GARAJELE ”nemuritoare” din cartierul gălățean Ţiglina II - o veche problemă, tot nerezolvată

GARAJELE ”nemuritoare” din cartierul gălățean Ţiglina II - o veche problemă, tot nerezolvată

”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)
7 comentarii

La absolut orice întâlnire cu cititorii "Vieţii libere" din Ţiglina II, o mare parte din nemulţumirile exprimate vizau zecile de garaje care au năpădit tot cartierul, sufocându-l. Cu toate astea, nimic nu s-a schimbat, ele încă există bine-mersi. Ce mai încolo şi-ncoace, or fi garaje de tip "Highlander", nemuritoare...

În mai toate cartierele gălăţene, garajele au luat locul spațiilor verzi, al locurilor de joacă sau, mai grav, au ocupat chiar terenurile de sport de pe lângă unităţile de învăţământ. Aşa s-a întâmplat şi în Ţiglina II, unde, imediat după Revoluţie, a început construcţia haotică de garaje, care mai mult urâţesc zona decât să o facă utilă. Evident, garajele au apărut pe orice palmă de pământ disponibilă din cartier, ba chiar şi pe spaţiile cu altă destinaţie. La vizita noastră de săptămâna trecută, am constatat că, în această privinţă, nimic nu s-a schimbat. Garajele sunt tot acolo, iar posesorii celorlalte maşini, mai puţin „fericiţi”, parchează în continuare fiecare pe unde poate. Situaţia este oarecum surprinzătoare, dacă ne gândim că Ţiglina II este totuşi una dintre cele mai bine cotate zone din oraş, în care au locuit şi locuiesc foarte multe persoane publice şi influente din Galaţi.

Unii dintre posesorii de garaj nu s-au sfiit să treacă la confort sporit. Este şi cazul celor din imagine, care s-au dotat cu un grătar performant la care au aplicat şi o policioară din acelea de baie, plus o oglindă, că poate trebuie să-şi verifice "ţinuta" atunci când întorc micii pe grătar. Nu departe este o altă piesă de rezistenţă, un scaun de tramvai, probabil ca să aibă unde citi ziarul sau butona telefonul. Iar deasupra, pour les connaisseurs, o căsuţă pentru porumbei.

Lăsând gluma deoparte, se pare că Primăria încearcă în sfârşit să pună lucrurile în ordine. Deocamdată e un prim pas, dar cu atât mai important. Astfel, licitaţia pentru amenajarea unei parcări cu parc în Ţiglina II, în zona blocului E6, a fost câştigată de asocierea SC Obercons Comp SRL - SC Constructa Mecanique SRL. Contractul are o valoare totală de 1,6 milioane lei fără TVA. Conform caietului de sarcini, sunt prevăzute lucrări de amenajare a spaţiului de parcare situat în zona blocului E6, a aleii carosabile de acces şi a unui loc de joacă pentru copii. Există, de asemenea, un Plan Urbanistic Zonal pentru acest cartier, care a identificat cinci zone cu potenţial de dezvoltare, suprafeţe consistente de teren pe care, în prezent, sunt doar garaje. Pentru că bugetul local nu ar putea suporta investiţiile, terenurile cu pricina vor fi concesionate prin licitaţie agenţilor economici interesaţi să dezvolte zona.

Iluminatul stradal, o mare problemă

Alături de cartierul-soră de peste strada Brăilei, Ţiglina II a fost una dintre zonele Galaţiului în care s-au produs cele mai numeroase pene de curent în ultimele luni. Cel puţin vara trecută, aproape că nu a existat zi în care să nu pice curentul în cartier. O altă mare problemă este, de asemenea, iluminatul stradal, în mod special cel din interiorul cartierului, unde, după lăsarea întunericului, îți este frică să intri, dar nu ai încotro, căci aici stai. "Am ajuns să mergem cu lanterna în mână sau să ne rugăm soţii să ne aştepte la stradă, căci nu ştii niciodată ce pericole pot să îţi apară: beţivii care îşi mai fac veacul prin zonă, haitele de câini maidanezi care îşi apără teritoriul sau gropile din asfalt", ne-a mărturisit o tânără.

