Washingtonul îl refuză pe Zelenski

Washingtonul îl refuză pe Zelenski
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Preşedintele Volodimir Zelenski îndeamnă tot mai insistent aliaţii din NATO să ajute la interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti deasupra Ucrainei, aşa cum fac în cazul Israelului, dar Washingtonul a indicat joi că nu este de acord cu un astfel de demers în cazul Ucrainei, pentru că situaţia ar însemna o implicare diferită în război, după cum a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, citată de News.ro.

„Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh (foto), a răspuns că este vorba despre două situaţii şi câmpuri de luptă foarte diferite.

„Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul - n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd - n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl.Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării - n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.

„Preşedintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”, a adăugat ea.

„Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să ştie jurnalistul.

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”, a răspuns purtătoarea de cuvânt. „În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.

Joi, președintele Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și despre potențiala sa aderare la NATO și au făcut apel la o apărare comună a cerului ucrainean, ca în Israel.

Citit 1838 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2024 19:36

3 comentarii

  • postat de Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală:
    Sâmbătă, 05 Octombrie 2024 20:05
    196.196.218.***
    Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră ! SLAVA UCRAINA !1
    17
    49
  • postat de florin
    Sâmbătă, 05 Octombrie 2024 08:40
    86.124.202.***
    Într-un moment de luciditate Biden ia liniștit pe Rute și noul comisar UE pe apărare care e dintr-o țară mai mica că Bucureștiul!Acest război nu face de cît să arate zilnic slăbiciuni le occidentului cu SUA în frunte!Acest război a realizat cea mai mare amenințare a occidentului:alianță Rusia China
    48
    17
  • postat de Ivan+John=Love
    Sâmbătă, 05 Octombrie 2024 07:01
    5.13.222.***
    UE inca importa petrol si gaze din Rusia (si prin Ucraina); alti parerologi incearca sa implice alti fraieri intr-un conflict care nu e al lor; unii propagandisti inca numara pe degete rachetele ruginite ale rusilor; in timpul asta oameni mor degeaba!
    43
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.