100 de zile de război. Ucraina așteaptă noi arme americane. Rusia a restricționat exportul de gaze nobile

100 de zile de război. Ucraina așteaptă noi arme americane. Rusia a restricționat exportul de gaze nobile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

​Ucraina așteaptă să primească mai multe arme de la aliați, după un nou angajament al SUA, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce bătălia pentru estul Ucrainei face ravagii la 100 de zile de la invazia începută de Rusiei.

Forțele ucrainene afirmă că au înregistrat progrese semnificative în timpul unei ofensive împotriva pozițiilor rusești din regiunea sudică ocupată Herson.

„În regiunea Herson, forțele armate au eliberat opt kilometri de teritoriu ocupat", a postat joi noapte pe Telegram unitatea de apărare teritorială AZOV Dnipro.

Forțele ucrainene au lansat ofensiva în Herson din mai multe puncte de sprijin din nord, la sfârșitul săptămânii trecute. De atunci, au existat puține informații despre operațiune, dar se pare că forțele ucrainene au cucerit o serie de sate din partea de nord a Hersonului și au consolidat un cap de pod peste râul Inhuleț, potrivit CNN, citat de Hotnews.ro.

Rusia face progrese ”mărunte”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, trupele de invazie au făcut joi progrese mărunte și costisitoare în estul Ucrainei. Haos în rândul trupelor pro-ruse din Donețk, unde sunt raportate mobilizări forțate și beții în masă.

Exerciții militare în Pacific

Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciții care vor dura o săptămână, la care vor participa peste 40 de nave și până la 20 de avioane, potrivit ministerului rus al apărării, citat de agențiile de presă.

Ministerul spune că exercițiile, care vor avea loc în perioada 3-10 iunie, vor implica, printre altele, „grupuri de nave, împreună cu aviația navală, care vor lua parte la operațiuni de căutare a submarinelor (inamice)”.

Starea frontului din Ucraina

Joi, forțele ucrainene au avut un oarecare succes în lupta cu rușii în orașul Severodonețk, dar situația militară generală din regiunea Donbas nu s-a schimbat, a declarat Zelenski.

Trupele ruse din estul Ucrainei încearcă să avanseze spre sud, spre orașele cheie deținute de ucraineni, Kramatorsk și Sloviansk, a declarat guvernatorul regiunii Donețk.

Civilii se adăpostesc de bombardamentele rusești sub o uzină chimică din Severodonețk, iar autoritățile se tem că aceasta ar putea avea încă stocuri de materiale periculoase, a declarat guvernatorul regional.

Washingtonul intenționează să vândă Ucrainei patru drone care pot fi înarmate cu rachete Hellfire, potrivit unor surse. Kremlinul a declarat că acestea nu vor avea niciun impact asupra operațiunii sale militare.

Rusia, lovită puternic de sancţiuni, a restricţionat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor.

Citit 887 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iunie 2022 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.