Întreaga planetă a declarat război sportiv Rusiei
Foto: Financial Times

Întreaga planetă a declarat război sportiv Rusiei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Tot mai multe discipline sportive se îndreaptă cu măsuri împotriva reprezentanților Rusiei, urmând ca acestea să aibă repercusiuni semnificative în lumea sportului.

Conflictul deschis de Rusia în Ucraina n-a rămas fără să fie sesizat de factorii sportivi ai planetei. Din păcate, ca victime colaterale, au de suferit cetățeni ruși, unii care chiar și-au anunțat public susținerea faţă de poporul ucrainean și dorința de încetare a războiului. Cel mai evident aspect în această privință se simte la sporturile individuale, în special la tenis de câmp, acolo unde sportivii ce reprezintă Rusia ar putea fi excluși. De exemplu, Elina Svitolina (Ucraina) a refuzat să participe la competiția la care era cotată drept cap de serie nr. 1, unde urma să joace cu Anastasia Potapova (Rusia), cerând ca aceasta din urmă să fie exclusă din turneu. O altă variantă, mai puțin radicală, ar putea fi ca reprezentanții sportivi din Rusia la tenis de câmp să poată participa fără să poarte sau fără a fi asociați cu însemnele Rusiei. În cazul unei decizii drastice, cea de excludere, tenisul mondial masculin ar rămâne inclusiv fără numărul 1 ATP - Daniil Medvedev.

Fotbalul a scos Rusia de pe hartă

Harta fotbalului arată complet diferit ca urmare a deciziilor luate de FIFA și UEFA de a exclude toate echipele ruseşti din competiții. Astfel, la barajul de accedere la Campionatul Mondial, Polonia va merge mai departe în faza finală de play-off, după ce Rusia a fost exclusă, fapt solicitat de jucătorii polonezi, printre care și Robert Lewandowski. Acesta din urmă a purtat la ultimul meci oficial al lui Bayern banderola de căpitan cu însemnele Ucrainei, în semn de solidaritate. Nici competițiile intercluburi nu rămân neafectate, după ce Spartak Moscova a fost exclusă din Europa League, iar FC Leipzig, adversara sa din optimi, va avansa direct în faza sferturilor de finală ale competiției.

Cel mai probabil, decizia de excludere a Rusiei din fotbal se va extinde și asupra sezonului următor, astfel că la nivelul întrecerilor intercluburi vor fi modificări substanțiale. Mai ales că nici Ucraina nu va putea, cel mai probabil, să înscrie echipe în competiții. Rusia avea echipă calificată direct în grupele Ligii Campionilor, iar Ucraina era foarte bine poziționată pentru fazele de play-off, astfel că prin dispariția reprezentantelor celor două țări din sezonul viitor vor avansa câte două poziții în clasamentul coeficienților toate țările mai slab clasate, printre care și România.

În aceeași situație s-ar putea plasa foarte curând și baschetul, acolo unde cele trei echipe rusești din Euroligă n-au mai fost programate de la startul războiului.

Antrenorul lui Șeriff, pe front

Ucraineanul Yuri Vernydub (56 de ani) care a făcut minuni cu Șeriff Tiraspol în acest sezon al Ligii Campionilor, prin calificarea în faza grupelor și o victorie de răsunet pe terenul lui Real Madrid, a demisionat din funcţie şi a decis să se alăture combatanţilor care luptă pe front pentru apărarea Ucrainei.

Citit 944 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2022 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.