Convorbire telefonică la nivel înalt. China vrea să trimită un emisar pacifist în Ucraina

Convorbire telefonică la nivel înalt. China vrea să trimită un emisar pacifist în Ucraina
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters, în ceea ce mulți analiști consideră a fi o evoluție majoră a eforturilor pentru pace în Ucraina.

Cei doi şefi de stat au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China - Ucraina, potrivit sursei citate. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate, pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV. China a fost întotdeauna de partea păcii în criza ucraineană, iar principala sa poziție este să îndemne la pace și să promoveze negocierile, a adăugat liderul chinez. "Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător", i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua, citată de Mediafax.

Volodimir Zelenski a confirmat pe Twitter discuția: "Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale".

După convorbirea dintre cei doi, Rusia a acuzat Ucraina că "subminează inițiativele de pace" prin refuzul dialogului cu Moscova, relatează Hotnews. "Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace", a transmis Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, a postat pe Twitter poziția detaliată a țării sale, după convorbirea dintre liderul chinez și cel ucrainean: "China va trimite reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice în Ucraina și în alte țări, pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene. China a furnizat mai multe loturi de asistență umanitară Ucrainei și va continua să ofere ajutor în măsura posibilităților sale. Având în vedere că ideile și vocile raționale sunt acum în ascensiune, este important să profităm de această oportunitate și să creăm condiții favorabile pentru soluționarea politică a crizei. Se speră că toate părțile vor reflecta serios asupra crizei ucrainene și vor explora împreună modalități de a aduce pace și stabilitate durabilă în Europa prin dialog".

"China nu a creat criza ucraineană și nici nu este parte a crizei. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de țară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, nu va pune ulei pe foc și cu atât mai puțin nu va exploata situația în interes propriu. Tot ceea ce face China este corect. Dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de urmat", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

Convorbirea dintre președintele chinez și cel ucrainean vine după ce Xi a declarat, la începutul lunii aprilie, că este dispus să dialogheze cu Zelenski. Acesta i-a cerut în mod repetat lui Xi să aibă o întâlnire cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, luna trecută.

Citit 937 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2023 06:55

1 comentariu

  • postat de Inteligența lui Xi, răzbate, se impune
    Miercuri, 26 Aprilie 2023 18:22
    109.166.135.***
    Foarte bine, Xi Jinping este prea inteligent să nu intervină, dezvoltarea economică spectaculoasă a Chinei, arată inteligență, analiză și răbdare, specific poporului chinez de-a lungul istoriei de milenii pe acele plaiuri frumoase, azi, foarte dezvoltate și civilizate. Azi, sunt două sisteme politic
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.