Zelenski ar urma să se întâlnească la Hiroshima cu liderii G7

Zelenski ar urma să se întâlnească la Hiroshima cu liderii G7
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Liderii grupului G7, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, au declarat vineri că s-au asigurat că Ucraina are sprijinul bugetar necesar pentru anul în curs şi începutul lui 2024, ei reînnoindu-şi angajamentul de a furniza susţinere financiară şi militară Kievului în lupta contra Rusiei, transmite Reuters.

„Astăzi, luăm noi măsuri pentru a asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a sprijini poporul ucrainean în căutarea unei păci juste bazate pe respectarea dreptului internaţional”, afirmă liderii G7 într-un comunicat.

Şefii de stat sau de guvern din G7 - SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada - s-au reunit la Hiroshima într-un summit ce are în centru conflictul din Ucraina şi preocupările în creştere legate de ascensiunea puterii internaţionale a Chinei.

Potrivit G7, membrii săi „interacţionează” cu alte state pentru a evita pătrunderea produselor şi tehnologiilor lor în Rusia prin ţări terţe, un subiect care a devenit o preocupare tot mai mare pentru unii dintre ei, mai ales din Europa.

Membrii G7 vor să reprime orice ocolire a sancţiunilor ce ar aduce Rusiei venituri suplimentare.

În acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să călătorească la Hiroshima pentru a participa la summitul liderilor G7, au informat mai multe surse din partea organizatorilor, citate de EFE.

Zelenski ar urma să sosească sâmbătă în Japonia pentru a participa la reuniunile de duminică într-o sesiune dedicată războiului din Ucraina şi ar plănui să aibă întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida, după cum au declarat surse ale executivului nipon presei locale.

Alte surse implicate în organizarea summitului au confirmat pentru EFE că s-au făcut modificări în agenda de duminică, menite să permită participarea în persoană a lui Zelenski.

Atât Ministerul de Externe japonez, cât şi Casa Albă au refuzat până acum să confirme posibila prezenţă a liderului ucrainean la întâlnirea de la Hiroshima. Versiunea oficială pe care guvernul japonez o menţine este că Zelenski va participa la discuţii prin videoconferinţă.

Dacă totuşi vizita lui Zelenski va avea loc, aceasta ar fi prima sa călătorie în Asia după începerea invaziei ruse şi s-ar produce după întâlnirea sa din Ucraina în martie trecut cu premierul japonez, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a G7.

Preşedintele ucrainean s-a deplasat recent în Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit, ţări membre ale G7, pentru a se întâlni cu liderii acestora.

Prezenţa sa la summitul G7 ar avea loc într-un moment în care Kievul solicită asistenţă militară suplimentară, inclusiv trimiterea de avioane de luptă americane F-16, şi în timp ce grupul celor mai industrializate state din lume încearcă să crească presiunea asupra Moscovei.

Citit 771 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 16:17

1 comentariu

  • postat de Foarte bine Zelenski, curaj Ucraina
    Vineri, 19 Mai 2023 14:42
    109.166.128.***
    Ucraina, odată ce-și va elibera teritoriul de sub samavolnica ocupare de către Putin și a lui gașcă militară, Ucraina va fi reconstruită economic, industrial, construcții civile și agricultura pusă pe picioare, printr-un plan economic și financiar a celor mai puternice țări din lume, financiar și ec
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.