Joe Biden a spus explicit că Vladimir Putin este criminal de război
Foto: AFP

Joe Biden a spus explicit că Vladimir Putin este criminal de război
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Suntem în ziua a 22-a a războiului, iar reacția internațională față de invazia Rusiei în Ucraina continuă să crească, potrivit hotnews.ro, după ce miercuri, 16 martie, ucraineni civili care stăteau la coadă pentru pâine sau se adăposteau în teatrul din Mariupol au fost uciși de bombele rusești. Joe Biden a spus explicit că Vladimir Putin este criminal de război, Kremlinul replicând că declarația este "de neiertat", în timp ce insistă că războiul din Ucraina "se desfășoară conform planului".

Se vorbește tot mai mult despre un compromis la negocierile de pace, dar nici o informație concretă nu a fost dată publicității, iar forțele Moscovei încă nu au reușit să captureze niciunul dintre cele mai mari orașe din Ucraina. Un oficial din cadrul primăriei din Mariupol a declarat joi că autoritățile orașului nu au încă un bilanț al victimelor după bombardarea, marți, a teatrului din acest oraș ucrainean, aflat sub asediu. Ucraina speră ca joi, 17 martie, să evacueze civili din mai multe orașe, prin nouă coridoare umanitare, inclusiv din oraşul Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, conform Reuters. Situaţia din unele oraşe ucrainene - precum Izium din nord-estul ţării, aflat sub asediul forţelor ruse, şi Mariupol din sud-estul ţării, complet încercuit - este considerată catastrofală. În Mariupol au eșuat numeroase încercări de evacuare prin coridoare speciale, până marți, când circa 20.000 de persoane au putut părăsi oraşul. Autoritățile ucrainene au acuzat forţele ruse că bombardează convoaie umanitare şi locuri unde se adună oameni.

În total, peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începerea războiului, conform Agenției ONU pentru Refugiați, majoritatea mergând în Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria și Slovacia. Populația Ucrainei era de peste 43 de milioane de persoane înainte de invazia Rusiei.

Mai multe detalii despre războiul din Ucraina

Citit 719 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 11:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.