Rusia și Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului de la Kahovka

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului de la Kahovka
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Mai multe sate au fost "complet sau în parte" inundate în Ucraina, după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson ocupată de Rusia, iar locuitorii au început să fie evacuaţi din zonă, a anunţat marţi un responsabil ucrainean, informează AFP.

Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ''crimă de război''.

La rândul lor, autorităţile locale instalate de Moscova au declarat că nicio localitate mare nu este în pericol să fie inundată după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei. "Potrivit serviciilor de salvare, apa a urcat (...) la un nivel situat între 2 şi 4 metri, ceea ce nu ameninţă marile localităţi", situate mai jos de baraj de-a lungul fluviului, a declarat Andrei Alekseenko, şeful guvernului regiunii Herson, instalat de Rusia.

Ruperea barajului, despre care Rusia spune că a fost cauzată de un atac cu lansatoare de rachete multiple ucrainene Alder, iar Kievul spune că a fost provocată de o explozie din interiorul hidrocentralei, afectează 14 localităţi cu o populaţie de 22.000 de locuitori, potrivit şefului guvernului impus de Moscova în regiunea Herson.

Centrala hidroelectrică Kahovka, a cincea din Ucraina, are o capacitate de 334,8 megawaţi. Rezervorul, construit în anii 1950, conţinea 18 milioane de metri cubi de apă înainte de dezastrul de marţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre situaţia de la Kahovka. "Putem afirma fără echivoc că vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană", le-a declarat Peskov reporterilor. "Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele", a adăugat el. El a mai declarat că distrugerea barajului este menită să priveze peninsula Crimeea, controlată de Rusia, de apa proaspătă pe care o primeşte din rezervor prin Canalul Crimeei de Nord şi să distragă atenţia de la contraofensivă. "Se pare că acest sabotaj este, de asemenea, legat de faptul că, după ce au început acţiuni ofensive la scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele - aceste acţiuni ofensive se clatină", a considerat Peskov.

De partea cealaltă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei ''trebuie să fie alungate'' din întreaga Ucraină. ''Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare'', a adăugat şeful statului ucrainean.

La rândul său, armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei de la Kahovka. În prezent, armata ucraineană efectuează mai multe ''acţiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, după cum a anunţat luni ministrul adjunct al Apărării ucrainean, Hanna Malyar. Aceasta a spus că forţele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forţele ruse se află în defensivă în zona Bahmut. Potrivit reprezentantei Kievului, lupte au loc şi în sudul Ucrainei.

Citit 1023 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 17:12

8 comentarii

  • postat de Nicusor
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 12:15
    5.13.162.***
    Barajul este supravegheat video. DE CE NU SUNT PREZENTATE inregistrarile video ? Sau se intampla ca si cu dovezile mortii lui JFK chiar daca a trecut de mult data desecretizarii cercetarilor, sau cu 11 sept. 2001 ?
    0
    0
  • postat de gheorghe
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 11:19
    24.84.229.***
    De la satelit francez s-a aratat ca au fost trimise rachete de catre ucrainieni.
    ... cat de prost sa fii sa crezi ca Rusia a inceput sa omoare rusi (ca asta e SI pe partea stanga (estica) a raului umflat de ape!?!
    PS: articolul este ceva mai echilibrat decat citeam cu alte ocazii... semn bun!
    0
    0
  • postat de Omu Păianghen
    Joi, 08 Iunie 2023 15:47
    5.13.155.***
    Poate peste 50 de ani vom afla adevărul, poate a fost mâna serviciilor secrete de peste ocean.
    0
    0
  • postat de andrei
    Joi, 08 Iunie 2023 09:02
    217.63.67.***
    sunt dovezi clare, stiintifice despre cum rusii au folosit explozibil si au detonat din interior centrala si barajul... deci acuzele "reciproce" nu tin
    0
    0
  • postat de Aad
    Miercuri, 07 Iunie 2023 19:24
    70.25.40.***
    Ce noutate, se acuza reciproc!
    Dar cum ramane cu explozibilul plasat în 2022 de catre rusi? Sau se considera ca declaratiile facute de catre militarii rusi pe 10 decembrie 2022 au fost facute la betie?
    0
    0
  • postat de Grindeanu și Canalul Bîstroie , baba și mitraliera
    Miercuri, 07 Iunie 2023 13:03
    109.166.135.***
    Canalul Bîstroie este pe teritoriul și cum îi spune numele este un amărât de canal, adâncit pentru exportul grânelor ucrainene pe cale maritimă. Nu se adâncește Brațul Chilia, braț împărțit de-a lungului cursului, prin frontiera comună, România-Ucraina. Este și benefic pentru agricultorii români, ca
    0
    0
  • postat de criminalii rusi...
    Marți, 06 Iunie 2023 20:08
    45.56.196.***
    au sacrificat mii de oameni , ca sa împiedice contraofensiva justificata a Ucrainei.

    Cum ar putea ucrainenii sa transporte atâta exploziv , prin teritoriu ocupat de ruși , ca sa arunce un baraj in aer ?!?
    0
    0
  • postat de Ivan
    Marți, 06 Iunie 2023 17:27
    5.13.158.***
    ... stirile despre canalul Bastroe??? AFDJ & VL Galati...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.