UE plănuiește interzicerea treptată a petrolului pentru Rusia, vizând și mai multe bănci

UE plănuiește interzicerea treptată a petrolului pentru Rusia, vizând și mai multe bănci
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Șeful executivului UE, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea celei mai importante bănci rusești și interzicerea televiziunilor ruse pe frecvențele europene, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare. Însă invazia Rusiei în Ucraina pe uscat, pe mare și pe calea aerului la 24 februarie, reluarea ofensivei rusești în estul Ucrainei și imaginile îngrozitoare ale măcelului din orașele ucrainene au învins reticența de a aplica cele mai dure sancțiuni de până acum.

„Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European de la Strasbourg. „Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru toată Rusia”, a spus ea, aplaudată de sală.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

„Abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Și să fim clari, nu va fi ușor, deoarece unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să o facem”, a spus ea. „Președintele rus Vladimir Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare, pentru agresiunea sa brutală”, a mai spus ea.

Pe lângă petrol, ultima rundă de sancțiuni va lovi Sberbank, principalul creditor al Rusiei, precum și alte trei bănci. „Vom elimina Sberbank - de departe cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante, din SWIFT. Prin aceasta, lovim bănci care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de distrugere”, a declarat von der Leyen.

„Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rusesc de sistemul global”, a mai spus ea.

Von der Leyen a declarat că mai mulți oficiali militari ruși de rang înalt se vor confrunta cu înghețarea activelor UE și interdicții de călătorie, fără a da nume. „Nu veți scăpa nepedepsiți cu asta”, a spus ea.

Propunerile Comisiei trebuie să ajungă acum la cele 27 de state membre pentru aprobare. Diplomații au declarat că este posibil să fie acordată o perioadă mai lungă Ungariei și Slovaciei pentru a opri importurile de petrol, deoarece acestea sunt foarte dependente de energia rusă.

Citit 476 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.