoile peste tot la fel."

Foto Marius Negri

Citit 2594 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.