Aleksandr Lukaşenko a ordonat reluarea contactelor cu Polonia

Aleksandr Lukaşenko a ordonat reluarea contactelor cu Polonia
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a ordonat guvernului său să reia contactele cu Polonia, în pline tensiuni frontaliere între aliatul Moscovei şi statul vecin membru NATO, relatează AFP, citată de Agerpres. „Este necesar să discutăm cu polonezii. I-am ordonat prim-ministrului să-i contacteze", a declarat el, potrivit agenției de presă publice Belta.

Tensiunile între Minsk şi Varşovia sunt în prezent puternice, pe fondul divergenţelor privind conflictul în Ucraina, Polonia ajutând financiar şi militar Kievul, în timp ce Belarusul este un aliat al Moscovei. Polonia, ţară membră a NATO, a precizat joi că intenţionează să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi pentru a proteja, cu titlu de "descurajare", frontiera sa estică cu Belarusul.

Potrivit lui Aleksandr Lukaşenko, guvernul polonez caută "escaladarea, agravarea situaţiei, pentru a arăta că au procedat corect că au înarmat şi reînarmat ţara", odată cu apropierea "alegerilor (legislative) din 15 octombrie anul viitor" în Polonia.

Liderul belarus a declarat că este "puţin probabil" să vedem în următoarele două luni "schimbări semnificative", care ar fi "benefice pentru ei şi pentru noi", în poziţia Varşoviei. „Ei cer mult de la noi (...) dar nu putem să acceptăm acest lucru, pentru că asta ar fi contrar intereselor noastre", a declarat el.

El s-a declarat, de asemenea, "deschis la cooperare". Aleksandr Lukaşenko i-a acuzat direct pe "americani că au mizat pe Polonia" pentru a alimenta tensiunile în regiune, în plin conflict între Ucraina şi Rusia.

Polonia a avertizat recent împotriva ameninţării provocărilor din partea Belarusului şi a pericolelor potenţiale reprezentate de sosirea în ţară a grupului de mercenari ruşi Wagner. Varşovia acuză, de asemenea, Minskul şi Moscova că orchestrează un nou aflux de migranţi spre Uniunea Europeană pentru a destabiliza zona.

Citit 1602 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 17:47

2 comentarii

  • postat de De facto, Belarus este sub ocupația Kremlinului, economic și militar
    Vineri, 18 August 2023 18:46
    109.166.128.***
    În fapt Belarus este ocupată de ruși, de Putin, Lukașenko este posibil să fie bolnav, tratat în spitalul FSB de la Moscova în secret, Kremlinul având butonul nuclear al rachetelor rusești din Belarus, comanda la Putin, amenințând UE, iar militar terestru prin trupele ruse Wagner, comandate Kremlin
    0
    0
  • postat de Lukaşenko....
    Sâmbătă, 12 August 2023 11:52
    104.243.214.***
    cu tine , doar Putina , Satana, si Aia cu Coasa , sa mai intre in legătura cu tine !!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.