Războiul din Ucraina, ziua 80. Primul proces pentru crime de război

Războiul din Ucraina, ziua 80. Primul proces pentru crime de război
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Războiul din Ucraina continuă în cea de-a 80-a zi, în timp ce forțele ucrainene i-au împins cu succes înapoi pe ruși din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, aflat lângă granița de nord-est a țării cu Rusia. În acelaşi timp, ucrainenii au respins multiplele încercări ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele adversarului. De asemenea, se poartă „negocieri dificile” pentru evacuarea soldaților răniți care sunt blocați în uzina Azovstal din Mariupol.

Numărul soldaților ruși ucişi în războiul din Ucraina a ajuns la 27.200, a anunţat armata ucraineană, care susţine că a distrus 1.218 tancuri și 2.934 de blindate. Forțele ruse au pierdut aproximativ 6.000 de soldați numai la Mariupol, conform rapoartelor regimentului Azov.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, există deja 40 de suspecți și peste 11.000 de cazuri în ancheta deschisă pentru crime de război. Mesajul vine în contextul în care vineri a început la Kiev primul proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina. Un soldat rus, capturat la începutul lunii mai, este acuzat de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani.

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina a recâştigat peste 1.000 de localităţi, de la începutul războiului. ''Continuăm să restaurăm teritoriile eliberate ale Ucrainei. Până astăzi, 1.015 aşezări au fost deocupate, adică plus şase în ultimele 24 de ore'', a spus Zelenski.

Este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să anexeze părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei în Rusia „în următoarele luni”, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită atunci pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu un atac nuclear. Doctrina militară rusă permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul ţării şi se aplică şi teritoriilor nou anexate.

Citit 686 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.