Un cartier uitat?

Trotuarele şi aleile din interiorul Ţiglinei II nu au mai fost refăcute de ani de zile, iar senzaţia devine tot mai pregnantă pe măsură ce pătrunzi mai adânc în cartier. Totul dă senzaţia de uitare din partea autorităţilor. "Toate căile de acces către Şcoala Nr. 13 au devenit o adevărată aventură pentru copiii noştri”, ne-a spus o mamă care-şi însoţea copilul la poarta unităţii de învăţământ din cartier.

Junglă de cartier

Un alt lucru care frapează pe măsură ce pătrunzi în cartierul Ţiglina II este vegetaţia scăpată de sub control. Spaţii verzi neîngrijite, crengi şi gunoaie la tot pasul, iarba care răsare din crăpăturile aleilor asfaltate cândva, totul dă impresia unei jungle de cartier. Cinstit vorbind, este o problemă care ţine şi de educaţia oamenilor, uneori deficitară, nu numai de lipsa de implicare a autorităţilor.

Vandalism la locurile de joacă

Ţiglina II este un cartier pe cât de mare, pe atât de îmbătrânit, dar chiar şi aşa, încă mai sunt familii tinere, cu copii, mai mici sau mai mari, care au nevoie de locuri de joacă la îndemâna lor. Din păcate, acestea sunt puţine, dar şi nepotrivite ca amplasament. De exemplu, lângă dispensarul medical din cartier, există un loc de joacă pe care sunt amplasate câteva mese de tenis - moderne, care nu au scăpat de vandalismul unora. Nici primitivismul unora dintre concitadinii noştri nu este vreo noutate, dar parcă totuşi nu-ţi vine să crezi ceea ce vezi, că unii ştiu numai să distrugă. "Se pare că avem ceea ce merităm. Educaţia civică ar trebui învăţată din familie. Nu e firesc să fie distruse lucrurile de prin oraş doar pentru că nu sunt ale cuiva anume. Sunt ale comunităţii. Mereu vrem, dar nu facem nimic pentru a le menţine”, ne-a spus indignată o doamnă.

Chioşcuri părăsite

Pe Constructorilor, o stradă bine îngrijită şi, mai nou, proaspăt asfaltată, se află, la capătul dinspre  Brăilei, trei chioşcuri, din care numai unul mai este funcţional. "Celelalte două, din care unul este un fost butic, stau nefolosite de ani buni, degradate şi inestetice, ocupând nejustificat locul pe trotuar. Vă rog, interveniţi spre cei competenţi, să le ridice, pentru a da zonei un aspect de civilizaţie", ne-a spus doamna Artemisa Istrate, la întâlnirea "Vieţii libere" cu cititorii săi din cartierul Ţiglina II.

Câinii, nelipsiţi şi din Ţiglina II

Ca în orice zonă din Galaţi, şi în Ţiglina II prezenţa maidanezilor e ceva obişnuit. Printre copaci, la stradă, printre garaje, în preajma şcolilor sau a locurilor de joacă, la scara blocului, îi găseşti oriunde, zi şi noapte. Vrând-nevrând, oamenii s-au obişnuit cu situaţia, dar o găsesc anormală. Unora dintre patrupede nu ai ce să le reproşezi, pentru că sunt prietenoase tot timpul, alţii însă devin "lupi" odată cu lăsarea întunericului.

Gunoaie "selectate", lângă locul de gunoi

În cartierul Ţiglina II, am văzut, răsfirate, gunoaie de tot felul, mai ales între garaje, pe spaţiile verzi sau în parcările dintre blocuri. Unii, mai gospodari, s-au gândit să depoziteze tot felul de resturi şi ambalaje chiar lângă containere. "Trebuie amendaţi drastic cei care aruncă gunoaiele pe jos, altfel nu se mai poate! Şi nemţii tot aşa s-au civilizat, prin amenzi", ne-a spus unul dintre locuitorii cartierului.

