În Ucraina, Rusia ar fi suferit deja pierderi similare celor înregistrate în timpul războiului din Afganistan

În Ucraina, Rusia ar fi suferit deja pierderi similare celor înregistrate în timpul războiului din Afganistan
Trupe ruse în Mariupol (Foto: nytimes.com)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luni dimineață, sirenele au răsunat în toată Ucraina, trăgând semnalul de alarmă zilnic care anticipează noi atacuri ale forțelor ruse în estul și sudul țării, scrie Reuters. Forțele ruse au atacat Severodonețk, în estul Ucrainei, din mai multe direcții, dar atacurile au fost respinse. De asemenea, invadatorii au distrus podul Pavlograd dintre Severodonețk și Lysychansk, din regiunea Lugansk, spune șeful ucrainean al administrației militare regionale. Severodonețk și Sloviansk sunt cheia pentru controlul regiunii Luhansk din Ucraina, notează presa internațională, potrivit Hotnews.

Polonia reziliază un acord cu Rusia

Polonia a decis să rezilieze un acord interguvernamental cu Rusia privind gazoductul Yamal, a anunțat, luni, pe Twitter, ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa.

”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat acuratețea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Anna Moskwa.

Pierderile suferite de ruși, potrivit oficialilor ucraineni

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat luni bilanțul pierderilor pe care l-ar fi provocat forțelor armate rusești de la declanșarea de către Rusia a „operațiunii militare speciale”, pe 24 februarie:

·       29.200 militari ruși

·       1.293 tancuri

·       3.166 blindate și vehicule de luptă

·       604 sisteme de artilerie

·       201 lansatoare multiple de rachete

·       93 sisteme antiaeriene

·       204 avioane

·       170 elicoptere

·       476 drone

·       110 rachete de croazieră

·       13 nave de război / bărci militare

În trei luni de război, Rusia ar fi suferit pierderi în rândul armatei similare celor înregistrate de Uniunea Sovietică în timpul războiului său de nouă ani din Afganistan, conform evaluării Ministerului britanic al Apărării, scrie BBC.

Rata ridicată a victimelor poate fi explicată printr-o combinație de tactici slabe, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate și o abordare deficitară la nivel de comandă.

Uniunea Sovietică a pierdut cel puțin 15.000 de soldați în conflictul afgan.

Noi victime printre civili

O persoană a fost ucisă, iar alte patru rănite în urma unui atac aerian lansat de forțele ruse în orașul Malîn din regiunea Jîtomîr, conform primarului Oleksandr Sytailo, citat de The Kyiv Independent.

El a precizat, duminică noapte, că un angajat al companiei de căi ferate a fost ucis, iar alți trei angajați feroviari și un civil au fost răniți în atac. Sytailo a adăugat că atacul a afectat infrastructura feroviară locală, aproximativ 150 de clădiri rezidențiale, mai multe magazine și cafenele și unități industriale din zonă.

Simbolurile invaziei, interzise

Parlamentul Ucrainei a interzis duminică simbolurile „Z” și „V”, folosite de armata Rusiei, dar a fost de acord cu apelul președintelui Volodimir Zelenski de a permite utilizarea lor în scopuri educaționale sau istorice, relatează Reuters. Yaroslav Zheleznyak, un membru al opoziției, a anunțat decizia, care a fost votată de 313 de deputați din cei 423 membri ai Radei Supreme.

În Mariupol, școlile vor fi rusificate

Din noul an școlar, invadatorii plănuiesc să rusifice complet procesul educațional de la Mariupol, introducând propriile standarde, scrie Ukrinform, citând-o pe comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme Lyudmila Denisova. Ca parte a „adaptarii” la trecerea la rusă, programele din școli vor preda doar trei discipline: limba și literatura rusă; istoria Rusiei și matematica. „Invadatorii au organizat și o întâlnire organizatorică și metodologică” a profesorilor care sunt nevoiți să coopereze în procesul educațional”, a mai spus Denisova.

Citit 768 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2022 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.