Efectele războiului din Ucraina. Transportatori fluviali, rămași fără personal navigant

Efectele războiului din Ucraina. Transportatori fluviali, rămași fără personal navigant
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Războiul din Ucraina a creat probleme unor societăţi de transport fluvial care au rămas fără personal navigant de specialitate, din cauză că nu au putut asigura un nivel de salarizare similar cu cel al firmelor armatoare din ţara vecină.

Deficitul de personal navigant pe ape interioare exista şi anterior războiului declanşat de Rusia, însă conflictul armat din Ucraina a accentuat situaţia, scrie Agerpres.

„Războiul din Ucraina a creat probleme foarte mari legate de personalul brevetat pe ape interioare. Având în vedere că navlu a crescut foarte mult, ei sunt foarte bine plătiţi făcând transport de cereale şi bineînţeles de carburanţi. Vă dau un exemplu, un căpitan pe Dunăre poate poate primi net 3.500 euro pe lună, plus un spor de Ucraina. Aşa cum am negociat noi contractul cu Ministerul Transporturilor, nu putem să susţinem asemenea salarii pentru personalul navigant”, a declarat pentru Agerpres directorul executiv al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.

El a mai spus că o altă problemă în identificarea personalului brevetat este situaţia de la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), institutul care pregăteşte acest personal. „Personalul brevetat înseamnă căpitan, timonier, marinar, şef mecanic. Nu-i poţi lua de pe stradă şi asta e o problemă. Acum este o legislaţie europeană pentru brevetarea lor şi este înghesuială chiar şi la CERONAV. Programările nu sunt aşa de uşoare. Sunt clase rezervate, lectorii nu sunt foarte mulţi, pe toţi i-a luat prin surprindere războiul”, a menţionat directorul Chichi.

Potrivit sursei citate, societatea pe care o conduce plăteşte un salariu de până la 1.200 de euro unui căpitan de navă şi are nevoie de trei timonieri şi un căpitan. „În acest moment, avem nevoie de trei timonieri şi de un căpitan, ca să stăm liniştiţi în următoarea perioadă, având în vedere că urmează un sezon, zicem noi, foarte bun ca încărcare, ca grafic de circulaţie, ca număr de persoane pe care noi le vom transporta în acest sezon turistic”, a precizat directorul executiv Nicolae Chichi.

Potrivit sursei citate, societatea Navrom Delta SA este singura care îndeplineşte condiţiile impuse de stat pentru a efectua transportul regulat al mărfurilor şi călătorilor în rezervaţie, periodic MTI organizând licitaţii pentru acordarea subvenţiei necesare efectuării acestor curse.

În Delta Dunării locuiesc circa 10.000 de persoane, multe dintre ele cu venituri mici.

Citit 1628 ori Ultima modificare Joi, 18 Mai 2023 12:21

3 comentarii

  • postat de Mariana
    Vineri, 19 Mai 2023 09:51
    80.24.237.***
    Domnule "postat de cu plinsul nu vine rezolvarea problemelor", iar ai postat? Ieri te numeai ""postat de doar justitia" si "postat de respectul se cistiga din munca depusa, nu se cere prin sindicat...." Care-ti este numele adevarat?
    Observ ca ai lectii pentru toti, invatamant, navigatie, salarii, dar stai cam prost cu ortografia. Ieri seara incercand sa ma faci "praf" te-ai corectat si ai inceput fraza cu litera mare. Foarte bine, este un pas inainte. Astazi in schimb, ai revenit la vechiul obicei. Ar mai fi un detaliu, (acela de a preamarii), aici preamari se scrie cu un singur i
    0
    0
  • postat de gogu
    Joi, 18 Mai 2023 17:26
    196.240.57.***
    la 1200Euro normal ca nu sta nici dracu. Problema e ca sunteți hoți și ca vreți sa plătiti în bătaie de joc. Și oameni nu e prosti.
    0
    0
  • postat de cu plinsul nu vine rezolvarea problemelor
    Joi, 18 Mai 2023 13:58
    89.39.81.***
    daca inca sinteti luati prin surprindere e de rau. pina ies promotiile de brevetati dupa norme u.e, cautati personal navigant prin comisia europeana. poate se vor gasii pe o perioada scurta personal navigant pensionar din tari u.e, brevetati. incercati ceva, orice. altfel stati si plingeti. cereti derogari, pentru un curs intens, platiti bine peronalul de instruire si poate ii scoateti la 6 luni daca oricum e cerere la cursuri, mergeti la MT si cereti o hotarire de urgenta prin care se dubleaza salariile timp de un an ...daca nu faci nimic si te plingi......sint 51 de luni de razboi.....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.