Joi, venim în Micro 39

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele probleme cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 2 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe Aleea Comeţului din Micro 39, pentru a ne spune ce nemulţumiri aveţi legat de cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile locale pentru a remedia problemele.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnire, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 9033 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2017 00:46

7 comentarii

 • postat de Mos Kracyun Vineri, 10 Noiembrie 2017 07:17 188.24.253.*** Link la comentariu
  0
  8

  Primarele nu vede, asta nu mai iese pe strada pana la urmatoarele alegeri, cand o sa cerseasca iar voturi.

  Raportează
 • postat de C10 Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:04 5.13.203.*** Link la comentariu
  1
  21

  De cand s-a deschis magazinul " La doi pasi" unde se vand tigari la bucata, liceeni isi petrec "orele"in fata blocului C10. Ce face Politia Locală de ce nu ia masuri cu mizeria lăsată de acesti elevi chiulangi ?

  Raportează
 • postat de Un locatar C10 Tig.2 Marți, 31 Octombrie 2017 14:18 5.13.203.*** Link la comentariu
  2
  23

  De mizeria lăsată de liceenii care chiulesc de la scoala(fostul Lic.nr.10) si care lasa mizerie in urma lor nu spuneti nimic
  Ce face politia locala, de ce nu ia masuri pe aceasta tema

  Raportează
 • postat de vader Marți, 31 Octombrie 2017 09:47 193.230.156.*** Link la comentariu
  5
  16

  Daca garajul e construit LEGAL, ma tem ca nu aveti ce-i face. daca nu, atunci vorbim in mod clar despre incompetenta autoritatilor, sau chiar despre o cointeresare suspecta...treaba oricum se poate rezolva usor cu o somatie si un buldozer. Poate si eventual cu 4 jandarmi din aia cat usa si cu mancarimi in palma.
  Cat despre caini, treaba e simpla: DACA ATACA FARA SA FIE PROVOCATI, BUBA LA EI....si eventual BUBA SSI LA AIA CARE LE TIN PARTEA...

  Raportează
 • postat de Gen Luni, 30 Octombrie 2017 18:53 188.166.67.*** Link la comentariu
  5
  35

  Nu am auzit niciun gospodar din asta cu tafna, care tot comenteaza pe aici, sa se arate ofensat de dezastrul de pe locul fostului IMEH ... sau de distrugerea facuta de masinile politiei in parcul de pe langa Biserica Greceasca ... sau de dezastrul provocat de proprietarii de autoturisme care, cu mult tupeu murdar, sub pretextul lipsei locurilor de parcare (chiar in dreptul geamurilor lor) au distrus tot orasul, au devastat spatiile verzi, au rupt bordurile trotuarelor sau, sa se arate cineva deranjat la culme de fatul ca : TOT GALATIUL A AJUNS UN DEPOZIT DE GUNOI .

  Raportează
 • postat de X Luni, 30 Octombrie 2017 13:58 86.123.138.*** Link la comentariu
  13
  26

  Si in I.C. Frimu e la fel, garaje ""nemuritoare"" ,haite de caini si aceeasi bezna dupa lasarea serii!!!

  Raportează
 • postat de R.E. Luni, 30 Octombrie 2017 12:59 45.55.223.*** Link la comentariu
  11
  18

  In Tiglina 3 cand veniti domnule Cristinel Luca? De ce nu veniti si in Tiglina 3 mai exact intre Spitalul de copii, biserica Sf. Vasile cel Mare si Scoala Generala nr. 42?
  Si in Tiglina 3 in acea suprafata avem acelasi gunoi "nemuritor", problema vesnic nerezolvata de care nu se atinge nici un neavenit, ageamiu din acesta de ales local. Vad ca toti din primaria aceea ignora strigatele noastre. Nici musca nu se aseaza pe gunoaiele "nemuritoare" acelea de "garaje".
  Cand veti face un demers in acest sens domnule Cristinel Luca si sa ne ajutati sa curatam, eliberam si noi cartierul acela de sub jugul gunoaielor de "garaje" mizerabile?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.