Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat atacul în estul și sudul țării, lovind regiunile Donbas și Nikolaev cu atacuri aeriene și focuri de artilerie, scrie Reuters.
Poziția Kievului a devenit din ce în ce mai intransigentă în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a înregistrat eșecuri militare, în timp ce oficialii ucraineni au devenit tot mai îngrijorați că ar putea fi presați să sacrifice terenuri pentru un acord de pace. "Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei", a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andrei Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.
Președintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijinul Varșoviei, declarând duminică în fața legislativului de la Kiev că retragerea completă a Rusiei trebuie cerută de către comunitatea internațională și că sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o "lovitură uriașă" pentru întregul Occident. Luând cuvântul în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit o pledoarie pentru sancțiuni economice mai puternice împotriva Moscovei. "Nu ar trebui folosite jumătăți de măsură atunci când agresiunea trebuie oprită", a spus el.
La scurt timp după ce ambii au terminat de vorbit, în capitală s-a auzit o sirenă de raid aerian, un memento că războiul continuă chiar dacă linia frontului se află acum la sute de kilometri distanță.
Principalul negociator al Ucrainei, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a exclus orice concesii teritoriale și a respins apelurile pentru o încetare imediată a focului, spunând că aceasta ar însemna că trupele ruse vor rămâne în teritoriile ocupate, ceea ce Kievul nu poate accepta.
"Forțele (ruse) trebuie să părăsească țara și după aceea reluarea procesului de pace va fi posibilă", a declarat Podoliak într-un interviu acordat sâmbătă agenției Reuters, referindu-se la apelurile pentru o încetare imediată a focului ca fiind "foarte ciudate". Concesiile s-ar întoarce împotriva lor, deoarece Rusia ar folosi pauza în lupte pentru a reveni mai puternică, a spus el.
În paralel cu sancțiunile, națiunile occidentale au intensificat livrările de arme și alte tipuri de ajutor pentru Ucraina, inclusiv un nou pachet de 40 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite. Moscova spune că sancțiunile occidentale și ajutorul pentru Kiev echivalează cu un "război prin procură" din partea Washingtonului și a aliaților săi.