Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor. Ce arată imaginile din satelit

Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor. Ce arată imaginile din satelit
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fotografii realizate din satelit arată că forțele armate ale Rusiei fortifică masiv Insula Șerpilor, crucială pentru Moscova în ceea ce privește controlarea rutelor maritime din Marea Neagră.

O imagine realizată de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliți de observație care fac fotografii zilnice ale Pământului, arată noile instalații ale rușilor pe Insula Șerpilor. Fotografia a fost analizată de administratorul contului OSINT-88, un fost parașutist al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii și specialist în recunoaștere aeriană.

Acesta a identificat diferitele instalații construite sau aduse de ruși pe insulă, printre ele numărându-se tranșee, poziții de apărare a coastei, vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și camuflaje militare.

Locul în care un elicopter rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de ucraineni, la începutul lunii mai, cu o dronă Bayraktar TB-2, chiar în timp ce descărca trupe, încă mai este vizibil în partea de vest a insulei.

La o altă fotografie distribuită marți, OSINT-88 notează că pe Insula Șerpilor se află acum peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Rusia

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, estima încă din luna august a anului trecut că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Insulei Șerpilor în eventualitatea declanșării unui conflict cu Ucraina.

Analiștii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau, într-un articol numit „Ar putea fi Insula Șerpilor următorul punct fierbinte în războiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” că anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014, îi permite Rusiei să domine porțiuni întinse ale Mării Negre, care de drept aparțin Ucrainei.

Aceștia aminteau cum, în ultimii ani, flota rusă de la Marea Neagră a încercat să reducă treptat teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră, în ansamblul ei, și în Marea Azov, aflată la estul Crimeii.

După „declanșarea operațiunii militare” speciale în Ucraina, ministerul rus al Apărării anunța, pe 1 martie, că a reușit să taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov și, ulterior, a reușit să forțeze și blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagră.

Situația a dus la probleme majore cu exporturile de grâu ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume, creând pericolul unei crize alimentare mondiale. Tentativa de mediere a Turciei între Moscova și Kiev, pentru a permite reluarea transporturilor, a eșuat, mai devreme, în cursul acestei luni, Rusia afirmând că nu are vreo răspundere în situația creată.

Citit 1867 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.